שתף קטע נבחר

אלימות בבתי"ח: אנשי צוות אשכנזים מותקפים יותר

מחקר שנערך על מקרי האלימות נגד צוותים רפואיים בבתי החולים בישראל מגלה עוד שרוב מקרי האלימות מתרחשים במשמרת הערב, המותקפים ביותר הם אנשי הביטחון וכמחצית מהמותקפים סיפרו שמקרה האלימות נגדם גרם להם להקשיב יותר למטופל. "אם אתה לא הופך שולחן אתה לא מקבל שום דבר", אומר פרופ' יאיר שפירא, מנהל בי"ח אסותא, שתולה את האלימות של מטופלים נגד רופאים באווירת הלחץ והכאוס בבתי החולים

לאלימות נגד אנשי הצוות הרפואי בבתי החולים בישראל יש מאפיינים מפתיעים: אנשי הצוות ממוצא אשכנזי מותקפים יותר מאשר אנשי צוות ממוצא אחר. מעל שני שליש ממקרי האלימות החמורים בחדרי המיון בבתי החולים מתרחשים במשמרת ערב. משמרת זו סופגת גם יותר ממחצית מקרי האלימות המילולית והפיזית הקשה ביותר. כך עולה מניתוח נתונים שנאספו ב-25 חדרי מיון בישראל.

 

מחקר קודם ניתח את כלל אירועי האלימות בבתי החולים הנתונים הבאים מתייחסים רק למקרי האלימות אותם הגדיר כל אחד מ-2,300 הנשאלים כ"מקרה האלימות החמור ביותר".

 

מתוך מקרי האלימות החמורים ביותר, כמחציתם היו אלימות מילולית, כשליש - איומים ו-15 אחוז - אלימות פיזית באמצעות נשק חם, חפץ חד או השחתת רכוש. אנשי ביטחון נחשפו במידה הרבה ביותר לאירועי האלימות החמורים. אחריהם, לפי סדר החשיפה, אלונקאים, חובשים, עובדי הרנטגן והמעבדות, רופאים מומחים, אחיות, עובדות סוציאליות ופקידי קבלה.

 

המחקר נערך על ידי פרופ' שמחה לנדאו ויהודית בנדלק מהמכון לקרימינולוגיה באוניברסיטה העברית ויוצג ביום שני בכנס המרכז הישראלי לניהול.

 

במחקר נבדק מיהו התוקף שאחראי למקרי האלימות הקשים. נמצא כי רופאים, סטאז'רים ואנשי מנהלה מותקפים יותר על ידי ישראלים ותיקים. אנשי ביטחון ומיילדות מותקפים יותר על ידי בני מיעוטים ועובדות סוציאליות וטכנאי רנטגן מותקפים על ידי עולים חדשים.

 

נתוני התקיפה משתנים לפי מחוזות. התוקף העיקרי בגוש דן ובאזור המרכז הוא ישראלי ותיק. במחוז הצפון ובירושלים, בן מיעוטים הוא בד"כ התוקף ובאזור הדרום - התקופים הם בעיקר עולים חדשים.

 

לאחר התקיפה אמרו 40 אחוז מהנשאלים שחששו לביטחונם האישי והגבילו מגע עם התוקף למינימום הכרחי. לעומתם, 47 אחוז ענו כי הקשיבו ביתר הבנה וסבלנות לתלונת החולה. כמחצית מהנשאלים אמרו שקראו לאיש ביטחון והתייחסו בזהירות יתר למטופל בהמשך הטיפול.

 

מהמחקר עולה כי לא ניתן לתלות את האלימות בטיפול וביחס שקיבלו החולים מהרופא. פחות מעשירית מהנבדקים והמלווים דירגו את יחס הרופא כבינוני או גרוע וכ-7 אחוזים בלבד אמרו שקיבלו טיפול באיכות בינונית או נמוכה. הגורמים שנמצאו קשורים לאלימות כלפי אנשי הצוות בבית החולים היו - אי שביעות רצון ובעיקר העדר תקשורת מילולית בין החולה לצוות.

 

מנהל אסותא: "אם לא הופכים שולחן, לא מקבלים שום דבר"

פרופ' יאיר שפירא, מנהל בית החולים אסותא מסביר שחלק מגורמי האלימות קשורים לתפקוד מערכת הבריאות "צריך להעביר את המערכת לעבוד בצורה

יותר רגועה. היום זה כמו בסלאח שבתי – אם אתה לא הופך שולחן אתה לא מקבל שום דבר".

 

עוד הסביר "צריך ליצור סביבה שתקטין אפשרויות של אלימות. אדם מגיע לבית חולים לרוב במצב של חרדה וחלק מהאנשים יוצאים מאיפוס. איך המערכת מקבלת אותו? אדם עומד שעות בתור ולא יודע אם מישהו עקף אותו בתור ובזה צריך להשקיע. זה דורש אמצעים ושינוי גישה אם יעבירו את האינפורמציה בזמן אז חלק מהחרדות ירד וחלק מהאלימות תימנע. ברגע שלאדם יש תחושה שזכויותיו מקופחות 'עולה לו הסעיף'".

 

לדבריו לדימוי של הרופאים כחסרי סבלנות או יהירים אין בסיס והיא קשורה ללחץ העבודה שבו נמצאים הרופאים "הרופאים היהירים הם בטלים בשישים. רוב אלו שמקבלים את הדימוי הזה זה מתוך כך שהם עובדים בעומס עבודה גדול וכל הפרעה קטנה משגעת אותם. כדי לענות בניחותא צריך להיות בניחותא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
להפוך שולחן ולקבל את מה שרוצים. פרופ' שפירא
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים