שתף קטע נבחר

זימבבווה: נחתם הסכם היסטורי לחלוקת השלטון

28 שנים אחרי שנטל לידיו את השלטון במדינה הדרום אפריקנית, הסכים הנשיא רוברט מוגאבה לחלוק אותו עם מנהיג האופוזיציה, שימונה לראש ממשלת האחדות החדשה

היסטוריה בזימבבווה : הנשיא רוברט מוגאבה הסכים היום (ב') באופן רשמי לוותר לראשונה אחרי 28 שנות שלטון על חלק מסמכויותיו לטובת מנהיג האופוזיציה, מורגן צ'נגיראי. השניים חתמו על הסכם לחלוקת השלטון והקמת ממשלת אחדות, שבראשה יעמוד יריבו הוותיק של הרודן במדינה הדרום אפריקנית הענייה.

 

מוגאבה (84), מנהיג "התנועה לשינוי דמוקרטי" (MDC) צ'נגיראי וארתור מוטמברה - העומד בראש מפלגה שהתפלגה מתנועת האופוזיציה - חתמו על ההסכם בבית מלון בבירה הרארה ולחצו ידיים. צ'נגיראי קרא לאזרחים לתמוך בהסכם והצהיר: "אם תצטרפו אלי, עוד נזכה לחזות בלידתה מחדש אל האומה שלנו".

 

"אין זה אומר שעלינו לשכוח את העשור הקשה והמאבק", אמר צ'נגיראי, אך הדגיש כי שאיפתו להתחלה חדשה עבור המדינה "עמוקה יותר מהצלקות שאני נושא מהמאבק". מוגאבה מצדו אמר כי "בעיות אפריקניות יש לפתור על-ידי אפריקנים. הבעיה שהייתה לנו נוצרה על-ידי הכוחות הקוליניאליסטים לשעבר". בטקס החתימה השתתפו מנהיגים אפריקנים כגון ג'קאיה קיקווטה מטנזניה העומד בראש האיחוד האפריקני ותאבו מבקי, נשיא דרום אפריקה, אשר תיווך במשא ומתן בין הצדדים.


יד ביד, מבקי, צ'נגיראי ומוגאבה (צילום: AP)

 

הצדדים הסכימו לחתום על ההסכם בשבוע שעבר, בתום משא ומתן שנמשך שבועות ארוכים. ההסכם נועד לשים קץ למשבר הפוליטי והכלכלי הפוקד את המדינה ולחלק את השליטה בכוחות הביטחון בין שני היריבים הפוליטיים. הנשיא, בעברו מפקד גרילה, צפוי להמשיך לשמש כמפקד העליון של הצבא, האופוזיציה מעוניינת לשלוט בכוחות המשטרה.

 

לפי ההסכם, צ'נגיראי יכהן כראש ממשלה ויעמוד בראש מועצת השרים שתפקח על הקבינט. מפלגתו של מוגאבה, ZANU-PF, תחזיק ב-15 מושבים בקבינט, מפלגתו של צ'נגיראי ב-13 ומפלגתו של מוטמברה בשלושה מושבים. חלוקת התיקים צפויה להתפרסם בהמשך השבוע. בינתיים דווח כי האופוזיציה מעוניינת במשרדי הפנים, המשפטים, המידע והאוצר, ומוכנה לוותר בתמורה על תיק ההגנה.

 

האיחוד האירופי לא מסיר הסנקציות

פרשנים פוליטיים הטילו ספק בהצלחת ההסכם וציינו כי היריבים הפוליטים יתקשו לשים בצד את המחלוקות העמוקות. האיחוד האירופי החליט לפי שעה שלא להסיר את הסנקציות מעל זימבבווה. מתאם מדיניות החוץ של האיחוד, חוויאר סולאנה, אמר כי החלטה בנושא ככל הנראה תתקבל באוקטובר, אחרי שפרטי ההסכם ייבחנו בקפידה. עם זאת הביע תקווה לפתיחת "דף חדש" במדינה.

 

מוגאבה, המכהן כנשיא מאז 1980, אז זכתה ארצו בעצמאות מבריטניה, נבחר מחדש לנשיאות בסיבוב השני והשנוי במחלוקת של הבחירות לנשיאות בחודש יוני, שבו לא התמודד למעשה מול אף מתמודד. הוא היה אמור להתמודד מול צ'נגיראי, אך זה פרש מהמרוץ, בטענה לאלימות מאורגנת כלפי תומכיו ברחבי המדינה הדרום אפריקנית הענייה.

 

צ'נגיראי ניצח בסיבוב הראשון של הבחירות לנשיאות, שנערך במרס, אך לטענת ועדת הבחירות, לא הצליח לזכות ברוב מוחלט ולכן נאלץ להתמודד בסיבוב שני. לטענת האופוזיציה, צ'נגיראי

זכה ב-50.3 אחוז מהקולות, וכלל לא נדרש להתמודד. בפרלמנט שולטת מפלגת האופוזיציה, שזכתה בכמחצית מהמושבים. 

 

אזרחי המדינה מקווים שההסכם הפוליטי יסייע בפתרון המשבר הכלכלי הקשה במדינה. שיעור האבטלה הגיע בשנה האחרונה לכ-80 אחוזים ושיעור האינפלציה ל-11 מיליון אחוזים. עקב כך נוצר מחסור גדול במזון ובדלק ומיליונים חצו את הגבולות למדינות השכנות בחיפוש אחר עבודה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צ'נגיראי ומוגאבה, היום
צילום: AP
מומלצים