שתף קטע נבחר

הערכות: מדד אוגוסט יעלה ב-0.7%-0.6%

האטה באינפלציה: כלכלנים צופים כי מדד המחירים לחודש אוגוסט יהיה נמוך מזה של יולי, בשל המיתון המתקרב וירידת מחירי הסחורות בעולם, וכי האינפלציה השנתית תרד ל-3%

מדד המחירים לצרכן של אוגוסט, שתפרסם הערב (ב') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, צפוי לעלות, לפי הערכות כלכלנים בשיעור של בין 0.6% ל0.7%. זאת, בניגוד למדד יולי הגבוה, שהסתכם ב-1.1%.

 

"האינפלציה הולכת ונחלשת"

אורי גרינפלד, כלכלן מקרו בכלל פיננסים, מסר כי המדד צפוי לעלות ב-0.7%. לדבריו, "לטווח הארוך, האינפלציה בשנה הקרובה צפויה לעמוד על 3% אחוזים, והיא תיכנס לטווח יעד האינפלציה של בנק ישראל לרבעון השלישי: 1%-3%".

 

גרינפלד מעריך כי האינפלציה לשנת 2008 כולה תעמוד על שיעור של 5.5%-5%, לעומת הערכות קודמות שדיברו על 5.6%. "סביבת האינפלציה הולכת ונחלשת: מרגישים האטה במשק, והדבר גורם לירידת מחירים. בנוסף, גם מחירי הסחורות, שיורדים בשווקים העולמיים בצורה משמעותית, מורידים את הלחצים האינפלציוניים".

 

גרינפלד אומר כי ההשפעה העיקרית על מדד אוגוסט תגיע מכיוון מחירי הדיור. "אוגוסט הוא חודש שבו מתחדשים הרבה חוזי שכירות, וזה גורם למחירים לעלות", הסביר.

 

לדבריו, "השפעתם של מחירי הסחורות על המדד מתחילה להתפוגג קצת, המחירים יורדים כבר תקופה ארוכה, ולכן ההשפעה של מחירי הדלק והמזון תהיה פחות חזקה מבעבר".

 

גרינפלד הוסיף, עם זאת, כי ירידת מחירי הסחורות בעולם עדיין לא מתבטאת בירידה של מחירי המזון בישראל: "חלק ממחירי המזון עולים וחלק יורדים - יש מגמה מעורבת. צריך לזכור שזה לוקח זמן, כמה חודשים. גם עליית המחירים לקחה זמן, ובטח בירידה יש קשיחות כלפי מטה. היצואנים לא ממהרים להוריד מחירים, אבל בסופו של דבר לא תהיה ברירה והמחירים ירדו".

 

"ירידת מחירי הנפט תתבטא רק במדד ספטמבר"

תמי זנד, מנהלת מחלקת ניירות ערך בבנק ירושלים, מעריכה כי כלכלני בנק צופים עלייה של 0.6% במדד חודש אוגוסט.

 

"תחזיות כלכלני המאקרו בשוק למדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט נעות בטווח די רחב, מרמה חזויה של 0.3% ועד לרמה של 0.8%", מסרה זנד, "אולם, כמו שראינו בחודשים האחרונים, יש הבדלים חדים בין ציפיות החזאים לבין המדד בפועל. הערכת בנק ירושלים היא עלייה של 0.6% במדד חודש אוגוסט, כלומר רמת אינפלציה ב-12 החודשים האחרונים של 4.5% וציפיות אינפלציה ל-12 החודשים קדימה של 3%".

 

"בחינת עליית רמת המחירים בחודשים האחרונים מראה עליות חדות בסעיף הדיור, שעבר לפעול בשקלים באופן כמעט מלא. בסעיף המזון נרשמו עליות מחירים חדות בחודשים האחרונים, אולם ההערכה היא, שבאוגוסט חלה התמתנות בעליית מחירי המזון, למרות העלייה במחירי הפירות והירקות, הנמדדים כסעיף נפרד במדד המחירים לצרכן".

 

"ירידת מחירי הנפט והדלקים לא תבוא לידי ביטוי חד במדד אוגוסט, מכיוון שלא היו הוזלות משמעותיות במחירי החשמל או הדלק. המשך הירידה במחירי הנפט במחצית הראשונה בספטמבר תבוא לידי ביטוי, אם בכלל, רק במדד הבא.

 

"בנוסף, יש לזכור את המאפיינים העונתיים הייחודיים של אוגוסט, שבאים לידי ביטוי בעלייה בסעיפי הנסיעות לחו"ל והתרבות והבידור, לצד ירידה בסעיף הביגוד וההנעלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחירי המזון עדיין לא יורדים
צילום: עופר עמרם
עליות חדות בדיור. זנד
באדיבות בנק ירושלים
מומלצים