שתף קטע נבחר

טאבה: לסגור המעבר או לסמוך על הישראלים?

בכירים לשעבר במערכת הביטחון תומכים בסגירת מעבר טאבה על רקע ההתרעה החמורה, אך מודים כי מדובר בסוגייה רגישה מול מצרים. "כבר נרצחו יהודים בסיני, לכן חייבים לקחת את העסק ברצינות"

אזהרת המסע החמורה שפרסם בצהריים (יום ב') המטה ללוחמה בטרור לנוסעים לסיני ולשוהים בה, מעוררת בקרב בכירים לשעבר במערכת הביטחון ומשפטנים את שאלת סגירת הגבול ליציאת ישראלים. מומחית למשפט בין לאומי מסבירה שאין מניעה לנקוט בצעד החריף, אולם החשש הוא שהדבר יעורר חיכוך עם המצרים, שממנו תבקש ישראל להמנע.

 

אזהרות המסע מתפרסמות לפרקים, אולם הפעם יש הסבורים כי מדובר בעלייה בחומרה.

"אני מעריך שרמת הסיכונים היום בסיני היא כה חמורה שצריך לאסור על יציאה של ישראלים למקום", אמר ל-ynet תא"ל (מיל') יחיעם ששון, לשעבר ראש המטה ללוחמה בטרור.

 

לדבריו, מדובר בצעד המתחייב בנסיבות חמורות בלבד. "בתקופה שהייתי ראש המטה ללוחמה בטרור נאלצתי להמליץ פעם אחת על סגירת המעבר באופן חד סטרי בשנת 2001, כתוצאה מהערכות ומידע לגבי ביצוע פיגועים נגד ישראלים", נזכר ששון.

 

"לבסוף, למרות שהיו כל הסיבות הביטחוניות לעשות זאת, משיקולים מדיניים בינלאומיים ומשיקולים הקשורים בינינו למצרים - הוחלט שלא לסגור את המעבר ולהסתפק באזהרות", סיפר.

 

עם זאת, להערכתו המצב הנוכחי חמור בהרבה מזה ששרר באזור לפני כשבע שנים. "בשנים הקודמות דובר על סיכונים נקודתיים ותשתיות ממוקדות, והיום מדובר במצב שבו יש אבדן מסוים של שליטה על מה שמתרחש עם תשתיות הטרור בסיני", הסביר. 

 

ששון סבור כי סגירת המעבר כיום היא הפתרון האידאלי. "כבר מספר שנים קיימות התראות המתחממות ומתקררות לסירוגין, אך סיני הפכה לאזור תשתיות טרור בהיקפים שלא ידענו".

 

בפועל, מתקשה ששון להאמין שמסוף טאבה אכן ייסגר הרמטית. "כל עוד לא יהיה איסור משפטי חד משמעי על ישראלים לצאת לסיני, יהיה צורך לפנות להגיון שלהם. הסבירות שכן יקרה משהו יחסית גבוהה וכל מי שיש לו אחריות כלפי עצמו ומשפחתו נכון יעשה שלא יבקר במקום", אמר. 

 

שאלה מדינית - משפטית

בניגוד לששון, חבר הכנסת לשעבר אהוד יתום, ששימש בעבר ראש אגף המבצעים בשב"כ, סבור כי סגירה מוחלטת של המעבר אינה באה בחשבון. "אם הדבר לא היה תלוי במערכת היחסים עם מצרים ותגובה מדינית קשה בין שתי המדינות, הייתי אומר שיש לכפות על הישראלים משמעת עצמית ולסגור את המעבר. אבל זו סוגיה שעלולה ליצור בעיה משפטית מול המצרים", הסביר.

 

הבעיה היא, שהציבור הישראלי נוטה לזלזל באהרות מסוג זה. "אם ראש המטה ללוחמה בטרור מופיע ברדיו ומוסר התרעה נקודתית, על הישראלים לקחת ברצינות מה שאומרים להם. כבר נרצחו יהודים בסיני, כבר התמוטטו בתי מלון - לכן חייבים לקחת את העסק ברצינות. אחרת נצטרך לחלץ ולפלס את דרכנו יחד עם הכוחות המצרים באירוע נוסף", אמר.

 

"כשמדובר באנשי קבע ומשרדי ממשלה יש מקום לאיסור כולל, כמובן, אך כשמדובר באנשי עסקים אי אפשר לכפות זאת עליהם והם צריכים לקיים סביבם משמעת עצמית על מנת שלא לסבך את המדינה", הוא מבהיר.

 

באופן מפתיע, נראה שסגירת המעבר באופן חד צדדי אינה בעייתית מבחינה חוקית. "כל אדם זכאי לעזוב כל מדינה, זהו עיקרון בסיסי של זכויות אדם", מסבירה פרופ' רות לפידות,

מומחית במשפט בינלאומי באוניברסיטה העברית ובמכללה למנהל. "במקרה שלפנינו לא מונעים מישראלים לצאת מהמדינה, לא סוגרים בפניהם את שערי המדינה, רק אומרים להם: 'אל תצאו בשער זה'", הוסיפה.

 

לדבריה, הצעד אינו בעייתי כי הוא בא על רקע דאגה לבטחון אזרחי המדינה. "כאן לא ניתן לטעון לחוסר תום לב משום שיש סכנה ממשית. אם יש סיבה טובה לסגירת המעבר, כמו הגנה על אזרחיה, זה סביר והגיוני. הרי המצרים בעצמם פוחדים מאל-קאעידה ומכירים באיומי הטרור הללו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל רבינובסקי
סיני. סכנה ממשית וחמורה
צילום: טל רבינובסקי
יתום. הישראלים לא מתרגשים
צילום: גלי תיבון
מומלצים