שתף קטע נבחר

זירת הקניות

בית, גינה - וקרינה פי 12 מהתקן

משפחת פ' עברה לפרדס חנה עם חלום של איכות חיים, וגילתה שבביתם נמדדה קרינה פי 12 מהשיעור המומלץ, ושבבית הצמוד אליהם נמצא מרכז של חברת הכבלים HOT. בעקבות פניית ynet שלח המשרד להגנת הסביבה מכתב לחברה. HOT אמרו בתגובה שהם לא מקור הקרינה, וטענו שבכלל מדובר בניסיון סחיטה נגדם

כל מה שרצה אברהם פ' (השם המלא שמור במערכת) הוא חיים שלווים באווירה כפרית. לפני תשעה חודשים עבר עם משפחתו - אשתו, בתם בת ה-5 ובתם התינוקת - להתגורר בבית דו-משפחתי בפרדס חנה. הוא לא חלם לגלות שדווקא שם יהיה חשוף לסיכון בריאותי חמור לו ולמשפחתו. מעבר לקיר חדר הילדים נמצא מרכז שידור של חברת HOT, ובבית נמדדה קרינה פי 12 מהרמה המומלצת.

 

זמן לא רב אחרי שפרק את אחרון הארגזים הבחין אברהם, שמהבית הצמוד לביתו יוצאים ובאים במשך כל שעות היום כמעט טכנאים של החברה, ושבחצר מונחים כבלים וציוד אלקטרוני. "הבית הזה הוא שייך למשפחה, ועד לפני כשנה התגוררה בו סבתה של אשתי", מגולל אברהם את הסיפור. "עד כה איש לא שם למתרחש כי גרה כאן אישה מבוגרת, אבל מיד כשעברנו שמנו לב לפעילות חריגה במקום".

 

אבל בשלב זה עוד לא ידע אברהם מה יש בבית השכן, עד שטכנאי של חברת החשמל שבא לביתו לקריאת שירות שגרתית, הסב את תשומת ליבו לציוד החשמלי הרב המותקן שם. אז התברר לאברהם שבבית השכן הציבה חברת הכבלים את אחד ממוקדי הפעילות הגדולים שלה באזור הצפון.


שכנות טובה? מימין בית המשפחה. משמאל - הבית של HOT (צילום: עידו ארז)

  

מלא בחששות פנה אברהם לחברת מדידות קרינה מקצועית, המאושרת על-ידי המשרד להגנת הסביבה, וביקש לבצע בביתו בדיקות קרינה. החשש התברר כמוצדק: תוצאות המדידה הרציפה שנמדדו בביתו היו מבהילות. בחדרי השינה של ההורים והבנות נמדדה קרינה אלקטרומגנטית בשיעור של 24 מיליגאוס - פי 12 מהרמה המומלצת על ידי ארגון הבריאות העולמי והמשרד להגנת הסביבה.

 

בהיעדר תקן ישראלי לקרינה אלקטרומגנטית, נסמך כיום המשרד להגנת הסביבה על המלצות ארגון הבריאות העולמי (WHO) והארגון הבינלאומי לחקר הסרטן (IARC). המלצות אלה קובעות בין השאר כי "חשיפה לאורך זמן לשדה מגנטי ממוצע העולה על 2 מיליגאוס, הינה גורם אפשרי לסרטן" .

 

המשרד להגנת הסביבה: "תסתדר, אנחנו עמוסים"

חרד וכועס, כשבידיו תוצאות הבדיקה, פנה אברהם לכל הגורמים האחראיים, בניסיון לשנות את רוע הגזרה ולהגן על בריאות משפחתו. אז התברר לו שהוא לבד במערכה.

 

"מחודש אפריל אנחנו מנסים לדבר עם מישהו בחברת HOT, אבל אין עם מי לדבר", סיפר ל-ynet בייאוש. לדבריו, כל נסיונותיהם של בני המשפחה לפנות למנכ"ל החברה נכשלו, וגם נסיונותיהם לפנות לגורמים בכירים אחרים בחברה - לא צלחו, ונעצרו במוקדי השירות. "פשוט לא נותנים לנו לדבר עם אף אחד. צלצלנו, שלחנו פקסים, אבל כלום. אפילו שיחה אחת עם גורם מוסמך בחברה לא זכינו לקבל".

 

ביודעו כי בנותיו מצויות תחת סיכון בריאותי יומיומי, ניסה אברהם לפנות גם למשרד להגנת הסביבה, על-מנת שיסייעו לו במאבקו מול חברת הכבלים. אלא שבאגף רעש וקרינה במשרד, על-אף שנחרדו לגלות את תוצאות הבדיקה, לא מיהרו לסייע.

 

אברהם פנה לאלברטו ברנשטיין, ממונה קרינה בלתי מייננת במתקני חשמל במשרד, שהשיב לו כך: "הצלחתי לדפדף בין עמודי הדו"ח שממנו נובעות רמת חשיפה גבוהה. מהר-מהר, וסופר דחוף ליצור קשר עם חברת HOT, להסביר להם מה הבעיה ולדרוש לבצע מיגון בחדרים או על קירות המשותפים או על הציוד שלהם".


"מהר מהר וסופר דחוף...". כבלים בחזית הבית השכן (צילום: עידו ארז)

 

מאופן ההתנסחות הבהולה בה נקט הממונה במשרד, קיווה אברהם לסיוע, אך מלבד המלצה חד-משמעית לפנות לחברה בעצמו ולדרוש למגן את הבית מפני חשיפה לקרינה גבוהה - לא היה לו דבר.

 

אברהם המשיך להתכתב עם איש המשרד ברנשטיין, וניסה לברר האם מדובר במתקן שקיבל אישור הפעלה מהמשרד. אולם שאלתו זו נותרה ללא מענה, וניסיון נוסף שלו לקבל סיוע מהמשרד לא צלח.

 

הפעם היתה תשובתו של ברנשטיין מקוממת אף יותר: "אבקשך לתת לי את הכתובת המדויקת של המתקן ואנסה לשלוח אל חברת HOT מכתב הזהרה לפני הוצאת צו פירוק" - כך כתב ברנשטיין, והוסיף: "אבל אני איש בעל תפיסה של פשרה. יש לבצע מו"מ עם החברה למציאת פיתרון חלופי, לבצע אותו ולאחר מכן לעשות מדידות חוזרות. אם HOT לא עונה לבקשותינו, אז אפשר לבצע פעולה חיצונית".

 

אברהם תהה מדוע במכתב הראשון כתב לו ברנשטיין כי הנושא "סופר דחוף", וכעת יש לו זמן לפשרות ולפניות מסודרות לחברה, ומדוע - אם רמות הקרינה כה חמורות - לא פונה המשרד בעצמו לחברה? אך דווקא המשך תשובתו של ברנשטיין הדהימה אותו: "אבקשך לא לתת לי משימות נוספות. גם ככה יש לי עבודה רבה, אני עמוס מאוד", כתב לו האחראי על הקרינה במשרד. "עקב זה אבקשך להיות מאוד ענייני ולשים בצד הצעות ופעולות שלא מובילות לתוצאות הנדרשות".

 

וכך נשארו אברהם ובני משפחתו עם חלום על בית בכפר ושכנים חייכנים, ועם חלום הבלהות של קרינה מסוכנת בחדר הילדים, וחוסר אונים מול הגורמים המוסמכים האמורים להגן עליו. ובכל זאת, דבר אחד קרה: בעקבות פניית ynet בנושא הוציא המשרד להגנת הסביבה מכתב לחברת HOT עם דרישה "לנקוט בצעדים להפחתת שטף המגנטי סביב למתקן שלכם על מנת לא להמשיך לסכן בריאות המתגוררים בבית הנ"ל".

 

מספר שאלות נשלחו למשרד להגנת הסביבה באשר למתקן בפרדס חנה אולם הם לא נענו באופן מסודר. תגובת המשרד הייתה רק משלוח המכתב ל-HOT. יצויין כי במשרד הסבירו שמתקנים כגון אלה, שאינם משדרים לאוויר, אינם טעונים אישור קרינה של המשרד להגנת הסביבה. ולפיכך אפשר שמתקנים דומים נמצאים בבתי מגורים מבלי שאיש יודע עליהם.

 

HOT: אולי הקרינה ממקור אחר?

מחברת הוט נמסר בתגובה: "חטיבת ההנדסה של HOT הופתעה מקבלת הפנייה, וזו הפעם הראשונה שפונים לחטיבה בסוג זה של תלונה... בכתובת האמורה בפרדס חנה אכן פועל מוקד שידורים משני של החברה, המוזן באמצעות סיב אופטי ממוקד נתניה, ומזין את ישובי הסביבה באמצעות תשתית הגישה הקווית של החברה....

 

"כל השירותים המסופקים ע"י החברה ללקוחותיה מועברים ממוקדי השידורים ללקוחות על גבי רשתות קוויות... ולא באמצעים אלחוטיים. לפיכך, מרכז ההפצה הפועל במקום אינו מכיל כל מתקן או פריט ציוד המפיק אנרגיה אלקטרומגנטית, שהיא להבנתנו, יכולה להוות את ה'קרינה', כפי שנמדדה בביתו של המתלונן.

  

"מוקדי השידורים של החברה נתונים לפיקוח תקופתי וצמוד של משרד התקשורת, ופועלים על פי הכללים שקובע ומכתיב המשרד", לשון התגובה.

 

בחברה התעקשו לטעון שלא קיבלו לידיהם את דו"ח מדידת הקרינה שבוצע בבית, למרות ש-ynet העביר לידיהם את פרטי המתלונן לקבלת הדו"ח ממנו. "לא מן הנמנע שככל שקימת קרינה בבית המשפחה, מקורה בקורן אחר, שאינו קשור בחברת HOT". בחברה אמרו כי אפשר שהקרינה מקורה בקווי חשמל או שנאים חיצוניים.

 

יתרה מזאת: בחברה תהו מדוע - אם הקרינה בבית כה מסוכנת - נשארים שם בני המשפחה עד לבירור הנושא, ואמרו כי הדבר מוכיח שמדובר בניסיון לא אמין להכפיש את החברה או לסחוט אותה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רכב של HOT ליד הבית. "אולי זה לא אנחנו"
צילום: עידו ארז
רק נראה תמים. החצר האחורית של הבית
צילום: עידו ארז
מומלצים