שתף קטע נבחר

עצומה: לשפוט את נשיא איראן על הסתה לרצח

קבוצת משפטנים, פעילים נגד רצח העם ברואנדה ודרפור, אנשי ממשל ודיפלומטים השתתפו בוושינגטון בכנס בו הוצג מסמך המכין את הקרקע להעמדת אחמדי-נג'אד לדין בגין הסתה לרצח עם. יוזם המהלך, ד"ר דורי גולד: אחמדי-נג'אד צריך לשבת בתא הנאשמים ולא בעצרת הכללית של האו"ם

בעוד נשיא איראן, מוחמד אחמדי-נג'אד, מתקבל בבניין האו"ם בניו-יורק כאישיות חשובה מאוד, הוצג בוושינגטון מסמך המכין את הקרקע להעמדת נשיא איראן לדין בינלאומי בגין הסתה לרצח עם. מאחורי היוזמה עומד ראש "המכון הירושלמי לענייני ציבור ומדינה" ושגריר ישראל באו"ם לשעבר, ד"ר דורי גולד.

 

מדובר בקואליציה של משפטנים, פעילים נגד רצח העם ברואנדה ודרפור, אנשי ממשל ודיפלומטים, שהתכנסו היום (יום ג') בבירת ארה"ב כדי לפתוח במהלך פומבי להפוך את אחמדי-נג'אד ממנהיג לגיטימי לפושע מלחמה. לדברי גולד אחמדי-נג'אד צריך לשבת בתא הנאשמים בגין הסתה לרצח ולא בעצרת הכללית של האו"ם.

 

שגריר ארה"ב באו"ם לשעבר, ריצ'ארד הולברוק, קרא במהלך הכנס שלא לבטל את דבריו של אחמדי-נג'אד. "מילים נחשבות. כשאומרים לי לא לשים לב למה שהוא אומר, המחשבות שלי חוזרות לסבתא שלי בהמבורג ב-1932", אמר הולברוק. לדבריו, "איראן עם נשק גרעיני מסוכנת באופן מיוחד בשל האיומים שהיא משמיעה על מדינה אחרת המבוססים על הסתה לרצח עם".

 

הפרופסור למשפט גרגורי גורדון, שהיה חבר בבית הדין לרצח העם ברואנדה, אמר כי "לא צריך שיהיה רצח עם, כדי לשפוט מסית לרצח כאמצעי מניעה של רצח העם עצמו". גורדון הוסיף כי קיימים בעשור האחרון תקדימים של הגשת כתבי אישום נגד אישים שהסיתו בפומבי לרצח עם ברואנדה ודרפור.

 

הולברוק וגולד, ששירתו באו"ם באותה תקופה במהלך שנות ה-90, אמרו כי אין כל סיכוי שרוסיה וסין יאפשרו למועצת הביטחון לקבל החלטה שתצמיד לאחמדי-נג'אד את הכינוי "פושע מלחמה". "גם כשאתה מפסיד במהלך דיפלומטי, אתה יכול לנצח בהסברה מול מנהיגים בעולם. אני יכול לומר בבירור שישראל לא לבד", אמר גולד בשיחה עם ynet. "ראש ממשלת אוסטרליה, קווין ראד, אמר שהוא תומך ברעיון וציין כי בארצו בודקים את העניין. אנחנו ערים גם לעמדת ראש ממשלת קנדה המאמץ את העמדה לפיה אחמדי-נג'אד הפר את האמנה נגד רצח עם".

 

במפגש בוושינגטון העידו חבר הפרלמנט הסודני וניצולה מרצח העם ברואנדה על ההסתה שקדמה לרצח העם במדינותיהם. הם צרפו את חתימותיהם לאלו של המשפטנים.

 בין החותמים על העצומה, אותה הכין שר המשפטים הקנדי לשעבר, פרופסור ארווין קאטלר, מצוי גם סגן ראש ממשלת שבדיה לשעבר פר אהלמרק, הנחשב למומחה בסוגיית רצח העם, ופרופסור גריגורי סטנטון - העומד בראש ועדת המעקב של אוניברסיטת ייל אחר רצח העם בקמבודיה.

 

העצומה, המשתרעת על פני 70 עמודים, מציגה את התבטאויותיו של אחמדי-נג'אד, את ההצדקה החוקית להעמדתו לדין על הסתה לרצח עם ואת הצעדים שבהם מומלץ למועצת הבטחון, לאיחוד האירופי ולמדינות אחרות לנקוט כלפי הנשיא האיראני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים