שתף קטע נבחר

עימות המועמדים לסגני נשיא: הכלכלה במוקד

העימות היחיד בין המועמדים לתפקיד סגני הנשיא בארה"ב ריתק רבים: שרה פיילין וג'ו ביידן הטיחו האשמות בנוגע לאחריות למשבר הכלכלי החמור, החזית בעיראק והמדיניות הנדרשת מול איראן. הייתה גם נקודה משותפת אחת - התמיכה בישראל. הסקרים הראשונים קבעו כי ביידן ניצח בעימות בפער משמעותי

הסגנים הלכו ראש בראש - ביידן ניצח. אמריקה כולה נצמדה הלילה (יום ו') למסך הטלוויזיה, כדי לצפות בהצגה שלא ראתה מעודה: עימות בין המועמדים לתפקיד סגני הנשיא, שרה פיילין וג'ו ביידן, שמושכים תשומת לב רבה הרבה יותר מהמועמדים לנשיאות עצמם.

 

הסקרים שנערכו מיד בתום העימות קבעו כי ביידן גבר על המתמודדת מולו. בסקר של CBS טענו 46 אחוז מהנשאלים כי המועמד הדמוקרטי לסגן-נשיא הצליח לנצח את המועמדת הרפובליקנית, בעוד 22 אחוזים בלבד קבעו: פיילין ניצחה. גם סקר CNN העניק את הניצחון לביידן, עם 51 אחוזים, בעוד פיילין זכתה ל-36 אחוזים.

 

כבר עם כניסתה לאולם באוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס ידעה פיילין שעליה להוכיח לרבים, ובראשם פרשנים פוליטים בכירים, שהיא לא נקלעה שלא באשמתה ל"ליגה של הגדולים". כשעלו השניים על הבמה הם לחצו ידיים בחמימות. פיילין פנתה לביידן ואמרה "נעים מאוד להכירך, אני יכולה לקרוא לך ג'ו?".


ביידן ופיילין בעימות (AFP)

 

לאחר ברכות הפתיחה פנו השניים, כצפוי, למשבר הכלכלי החמור בארצות הברית, ומתחו ביקורת על המדיניות הנוכחית. ביידן טען כי התוכנית הכלכלית בשמונה השנים האחרונות הייתה "הגרועה ביותר".

הוא אף תקף את המועמד הרפובליקני ג'ון מקיין וטען כי הוא "מחוץ לעניינים" בכל הנוגע לכלכלה האמריקנית, כשהזכיר את טענתו של מקיין שהכלכלה "יציבה". פיילין יצאה להגנתו של מקיין, וטענה כי וול סטריט ניצלה את האזרח האמריקני.

 

פיילין הקפידה לפנות אל מעמד הביניים, וציינה כי אם הממשל מעוניין לדעת מה דעתו של האזרח הקטן בנוגע למשבר הכלכלי, עליו לשאול את אותם הורים הצופים בשבת במשחק הפוטבול של ילדיהם. "אני בטוחה שתמצאו שם חשש. הם חוששים שלא יהיה להם איך לשלוח את הילדים לקולג'", הסבירה.

 

הדמוקרטים קיוו לראות עוד טעויות מביכות של  שרה פיילין, וגזר דין של הציבור על בחירתו המגוחכת וחסרת האחריות של המועמד הרפובליקני, ג'ון מקיין. הרפובליקנים מצדם נשכו שפתיים, והחזיקו אצבעות בתקווה ששרה, ברקודה האמיתית, פיטבול עם שפתון, תחזור לעצמה ותקרע לגזרים את יריבה הדמוקרטי, ג'ו ביידן.

 

היכן מוקד הטרור העולמי?

מי שחיפש נוקאאוט בעימות הזה הגיע לכתובת הלא נכונה. פיילין קיבלה הכנה טובה לעימות שהיה קל מבחינתה כי בניגוד לראיון עיתונאי, היא לא נשאלה שאלות חוזרות שהיו עלולות לחשוף את חוסר הידע שלה בנושאים בינלאומיים. זאת, פרט ל"החלקה" שהציבור האמריקני לא ממש חש בה, כשנשאלו השניים היכן נמצא מרכז הטרור העולמי ענה ביידן בגבול אפגניסטן פקיסטן, בעוד יריבתו התעקשה שמדובר בעיראק. 


ביידן ופיילין. הסכמה בנושא הישראלי (צילום: AFP)

 

בהמשך, נשאלו השניים היכן טמונה סכנה גדולה יותר, בפקיסטן או באיראן. "אני מתמקד הרבה שנים בפקיסטן,

 כי יש לה כבר נשק גרעיני שיכול לפגוע בישראל ובמזרח התיכון. איראן אינה קרובה להשלמת נשק גרעיני ושיגורו. אבל שתי המדינות מסוכנות", טען ביידן.

 

הוא ניצל את ההזדמנות גם כדי להתנגח במועמד הרפובליקני "מקיין אומר לנו שמרכז הטרור העולמי הוא עיראק. אל קאעידה ובן לאדן חיים בגבול פקיסטן אפגניסטן. שם מוקד העימות".

 

פיילין, עם זאת, דבקה בעמדתה. "מרכז הטרור העולמי הוא בעיראק. נשק גרעיני הוא מסוכן מאוד. אסור לאפשר לאיראן נשק גרעיני, נקודה. ישראל בסכנה. איראן מתארת את ישראל כגוויה מסריחה שצריך לסלקה מהמפה", טענה.

 

מושלת אלסקה אף הביעה התנגדות לעמדת אובאמה כי יש להיפגש עם מנהיגי איראן, צפון קוריאה וקובה. ביידן הזכיר לה שחמישה מזכירי מדינה, כולל רפובליקנים ובהם הנרי קיסינג'ר, תומכים בניהול משא ומתן.

 

גם עיראק הייתה מוקד לעימות בין השניים, כשביידן שב והדגיש כי אובאמה והוא יביאו סוף לנוכחות האמריקנית במדינה. עבור פיילין משמעות הדבר הייתה אחת: "אתה מניף דגל כניעה", טענה כנגדו.  


גם עיראק הייתה מוקד לעימות (צילום: רויטרס)

 

נראה כי נקודת ההסכמה היחידה של השניים הייתה התמיכה בישראל. שני המועמדים הבהירו שהם תומכים בפתרון של שתי מדינות ישראל ופלסטין, תוך שמירה על ישראל מבלי ללחוץ עליה לפתרון כפוי. "ישראל היא בת בריתנו החזקה ביותר. אנחנו לא נאפשר שואה שניה, למרות שאיראן או כל מדינה אחרת רוצה להרוס את ישראל. ישראל רוצה שלום והצליחה לעשות זאת עם ירדן ומצרים. אנחנו מבטיחים שהממשל שלנו ימשיך לעבוד עם ישראל", אמרה פיילין.

 

לפני העימות: פיילין ומקיין צונחים בסקרים

ביידן מיהר להדגיש כי אין ידיד גדול ממנו לישראל בקונגרס האמריקני. "מי שהזיק לישראל יותר מכל זו המדיניות הכושלת של ממשל בוש. הנשיא התעקש על קיום בחירות בעזה כשאני ואובאמה צעקנו שזה מסוכן. התקיימו בחירות והחמאס ניצח. אובאמה ואני דרשנו הכנסת כוחות נאט"ו לדרום לבנון. הממשל התנגד והחיזבאללה נמצא שם והפך לגורם לגיטימי", טען.

 

"טוב לדעת ששנינו אוהבים את ישראל", העירה פיילין לביידן, שהבהיר שהמדיניות של מקיין תהיה המשך של מדיניות בוש. "אנחנו נבצע שינוי משמעותי במדיניות החוץ שלנו", הבטיח המועמד הדמוקרטי לסגן הנשיא.

 

גם פיילין וגם ביידן התמקדו בתקיפת המועמדים עצמם. ביידן הסתגר ביומיים האחרונים בביתו שבדלאוור, ונערך לעימות בעזרתן של שתי נשים: הסנאטורית ברברה בוקסר וג'רלדין פרארו, מי שהייתה המועמדת הראשונה לתפקיד סגנית הנשיא בשנת 1984. 

 

טרם העימות עסקו רבים במשחק של ציפיות: במטה מקיין ציינו את ניסיונו של ביידן בעימותים, הכולל התמודדות מול הילארי קלינטון ואובאמה עצמו במהלך הבחירות המקדימות במפלגה הדמוקרטית. המטרה – הורדת ציפיות משרה פיילין, בתקווה שתפתיע את האומה כולה.

 

במטה אובאמה הדגישו דווקא את ניסיונה של פיילין בעימותים בבחירות המקדימות באלסקה, ולאחר מכן בבחירות למשרת מושלת המדינה.

 

אמריקה מעוניינת לדעת האם פיילין מסוגלת להתבטא גם בנושאים לאומיים,  

והספקנות בנוגע ליכולותיה באות לידי ביטוי גם בסקרים: ההתלהבות הראשונית מפיילין פגה, ובסקר אחרון של "וושינגטון פוסט" אמרו 60 אחוז מהנשאלים שפיילין חסרה את הניסיון לשמש כנשיאת ארצות הברית.

 

ה"משתתפת" השלישית בעימות, המראיינת גוון אייפל, לא נחלצה אף היא מחיצי הביקורת. במטה מקיין האשימו את המגישה השחורה, הכותבת ספר על אובאמה שצפוי לצאת לאור בחודש ינואר הקרוב, כי לא תהיה אובייקטיבית דייה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הטיחו האשמות. ביידן ופיילין
צילום: רויטרס
ביידן. פה גדול
צילום: AP
פיילין. חסרת ניסיון
צילום: רויטרס
מומלצים