שתף קטע נבחר

הצצה ל-Windows 7

השקתה של חלונות Vista היתה בומבסטית ורהבתנית, אולם נראה שדווקא היורשת של Vista - חלונות 7 - תציג לעולם את מורשתו של ביל גייטס. מה הבשורות של מערכת ההפעלה העתידית? להלן כמה טעימות

אם ההדלפות והשמועות לגבי הגרסה הבאה של חלונות אכן נכונות, הרי שמיקרוסופט הפיקה את הלקח מהפיאסקו המכונה Vista. חלונות 7 (או Windows 7) הוא שם הקוד למערכת ההפעלה של מיקרוסופט, ולפי מה שמסתמן היא עומדת להיות קטנה, קלה וזריזה יותר מ-Vista.

 

על פי שמועות שמבוססות על גרסאות פיתוח שהודלפו, מערכת ההפעלה העתידית תתבסס על איטרציה מודולרית יותר של ליבת (kernel) חלונות ויסטה. ליבת MinWin של חלונות 7 תצרוך רק 25 מגהבייט

בכונן הקשיח ו-40 מגהבייט בזיכרון RAM.

 

ליבה מודולרית תכלול יכולות רשת מובנות, אבל תשמוט את ממשק המשתמש הגרפי (GUI), מה שאומר שמיקרוסופט תוכל להתאים את מערכת ההפעלה גם למי שחייב לשטוף את העיניים בצעצועים ואפקטים, וגם למי שבבעלותו מחשב שאפילו לא יכול לחלום על ויסטה (מחשב בעל חומרה בסיסית, מהסוג שכיום מתאים יותר להרצת לינוקס).

 

תכלס, מיקרוסופט לא אמרה הרבה באופן רשמי בנושא חלונות 7. ביל גייטס הפורש הספיק לומר ב-Windows Digital Lifestyle Consortium שנערך ביפן שחלונות 7 "תצרוך פחות חשמל, תשתמש בפחות זיכרון, תפעל ביעילות רבה יותר ותהיה מחוברת יותר אל הטלפון הנייד". הוא אף הוסיף כי "אם יש לכם שני מחשבים, הקבצים יסתנכרנו באופן אוטומטי, כך שלא יהיה צורך להעביר ביניהם נתונים הלוך ושוב". שאר פיסות המידע שלנו מגיעות מהדלפות של מפתחים ומניתוח מודיעיני שמתבסס על סוג אנשי המקצוע שמעסיקה מיקרוסופט בצוות הפיתוח.

 

תכונות חדשות משוערות

אף אחד חוץ ממיקרוסופט לא יודע באמת מה נראה על שולחן העבודה של מערכת ההפעלה חלונות 7 (למעט זה שתהיה שם צלמיתו ודמותו של דפדפן אינטרנט אקספלורר 8), בין היתר משום שמיקרוסופט מוסיפה ומחסירה תכונות ממש עד הדקה ה-90 של הפיתוח. למרות זאת, יש כמה רמזים כבדים שמרחפים סביבנו, ורמזים נוספים מתגלים עם

הזמן.

 

ראשית, אנו צפויים לראות אינטגרציה הדוקה יותר בין מערכת ההפעלה לבין ענן המחשוב. חלונות 7 תהיה מקושרת באופן מובנה לשירותים דוגמת Live Mesh מבית מיקרוסופט, שירות מקוון לשיתוף וסנכרון תיקיות, מעקב אחרי מצב החברים ברשת ("רכיב קהילתי") וסנכרון מכשירים ניידים. שירות Live Mesh יהיה זמין לשימוש הרבה לפני חלונות 7, ולמעשה שילוב תכונות אלה במערכת ההפעלה מהווה צמצום פערים מול OS X מבית אפל, שכבר אורזת בחבילה תכונות שיתוף ועבודת צוות.

 

סביר שתמצאו במערכת ההפעלה יכולות גיבוי אוטומטי - התשובה של מיקרוסופט ל-Time Machine של אפל. ניתן להסיק זאת בקלות מצילומי מסך מודלפים של תפריט Windows Health Center החדש בלוח הבקרה. יישומון הגיבוי, שמזכיר במראה את מרכז האבטחה של חלונות, מגבה נתונים, מסמכים, תמונות ומוזיקה ומספק חיווי לגבי הצלחת הגיבוי.

 

אנו צופים שבהגדרות הרשת של מערכת ההפעלה תופיע אפשרות שמכונה HomeGroup, שמיועדת לשיתוף על של תמונות, וידאו, מוזיקה, מסמכים ומדפסות. זה יעד מבוצר נוסף שנכבש זה מכבר על ידי אפל. הקלות הרבה שמציעה אפל שכנעה אפילו אותי להגדיר את מדפסת הרשת באמצעות Bonjour for Windows מבית אפל במקום להיאבק במחשב בשיטות שמציעה מיקרוסופט. אין תשובה לשאלה אם אפשרות HomeGroup תתמוך בחומרה קיימת כפי ש-Bonjour תומכת בה.

 

אחת הנקודות שהדגיש ביל גייטס בשיחותיו בנושא חלונות 7 היא החיבוריות עם טלפונים סלולריים. גייטס לא פירט, אבל הוא רמז שהכיוון הוא סנכרון משופר של קבצים לצד צורות חדשות של שיתוף יישומים ומשחקים.

 

הוא לא התייחס לסיוט האבטחה שעלול להתגשם לאור האינטגרציה בין המחשב לבין הטלפון החכם. התסריט הנורא ביותר הולך כך: מישהו שצועד מאחוריכם שותל לכם קוד פוגעני בטלפון באמצעות חיבור Bluetooth, וקוד זה מועבר לחלונות 7 שרצה על גבי המחשב. הוירוסים הסלולריים לא היוו עד כה איום של ממש, אולם אינטגרציה משופרת עם מחשבים אישיים עלולה להפוך את הפלטפורמה הסלולרית לקורצת באמת.

 

יעדי עיצוב

מיקרוסופט מתכננת ממשק משתמש גרפי חדש לחלוטין עבור גרסאות של חלונות 7 שירוצו על מחשבים חזקים שתומכים כיום בחלונות ויסטה. הצוות שהיה אחראי על עיצוב ממשק המשתמש של Office 2007 מופקד גם על פיתוח ממשק המשתמש של חלונות 7, מה שאומר שאנו צפויים לראות כיצד רצועת הכלים (ה-Ribbon) מחליפה את המבנה

המסורתי של התפריטים וסרגלי הכלים.

 

בשונה מהנעשה בממשק של Office 2007, תהיה אפשרות לכבות ולהדליק את המראה המתקדם, על מנת שמשתמשים ארגוניים יוכלו להתחיל להשתמש במערכת ההפעלה במהירות, ללא צורך בהדרכה.

 

רמזים רבים לגבי אופייה הצפוי של מערכת ההפעלה ניתן לדלות מ-Windows Feedback Button, שניתן למצוא בגרסאות המוקדמות של הקוד המתפתח. כלי זה מזמין מפתחים להגיב לגבי חמשת עמודי התווך (ה-pillars) של חלונות 7. כל אחד מהם מחולק למספר תסריטים שמתוארים באופן תמציתי ומעורפל. להלן תיאור זריז של עמודי התווך, עם כמה ניחושים לגבי משמעות התסריטים עבור חלונות 7. הניתוח הממצה ביותר של עמודי התווך נמצא ב-AeroXperience.

 

חמשת עמודי התווך

עמוד התווך הראשון הוא "Specialized for Laptops". תסריטים שקשורים לעמוד תווך זה כוללים אבטחת מידע, מהירות, שיפור ביצועי תקשורת אלחוטית, סנכרון וניהול צריכת חשמל. אחד התסריטים - "Touch and Tablet Usability" - עשוי להיות קשור לטענות לפיהן מיקרוסופט עומדת לשלב במערכת ההפעלה תמיכה נרחבת במסכי מגע, לרבות תכונות דוגמת מקלדת מסך (לאחר שאפל הקדימה אותה בחזית זו עם iPhone), וכי בדרכה המיקרוסופטית, אצלה הכל יהיה גדול יותר ומשוכלל יותר.

 

עמוד התווך השני הוא "Designed for Services", שכולל חוויות משתמש דוגמת אלה של שירותי Live Mesh שהוזכרו קודם לכן. הקטגוריה כוללת את אפשרות "The Family Friendly Web Experience", שככל הנראה מתייחסת למנגנון סינון אתרי אינטרנט שמשולב בשירותי Live Mesh.

 

עמוד התווך השלישי הוא "Personalized Computing for Everyone", קטגוריה שכוללת אפשרויות להתאמה אישית של שולחנות העבודה ותסריט (בעל ניסוח עמום - link to local culture) שנועד להקל על הגישה למוזיקה ותמונות מכל מקום. עמוד תווך זה כולל את האפשרות לגשת אל הקבצים האישיים מכל מקום (בדומה לתכונת Back to My Mac שמציעה אפל), ואפשרות בשם secure roaming, שככל הנראה תקנה גישה לסיסמאות ולמועדפים מכל מקום - נוחות שטומנת בחובה הרבה מאוד אתגרי אבטחה לא מבוטלים.

 

העמוד הרביעי - "Optimized for Entertainment", מבטיח הזרמת מדיה ביתית, גרפיקה מרשימה אפילו יותר מזו של ויסטה ומרכז מדיה חדש, שמכונה כיום בשם הקוד Fiji ונמצא בשלבי פיתוח מתקדמים. עם השלמת הפיתוח ישולב Fiji גם בחלונות ויסטה ויימכר עם מחשבי בידור ביתי, אולם הגרסה של Fiji שתשולב בחלונות 7 תהיה משופרת אפילו יותר. התכונות החדשות שמציע מרכז מדיה זה קשורות בעיקר לתמיכה משופרת בשידורי טלוויזיה באבחנה גבוהה.

 

עמוד התווך החמישי הוא "Engineered for Ease of Ownership", שכולל התקנה קלה וזריזה (שמענו דיבורים על זמן התקנה של 10 דקות), והרבה תכונות שאמורות "פשוט לעבוד", ברוח הדברים שמבטיחה מיקרוסופט - לא באופן משכנע במיוחד - מאז ימי חלונות 95.

 

סיכום ביניים

פיתוח ליבה מודולרית יאפשר למיקרוסופט לחשוף בפני העולם את התכונות המושקעות ביותר (והכי פחות ידועות) של מערכת ההפעלה שלה. ויסטה למשל, כוללת תמיכה חסרת תקדים בשפות שונות מכל רחבי העולם (לרבות תמיכה ייחודית במגוון שפות אפריקאיות), אולם אלה שבאמת זקוקים לטכנולוגיה מעולם לא יכלו להרשות לעצמם יותר מאשר קופסת לינוקס דלת חומרה, שניתנת להטענה באמצעות סיבוב ידית. חלונות 7 תאפשר לטכנולוגיה להיות נגישה הרבה יותר.

 

יותר מכל, מיקרוסופט רוצה שחלונות 7 תהיה רזה וחכמה (ואם אפשר, יפה) - מערכת הפעלה שתגרום לכם להפסיק לחלום סופסוף על OS X או על לינוקס. כמובן שההבטחה צריכה להיות ממומשת, שהרי אנו עוד עלולים לקבל מערכת הפעלה מנופחת וכבדה כמו ויסטה. האם מיקרוסופט תצליח לספק לנו את מבוקשנו בסיבוב הבא? איש לא יודע.

 

המאמר פורסם במקור בגיליון ספטמבר של PC Magazine. לרכישת מנוי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים