שתף קטע נבחר

"חברות ישראליות גדולות בסכנת פשיטת רגל"

מנהל מחלקת המחקר באקסלנס נשואה, טרנס קלינגמן, מזהיר שירידת ערך האג"ח של חברות האחזקה הגדולות (ה"טייקונים") עלולה להביא אותן לפשיטת רגל בתוך שנה. במקרה כזה, גם הבנקים בישראל יהיו בסכנה

"יש סכנה לפשיטת רגל של חברות אחזקה ונדל"ן ישראליות גדולות, בטווח של השנה הקרובה". כך אמר היום (ג') מנהל מחלקת המחקר בבית ההשקעות אקסלנס, טרנס קלינגמן.

 

המשבר כבר כאן:

מה עובר על מי שעומד לצאת לפנסיה?

מה יהיה עם המשכנתא?

מה מתכנן בנק ישראל?

 

"הבעיה העיקרית במערכת הבנקאית האמריקנית שגרמה למשבר היא שהבנקים לא מוכנים להלוות אחד לשני", אמר קלינגמן ל-ynet. "בנקים כל הזמן צריכים להלוות כסף אחד לשני, אבל כרגע יש בעיה של אמון, ולכן אין הלוואות, כלומר אין חמצן במערכת. בעיה כזאת עלולה להיווצר גם כאן".

 

"כרגע המצב בארץ הוא טוב", מדגיש קלינגמן, "אבל החשש העיקרי נובע מהבעיות החמורות בשוק האג"ח הקונצרני שלא מאפשר לחלק מהחברות הממונפות במשק, כמו חברות הנדל"ן וחברות האחזקה הגדולות, למחזר את החובות שלהן (הכוונה היא למה שמכונה "הטייקונים", ת.ג.). כתוצאה מכך, האג"ח שלהן איבדו את ערכן ואינן יכולות לגייס כסף".

 

"אותן חברות מוגבלות יחסית ביכולתן לקחת אשראי בבנקים, בגלל מגבלות לווה בודד שהטיל בנק ישראל על הבנקים כדי למנוע מהם להלוות יותר מדי לחברה אחת. בשל כך, עלול להיווצר מצב...שאחת מחברות האחזקה הגדולות או הנדל"ן הגדולות - לא עכשיו אבל בעתיד הלא רחוק, תוך שנה - יכולים להגיע למצב של חוסר יכולת לגייס כסף, שיביא חברות כאלה לפשיטת רגל".

 

לדברי קלינגמן, "פשיטת רגל של חברת אחזקות תתגלגל על הבנקים, כיוון שכל הבנקים חשופים לחברות האלה. במצב הנוכחי, גם אם חברת אחזקות פושטת את הרגל, והבנקים יפסידו מכך, יש להם מספיק רזרבות בשביל לשרוד. ההפסדים של הבנקים אמורים לשרוד את הפגיעות הללו והם הוכיחו שהם שורדים הפסדים בזמן המיתון של השנים 2001-2002. אבל במצב הנוכחי, עם חוסר הביטחון במערכת הפיננסית, עלולים הבנקים להגיע למצב שאנשים ימשכו את כספם".

 

האם לבנקים לא כדאי להלוות כסף ל"טייקונים" כדי להבטיח את כספם?

 

"כן, אבל הם לא יכולים בגלל מגבלות לווה בודד. בנק ישראל יכול לבטל את המגבלות, אבל אז הבנקים ייכנסו להפסדים בגלל הלוואות יתר לאותן חברות, והאפקט יהיה דומה".

 

אתה באמת רואה את הלקוח הישראלי מושך את פקדונותיו?

 

"כן".

 

ומה יקרה לחברות האחזקה שיקרסו? מה יקרה לכל החברות שבשליטתן?

 

"מי שייפגע הן בעיקר חברות נדל"ן. הן יצטרכו לממש נכסים. זה יהיה מאוד לא נעים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם הלקוח הישראלי באמת ימשוך את פקדונותיו
מומלצים