שתף קטע נבחר

63%: נצום ביום כיפור התשס"ט

מצוות הצום נותרה פופולרית אך יש שינצלו את יום כיפור לחשבון נפש ויש שהוא לא יעורר בהם כל רגש מיוחד. ועוד בסקר ynet-גשר: רוב הציבור מגדיר אותו "יום קדוש" אך החילונים רואים בו בעיקר "זמן למנוחה". וגם: כך ניצח יום כיפור את יום העצמאות

מצוות "ועיניתם את נפשותיכם" עדיין פופולרית: שני שלישים מהציבור מצהירים כי בכוונתם להימנע מאכילה ושתייה ולציית למצוות הצום – כך עולה מסקר ynet יהדות ועמותת גשר שנערך לקראת יום כיפור. הציבור החילוני תופס את היום בעיקר כזמן למנוחה שאינו מעורר בהם רגש מיוחד, ולעומתם במגזרים האחרים רואים בו יום קדוש שנועד לחשבון נפש. למרות הפערים ניצב יום כיפור במקום הראשון ברשימת המועדים המאחדים את עם ישראל, והוא מקדים את יום העצמאות וחגים אחרים.

  

סקר ynet-גשר נערך על ידי מכון פאנלס וכלל 505 מרואיינים המהווים מדגם ארצי מייצג של האוכלוסיה היהודית הבוגרת בישראל, כשטעות הדגימה המירבית: 4.4%±. בחלקו הראשון של הסקר נשאלו המשתתפים האם בכוונתם לצום ביום כיפור ומדוע. 63% אמרו שיצומו, מתוכם 38% בגלל המסורת היהודית, 23% משום שהם מקפידים לשמור מצוות ו-2% "כי כולם צמים". מנגד השיבו 37% כי לא יצומו כלל ביום זה.

 


 

פילוח להגדרות דתיות מצביע על פער עצום בין החרדים, הדתיים והמסורתיים, שרובם המוחלט מתכוונים לצום (93%-100%), לבין החילונים שלא יעשו כך (56%). ניתוח נוסף מלמד כי ככל שגיל הנשאלים עולה כך פוחת שיעור הצמים (89% מבני 18-20 ו-52% מבני ה-51 ומעלה). משתתפי הסקר חולקו גם על פי מקומות המגורים ונמצא כי תושבי חיפה הם היחידים שברובם לא צמים (55%).  

 

יום הכיפורים ידוע כיום הקדוש בשנה, אך יש שיגדירו אותו אחרת. 53% אכן אמרו כי עבורם מדובר ביום קדוש, אך 38 רואים בו בעיקר "יום מנוחה בבית". 7% הודו כי זהו היום היחיד בשנה בו הם מתחברים למסורת היהודית, ולעומתם השיבו 2% כי ביום זה הם פשוט בורחים לחו"ל.  

 

פילוח להגדרות דתיות מלמד שוב על הבדלי הגישות בין המגזרים השונים. החילונים תופסים את היום כזמן למנוחה בבית (56%), ואילו החרדים, הדתיים והמסורתיים מגדירים אותו כיום קדוש (86%-100%). תושבי חיפה מעדיפים גם בשאלה זו את התפיסה החילונית ומתייחסים אליו בעיקר כזמן למנוחה (58%) בעוד האחרים מבכרים את קדושתו.

 

 

ומה עושה לנו יום כיפור? 59% עורכים בו חשבון נפש אך עבור 36% לא מעורר יום זה כל רגש מיוחד. 3% אמרו כי הוא גורם להם לחזור בתשובה ו-2% פוחדים בו מאלוהים. מניתוח התוצאות עולה כי החילונים לא מתרגשים מיום כיפור (52%), המסורתיים והדתיים עושים בו בעיקר חשבון נפש (85% ו-88% בהתאמה) ואילו החרדים נחלקים בין חשבון נפש לחזרה בתשובה (53% ו-47%). 

 

בחלקו האחרון של הסקר נשאלו המשתתפים באיזה חג הם מרגישים את אחדות עם ישראל בצורה החזקה ביותר. 29% בחרו ביום כיפור שבמקום הראשון, מקדים אפילו את יום העצמאות עם 28%. 14% סבורים שפסח הוא חג האחדות, 8% הגדירו כך את ראש השנה, 1% את סוכות, ואילו חנוכה זכה לקולו של נשאל אחד - פחות מאחוז. לעומתם השיבו 15% כי בכל החגים מורגשת האחדות במידה שווה ו-5% סבורים הדבר לא קורה באף אחד מהם. פילוח להגדרות דתיות מלמד כי החילונים ציינו בעיקר את יום העצמאות כחג שבו ניכרת אחדות עם ישראל (33%), כשהמסורתיים, הדתיים והחרדים בוחרים ביום כיפור (43%-65%). 

 

שושי בקר, מנכ"לית גשר מפעלים חינוכיים, אומרת בתגובה לממצאים כי "אחוז ניכר בעם צם ביום כפור ורואה בו יום של חשבון נפש, קדושה וכיום המאחד את העם יותר מכל החגים והמועדים. ערך חשבון הנפש אינו דווקא שייך לדתיים ורבים החילוניים הרואים ביום כפור הזדמנות לחשבון נפש אישי. קדושת יום כפורים אף היא תפיסה שנפוצה בכל המגזרים, גם באילו שאינם מגדירים עצמם דתיים או מסורתיים. מגמת ההתקרבות למסורת בקרב הצעירים ניכרת בסקר ומקבלת ביטוי ברצון לצום בשל החיבור למסורת היהודית".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רינת מלכס
נתיבי איילון. יום כיפור תשס"ח
צילום: רינת מלכס
נערכים ליום הדין
צילום: ישראל ברדוגו
התקרבות. בקר
צילום: מוטי חקשור
מומלצים