שתף קטע נבחר

הפערים החברתיים במערב הולכים וגדלים

מחקר של ארגון המדינות המפותחות - OECD מצא כי הפערים בין עשירים לעניים גדלו ב-20 השנים האחרונות ב-75% מהמדינות החברות בו, והובילו לעליית העוני בקרב ילדים. ארה"ב "מככבת" בדו"ח גם ברמת אי-השוויון וגם בקצב הגידול שלו

הפער בין עשירים לעניים גדל ברוב המדינות המפותחות. כך עולה מסקר שפרסם היום (ג') ארגון ה-OECD. "הפערים בין עשירים לעניים גדלו ביותר מ-75% ממדינות ה-OECD בשני העשורים האחרונים", נאמר בדו"ח. לפי הדו"ח, הצמיחה הכלכלית של העשורים האחרונים היטיבה עם העשירים יותר מאשר עם העניים. 

 

מהנתונים עולה כי ההכנסה הממוצעת של העשירון העליון במדינות ה-OECD היתה בממוצע גבוהה בכמעט פי תשע מההכנסה הממוצעת של העשירון התחתון. הפער בין עשירים לעניים התרחב במיוחד בקנדה, גרמניה, נורבגיה וארה"ב. ביוון, מקסיקו, צרפת ובריטניה הפער הצטמצם.

 

רמות אי השוויון הגבוהות ביותר נרשמו בארה"ב, מקסיקו וטורקיה. בארה"ב, העשירון העליון מרוויח בממוצע 93 אלף דולר לשנה, הרמה הגבוהה ביותר מבין מדינות ה-OECD. לעומת זאת, העשירון התחתון מרוויח בממוצע 5,800 דולר לשנה, נמוך ב-20% מהממוצע במדינות ה-OECD.

 

פחות קשישים עניים, יותר ילדים עניים

 

מהנתונים עולה עוד כי הסכנה להידרדרות לעוני ירדה בקרב קשישים, אך עלתה בקרב ילדים וצעירים. "אנשים שנמצאים באזור גיל הפרישה רשמו את העליות החדות ביותר בהכנסות ב-20 השנים האחרונות. בניגוד לכך, העוני בקרב ילדים גדל", נאמר בדו"ח. לפי הנתונים, הסיכוי של ילדים ובוגרים צעירים להיות עניים גבוה היום ב-25% מהסיכוי באוכלוסייה הכללית.

 

לפי כותבי הדו"ח, "העוני בקרב ילדים גדל, ונמצא כעת מעל הממוצע באוכלוסייה הכללית. זאת למרות עדויות מצטברות שרווחת הילד היא מרכיב קובע של הצלחתו בהמשך חייו - הכנסותיו, בריאותו וכדומה". לפי הדו"ח, העוני בקרב ילדים נמוך יותר במדינות שבהן יש שיעור גדול יותר של נשים עובדות.

 

"שורש המחלה - בשוק העבודה"

 

מזכ"ל ה-OECD, אנחל גוריה, הזהיר בדו"ח מפני הסכנות שמהווה אי השוויון, וקרא לממשלות למצוא דרכים חדשות כדי להתמודד עם המצב. לדבריו, "אי שוויון גדול יותר בהכנסות מעכב את התנועה כלפי מעלה בין הדורות, ומקשה על אנשים מוכשרים ונמרצים לקבל את התמריצים שהם ראויים להם".

 

לדברי גוריה, המדינות המפותחות מוציאות פי שלוש היום על מדיניות חברתית מאשר לפני 20 שנה, אך "הניסיון לסגור את הפערים רק באמצעות הגדלת ההוצאות החברתיות שקולה לטיפול בסימפטומים בלבד במקום טיפול במחלה עצמה". לדבריו, "החלק הגדול של העלייה באי השוויון מגיע משינויים בשוקי העבודה. זה המקום שבו ממשלות צריכות לפעול".

 

ארגון ה-OECD מאגד כ-30 מדינות מפותחות, כולל מרבית חברות האיחוד האירופי וכן שוויץ, נורבגיה, איסלנד, ארה"ב, קנדה, מקסיקו, אוסטרליה, ניו-זילנד, יפן, דרום קוריאה וטורקיה. ישראל שייכת לקבוצה קטנה של מדינות, הכוללת גם את קפריסין ואת טאייוואן, שראוייות להיות חברות בארגון מבחינת רמת החיים שלהן אינן חברות בו מסיבות פוליטיות. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ילדים עניים בארצות הברית: המצב הולך ומחמיר
צילום: AFP
מומלצים