שתף קטע נבחר

כך ניצח גור הכלבים מעיראק את צבא ארה"ב

חיילת אמריקנית המשרתת בעיראק התאהבה בכלבלב נטוש והחליטה להטיסו לביתה בארה"ב. הצבא התנגד, אך בעקבות פרסום עצומת מחאה שגרפה כ-70 אלף חתימות וסיקור תקשורתי עולמי, הוטס השבוע ראצ'ט במבצע מיוחד מבגדד לוושינגטון. "הכלבים עוזרים לחיילים להתמודד עם טראומות המלחמה", אומרת טרי קריספ, פעילה למען בע"ח בראיון מיוחד ל-ynet

סמלת גוון בברג (28) ממיניאפוליס אימצה לפני מספר חודשים גור כלבים נטוש בעיראק. בתחילת החודש היא ניסתה לשלוח את הכלב לביתה בארה"ב בעזרת האגודה למניעת התעללות בבעלי חיים (SPCA), המפעילה פרויקט ייחודי להטסת גורי כלבים וחתולים מעיראק.
 
בברג אמורה לסיים את שירותה הצבאי בעיראק בסוף נובמבר וקיוותה לקחת עימה את הכלב, אך ציפיות לחוד ומציאות לחוד. הצבא סירב לאשר את הטסת הכלב לארה"ב והותיר את החיילת שבורה ומאוכזבת, אך היא לא אמרה נואש.

 

הקשר הראשוני בין בברג לטרי קריספ, פעילה באגודה, החל לפני מספר שבועות. "קיבלתי ממנה מייל בו היא סיפרה על הקשר החזק שלה לגור הכלבים. היא חיכתה לרגע בו היא תוכל לשוב למשפחתה, אבל לא יכלה לדמיין את השיבה הביתה ללא ראצ'ט", מספרת קריספ בראיון טלפוני ל-ynet ממתקני האגודה בוושינגטון.
 
"הפחד הראשוני שלה היה שהצבא יהרוג את הכלב והיא התחילה לחלוק את הדאגות שלה עם החברים והמשפחה בבלוג, במיילים ואז הכל פרץ החוצה בסערה גדולה".
 


(צילום: AP)
 

70 אלף חתימות בעצומת המחאה

מי שעזרה לפרויקט להגיע לחשיפה תקשורת ברחבי העולם היתה חברתה של בברג, קייתי קונראת', תושבת מיניאפוליס, שהעלתה את הסיפור של גוון וראצ'ט לבלוג שלה ופנתה לכל הקוראים לעזור לה במאבק להציל את הכלב.
 
תוך מספר ימים, הסיפור של ראצ'ט חרך את הרשת ובשילוב עם יחסי הציבור של האגודה למניעת התעללות בבעלי חיים, לחץ של גולשים, קבוצת מעריצים בפייסבוק ועצומה ברשת שגרפה כ-70 אלף חתימות - הסיפור של ראצ'ט חצה גבולות וכבש את ליבם של אוהבי בעלי חיים ברחבי העולם.
 

"לחיילים אסור לספק מים ומזון לחיות מחמד ביתיות או משוטטות בעיראק וכל חייל שבא במגע עם כלב או חתול יודע שהוא עובר על התקנות הצבאיות", חושפת קריספ. "המציאות בבסיסים בעיראק ובאפגניסטן היא שישנם קצינים שמעלימים עין מהפקודות, בשקט בשקט, כי הם יודעים כמה החיות תורמות לבריאות הנפשית של החיילים".

 

קריספ ניהלה משא ומתן ממושך עם גורמים בכירים בבסיסה של החיילת כדי לזרז את שיחרורו של הכלב ובימים הראשונים, הצבא לא נשבר והערים קשיים בכל הנוגע לשחרור הכלב לידי אנשי האגודה.

 

"התושבים בישראל לבטח יוכלו להזדהות עם הקושי לחיות באזור בו ישנו איום של טרור ומלחמה. חיילי צבא ארה"ב זקוקים לכל תמיכה שהם יכולים לקבל, גם אם זה מכלב או חתול".

 

לדבריה, כשהצבא הבין שהוא לא יוכל לנצח במערכה הנוכחית ועם התגברות הסיקור העולמי השלילי כנגדו, הוא החל לשתף פעולה. "לא רצינו לגרום להם עוול, אבל כן רצינו לחשוף את המאמצים שלנו להביא את ראצ'ט הביתה. הצבא ידע שאם הוא יהרוג את הכלב, הוא יעביר מסר לא הומני לחייליו וזה מנע תופעת מירמור נרחבת בין החיילים וגם הבטיח כי חייו של הכלב בטוחים", היא מסבירה.

 

צילום: AP

 

 

ראצ'ט חוזר הביתה

הטסת הכלבים אינה זולה. אנשי הארגון המגיעים לעיראק, מסכנים את חייהם ונעזרים בשירותי אבטחה פרטיים כדי להגיע לבסיסי הצבא השונים הפזורים במדינה. עלות ממוצעת של הובלת שבעה כלבים הינה כ-10,000 דולר והארגון נעזר בתרומות רבות מאזרחים כדי לממן את המבצעים. הפעם חברת טיסה בארה"ב נאותה לממן את את מרבית מעלות המבצע להובלת ראצ'ט. 

 

שני הנסיונות הראשונים להטסת הכלב לארה"ב לוו בקשיים גדולים. קריספ טסה לעיראק כדי להביאו יחד עם מספר כלבים נוספים, אך הצבא סירב להעניק את אישור השחרור בפעם הראשונה בזמן ובפעם השנייה העניק את האישור מאוחר מדי, והוא פיספס את הטיסה המסחרית לכווית.

 

בתחילת השבוע הגיעו אנשי האבטחה כדי לקחת את הכלב לשדה התעופה בבגדד במטרה להטיסו לכווית. קריספ ליוותה את ראצ'ט לכלוב הטיסה שלו ולאחר שהם הגיעו לכווית, הם המשיכו לעבר היעד הבא - אמסטרדם, שם הורשה ראצ'ט לצאת לטיול בן מספר שעות ולנוח מחוץ לכלוב, עד אשר המריאו השניים לעבר היעד הסופי בוושינגטון.

 

לאחר שעות רבות של טיסה, ביום שני אחרי הצהריים יכלה קריספ לנשום לרווחה כשאנשי המכס אישרו את כניסתו של הכלב לשטח ארה"ב. "מספר רגעים אחרי שהוא יצא מהכלוב, הוא כבר כישכש בזנבו וחיפש מישהו לשחק איתו. הוא גילה כושר עמידות מצויין בכלוב הטיסה", אומרת קריספ. "הווטרינרים שלנו בדקו אותו ומצבו הבריאותי מצויין, הרבה יותר טוב ממצבם של שאר הכלבים שהגיעו עימנו".

 


צילום: AP

רא'צט וקריספ בוושינגטון (צילום: AP)

 

ראצ'ט נמצא כעת בכלבייה מטופחת בעיר והיום (ד') הוא יוטס למיניאפוליס כדי לפגוש את משפחתה של החיילת. "הוא

יבלה איתם עד סוף נובמבר בתקווה שגוון תסיים את שירותה בעיראק והשניים יוכלו סוף סוף להתחיל את החיים החדשים שלהם ביחד", מבטיחה קריספ.

 

"זו היתה תקופה עמוסה ולרגעים מעט מייאשת, אך זה פשוט מדהים אותי כל פעם מחדש איך האהבה לכלבים מאחדת את האנשים בעולם. גוון כבר דיווחה לי בהתרגשות שהיא אסירת תודה לכל מי שחתם, חשב ועזר לראצ'ט להגיע הביתה. זה נותן לי המון כוח להמשיך הלאה".

 

ביום שני הקרוב מתעתדת קריספ לשוב לעיראק ולהמשיך במלאכתה להביא כ-70 כלבים וחתולים נוספים לארה"ב. "הסוף הטוב של ראצ'ט הביא לעלייה תלולה במספר הפניות של חיילים לאגודה. רבים מהם מעונייניים לקחת עימם את הכלבים והחתולים שלהם בחזרה לארה"ב", מסכמת קריספ שאינה חוסכת ביקורת מצבא ארה"ב. "הם חייבים לבחון מחדש את היחס שלהם כלפי חיילים שמגדלים חיות. אני מבינה את החשש מכלבת, אבל החיות מספקות נחמה למי שמסכן את חייו למען המדינה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סוף טוב, הכל טוב. ראצ'ט בוושינגטון
צילום: AP
גוון בברג וראצ'ט. בקרוב האיחוד
צילום: AP
ראצ'ט בצעירותו בעיראק
צילום: Baghdad Pups
מחכה לטיסה לכווית
צילום: AP
מומלצים