שתף קטע נבחר

הפליטים החדשים של עיראק

אלפי נוצרים נאלצים לברוח ממוסול שבצפון עיראק בעקבות המתקפות עליהם, מצד הכורדים והסונים. בימים האחרונים צצו באינטרנט סרטונים של נוצרים מהאזור, המספרים על האיומים שקיבלו על חייהם, בין היתר בעקבות חנויות משקאות שהפעילו

בשקט תקשורתי יחסי, בלי כותרות ענק, הולך ומתרגש בעיר מוסול שבצפון עיראק תהליך הנראה - בהיעדר מונח עדין יותר - כטיהור אתני. לפי מרבית הדיווחים, כ-2,300 משפחות נוצריות, המהוות יותר ממחצית האוכלוסייה הנוצרית בעיר הנפט הצפונית, נוטשות בחודש האחרון בהמוניהן את העיר למחוזות אחרים בעיראק ואף מחוצה לה - לסוריה וליעדים אחרים.

 

הסיבה למצב אינה ברורה לגמרי, אולם בשבועות האחרונים רבו מאד התקיפות

נגד נוצרים בעיר מוסול, הממוקמת כ-400 ק"מ מצפון לבירה בגדד. ריבוי התקיפות, הפיגועים ואיומי ההרג עשו את שלהם והנוצרים החלו בגלות השנייה של תושבי עיראק, לאחר גלות ההמונים הראשונה בעקבות פלישת ארה"ב ופרוץ מרחץ הדמים במדינה. בעקבות המלחמה עקרו כשני מיליון עיראקים ממנה לסוריה (1.2 מיליון) ולירדן (כ- 750 אלף) ומי שיכול היה עבר ליעדים אחרים. מעטים אפילו הצליחו להגיע לישראל.

 

הסיבה הנקודתית למצב שנוצר במוסול עלומה, אולם האקלים הרחב יותר בהחלט אינו מקל על תושבי העיר. בימיו של סדאם חוסיין עברה העיר הצפונית הסמוכה לאזור הכורדי שינויים דמוגרפיים יזומים בידי סדאם עצמו. במסגרת זו תוגברה האוכלוסייה הסונית על חשבון הכורדים וחלקם אף שוכנו בבתי כורדים שגורשו. סדאם רצה מאד לחזק את האוכלוסייה בעיר הנפט בנאמניו, ואף שיכן בה את מיליציית ה"פידאיין" שלו.


חייל אמריקני אוחז בילד שנפצע במוסול (צילום ארכיון: AP) 

 

לאחר התמוטטות משטרו עם פלישת צבא ארה"ב, זנחו סונים רבים ואחרים את המקום ומי שנשאר היו בעיקר האוכלוסיות הסוניות הקיצוניות, מיליציות למיניהן ומי שלא יכול היה להרשות לעצמו לעזוב באותה העת. המיליציות הסוניות, המקורבות ל"אל-קאעידה", מיהרו להגיב באזור ופעלו נגד הכוחות השונים שפעלו בעיר וגם נגד הנוצרים שמשכו אש. עיקר הקצף של המיליציות הרדיקליות יצא נגד האלכוהול שהנוצרים מכרו בעיר, ובמקביל האשימו אותם על היותם "סוכנים של המערב".

 

בימים האחרונים צצו באינטרנט סרטונים של נוצרים מהאזור, המספרים על האיומים שקיבלו על חייהם, בין היתר בעקבות חנויות משקאות שהפעילו. מנגד, גם הכורדים לטשו את עיניהם את העיר. עתה מאשימים הנוצרים כי מרבית הפיגועים והתקיפות באו מצד מיליציות כורדיות עצמאיות, או כאלה שפעלו בחסות הצבא המוקם בעיראק, כדי "לדלל" את האוכלוסייה הנוצרית בעיר ולהביא להכללת מוסול באוטונומיה הכורדית. גם כאן, הכורדים מכחישים.

 

 

מאשימים גם את הכורדים

"אחד הגדודים של הדיביזיה השנייה הערוכה באזור אחראי ל-95 אחוזים מהפשעים נגד הנוצרים באזור בשבועות האחרונים, להרג ולגירוש", האשים חבר הפרלמנט העיראקי ממוצא נוצרי, יונאדם כנא. כנא, שכיוון בדבריו לגדוד שמורכב רובו ככולו מכורדים, קרא להחליפו בגדוד אחר לאלתר. הוא אף האשים קציני משטרה מקומיים שסייעו לאותו הגדוד לבצע את זממו וקרא לבוא עם כל אלה חשבון. בצבא עיראק, כמובן, הכחישו את ההאשמות.

 

חבר פרלמנט אחר מטעם מחוז מוסול, אוסאמה אל-נג'יפי, אף הגדיל ואמר כי ראש הממשלה, נורי אל-מאליכי, הודיע לו שוועדת החקירה הממשלתית שמונתה לעניין הוכיחה, כי "מיליציות כורדיות עומדות מאחורי המתקפות האחרונות". לדבריו, "חלק מאלה שביצעו את פעולות הגירוש אכן השתייכו לחטיבה 4 מהדיביזיה השנייה של צבא עיראק. הם ביצעו את כל הפעולות הללו עם מדים וכלי רכב של המדינה".

 

ובכל זאת, עם המספרים והתופעה קשה להתווכח. דובר נציבות האו"ם לפליטים, רון ריימונד, אמר אתמול כי יותר ממחצית האוכלוסייה הנוצרית כבר נמלטה על נפשה מהעיר במהלך "השבועיים האחרונים". לדבריו, כ-400 משפחות אף הגיעו לבגדד בעקבות איומים שקיבלו על חייהן. "עדיין לא ברור מה עומד מאחורי הדברים שעודדו אותם לברוח", הוא אמר.

 

האו"ם מגיש סיוע לפליטים

ההערכות הן שיותר מ-7,000 בני אדם, מתוך אוכלוסייה של כ-13,000 כבר נמלטה מהעיר, אחרי שממילא כל נוצרי שיכול היה להרשות זאת לעצמו כבר נמלט ממנה בעבר. עם זאת, "נראה כי תהליך הבריחה הולך ופוחת", אמר ריימונד והוסיף, כי מרביתם נטשו בחופזה את בתיהם עם מעט מאד רכוש וכסף, לאחר שקיבלו טלפונים והודעות טקסט שאיימו על חייהם.

 

זאת גם הסיבה שנציבות האו"ם לפליטים, כמו גם ארגונים נוספים בתוך עיראק, התארגנו במהירות כדי להגיש להם סיוע חירום. נציבות האו"ם, שמשכנה בג'נבה, הודיעה כי כבר הגישה סיוע חירום לכ-1,700 משפחות מקרב הפליטים החדשים בעיראק ובסוריה, וכי אנשיה עוסקים גם ברישומם של הפליטים הנוספים בסוריה. "אנו מוכנים להעניק כל סיוע שיידרש לאלה אשר מנסים להגר למדינות השכנות", אמרה שליחת נציבות הפליטים לסוריה, לורין ג'ול.

 

ומה קורה בינתיים? ממשלת עיראק שלחה לאזור משלחת ברשות שבעה שרים, בהם שר הביטחון, כדי לבחון את המצב ואף הקימה ועדת חקירה ביטחונית בעניין. גם הליגה הערבית הביעה את דאגתה בנושא. מזכ"ל הליגה הערבית, עמרו מוסא, הביע את תקוותו כי צעדים אלה ישימו קץ יביאו לשינוי, אולם ספק אם כל אלה יאפשרו לאלפי הפליטים החדשים לשוב במהרה ובביטחון לבתיהם שנטשו.

 

אין זה הסיפור היחיד של עקירה נוצרית מהמזרח התיכון. בעשורים האחרונים מואצת הנטישה הנוצרית מהמזרח התיכון כשמי שרק יכול להרשות לעצמו - עוזב. לבנון היא הדוגמה המתבקשת, משם עקרו הנוצרים בהמוניהם לאירופה, לארה"ב ולאמריקה הלטינית, אולם לא רק משם. חיכוכים עדתיים בין המוסלמים לקופטים במצרים ואפילו בשטחים, בדגש על בית לחם ובית ג'אלה, גרמו להצטמצמות הולכת ונמשכת של האוכלוסייה הנוצרית. הבעיה היא שצרת הרבים הזאת לא מנחמת ולו במעט את הפליטים החדשים.

 

ראיתם דיווח מעניין על העולם הערבי? שלחו לנו במייל האדום .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים