שתף קטע נבחר

למה מחירי המזון לא יורדים?

כשמחירי חומרי הגלם עלו, עלו גם מחירי המזון. עכשיו, עם הוזלת חומרי הגלם, היצרנים לא מיישרים קו

זה כמה חודשים יורדים בהתמדה מחירי חומרי הגלם לתעשיית המזון. כמו מחיר הנפט, גם מחיריהם של מוצרי היסוד - ובעיקר החיטה והאורז - ירדו בכ-25%. למרות זאת, מחירי המוצרים שעל המדפים אינם יורדים. מחיר האורז עדיין נשאר כ-15 שקל לק"ג, ובסוגי יבוא יוקרתיים הוא אף מגיע ל-33 שקל לק"ג.

 

גם מחירי הפסטה, הקפה, השמן, השוקולד, אבקות החלב ומוצרים רבים נוספים המשתמשים במוצרי יסוד כחומר גלם – נשארו גבוהים מאז ההעלאות האחרונות. בסך הכל התייקר סל המוצרים שלנו בשנה האחרונה בכ-25%.

 

בעת העלאת המחירים טענו היצרנים כי היה עליהם לעדכן מחירים כלפי מעלה בגלל העלייה התלולה במחיריהם של מוצרי המזון הבסיסיים בבורסות העולם, וכן בגלל העלייה במחיר הנפט (מחיר הנפט משפיע הן על תהליכי הייצור והן על הובלת המוצרים).

 

אז מדוע המחירים על המדף אינם יורדים? בחברת יוניליוור, יצרנית ומשווקת מוצרי תלמה, קנור, 778 ורבים אחרים, אומרים כי התחזקות הדולר מקזזת את הירידה בעלויות חומרי הגלם. "כשם שהשתדלנו בעבר שלא להעלות מחירים מיד עם עליית מחיריהם של חומרי הגלם, כך גם עתה, אנו עוקבים אחרי המגמות המשתנות ואחר התחזיות השונות. עם התייצבות המגמות הסותרות וקבלת תחזית ברורה אודות מצב השוק יותאמו מחירי המוצרים בהתאם," נמסר מהנהלת החברה.

 

ומה עם מחירי הלחם?

בכיר בחברת מזון גדולה אחרת טוען כי כל עוד התנודתיות במחירים של מוצרי היסוד גדולה, אי אפשר לייצב מחירים. "אם המגמה תימשך, ייתכן מאוד שבעוד כמה חודשים המחירים יתעדכנו, לפחות בחלקם, כלפי מטה".

 

בענף מדגישים כי למרות עליית המחירים הגדולה השנה, נאלצו היצרנים לספוג חלק מהעלויות, בין השאר בגלל שהנהלות רשתות השיווק מנעו מהם העלאות מחיר כדי לא לרשום ירידה בקניות.

 

עוד מסבירים בענף כי יצרניות המזון הגדולות עושות עסקות שנתיות לרכישת חומרי גלם, ולכן המחיר נשאר "סגור" לאורך זמן. "עד לפני חצי שנה עוד הייתה פניקה וחשש לא רק מעליית מחיר אלא אפילו ממחסור, ולכן הצטיידו היצרנים והיבואנים במלאי עודף ויקר. עד שמלאי זה לא ייגמר, ועד שלא יתחדשו הסכמי הרכישה - אי אפשר יהיה להוריד מחירים לצרכן," נמסר מאחת מחברות המזון.

 

למרות הירידות, בחברת שטראוס אף העלו השבוע מחירים, מיד לאחר החגים. כפי שפירסמה בראשונה נווית זומר במוסף ממון של "ידיעות אחרונות" לפני כשבועיים, העלתה שטראוס את מחירי הסלטים והמחלבה בכ-4%.

 

בתגובה, לא התייחסו אתמול בחברת שטראוס לירידות במחירי חומרי היסוד. דובר שטראוס מסר כי "החברה ספגה עליות מחיר של עשרות אחוזים בחומרי הגלם בשנה האחרונה, ולמרות זאת נמנעה מלהעלות מחירים. לאחר החגים עידכנה החברה רק את מחירי מוצרי הסלטים והמחלבה, וגם זאת בשיעור מנימלי של כ-3.8% בממוצע, שיעור נמוך בהרבה מההתייקרות שחלו במחיר החלב הניגר, במחירי האנרגיה ובמחירי הפלסטיקה לאריזה".

 

לגבי מחירי הלחם - אלה עלו השנה בעשרות אחוזים, למרות שמחיר החיטה יורד בהתמדה בחצי השנה האחרונה והמשבר העולמי בתחום זה חלף עוד בטרם החל להעמיק. עם זאת, בעלי המאפיות ממשיכים לדבר על העלאות מחיר ולטעון כי הממשלה עדיין בפיגור בעדכון מחירי הלחם המפוקח.

 

"כתוצאה משיטת העדכון הממשלתית לא תוקנו העליות במחירי הלחם בשנה האחרונה," אומר יוחנן אהרונסון, בעל מאפיית עין הבר ויו"ר איגוד האופים. "אם יתברר שהירידה במחירי החיטה מחייבת הורדה במחירי הלחם, יהיה על משרד התמ"ת לבצע קיזוז ולהעלות את המחיר בשיעור המתאים".

 

ומדוע לא יורד מחיר הלחם שאינו מפוקחים? "בעזרת סוגי לחם אלו מסבסדים בעלי המאפיות את הלחם המפוקח", אומר אהרונסון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
המחירים אינם יורדים
צילום: אוהד אבידן קינר
מומלצים