שתף קטע נבחר

האם המעסיקים בהיי-טק מנצלים את המצב?

אווירת הפיטורים מאפשרת לחברות רווחיות לפטר עובדים ביתר קלות, בלי קשר למשבר. אסתי מריאן, מנכ"ל חברת ההשמה ST: "אין ספק שחברות שפעם לקחו כל מה שזז - זה הזמן שלהן להיפטר משומנים"

בימים האחרונים מציף את כלי התקשורת גל של דיווחים על פיטורים במשק, בעיקר בתחום ההיי-טק והפיננסים. ברוב המקרים מנמקות החברות את הפיטורים במשבר הכלכלי העולמי שפגע או שעתיד לפגוע ברווחי החברה, אולם האם ישנם מהמעסיקים המנצלים את ההאטה הכלכלית על מנת לתרץ צעדי התייעלות למקסום רווחים אף ללא קשר למצב המשק?

 

 

יוני שטרן, מנכ"ל חברת אוליב תוכנה, אשר מפטרת בימים אלה כ-6-5 עובדים, מדגיש כי יש להבחין בין חברות סטארט אפ קטנות לבין חברות גדולות. "בחברות הגדולות מצטבר שומן, אבל לא פשוט לפטר עובדים, ולכן לא כל הפיטורים קשורים למשבר.

 

"כשהחברה רווחית לא נעים לפטר עובדים כדי להגדיל את הרווחים, ובימים רגילים החברות נמנעות מלפטר, כי זה קשה. אבל כשהאווירה היא אווירת פיטורים, הם יכולים לעשות את מה שהם נמנעו מלעשות. בחברות הסטארט-אפ הקטנות, לעומת זאת, הפיטורים הרבה יותר קשורים למצב".

 

בייצוא ובפיננסים - יש פיטורים

זה נכון, יש הרגשה כזו", אומר מנכ"ל חברת ההשמה ORS, עמוס לוזון - בהתייחסו לאפשרות של פיטורים שאינם כורח המציאות בצל המשבר. לדבריו, כדי לברר האם הפיטורים אכן הכרחיים או לא, יש לבדוק לאיזה מגזר שייכת החברה המפטרת. "יש שני מגזרים שחשופים לרפורמות הכלכליות החדשות - ענף הפיננסים וענף הייצוא (כשמגזר ההיי טק, והשירותים ככלל תופס נתח נכבד מהייצוא). אם הליך הפיטורים האגרסיבי קורה במגזרים אלה, כנראה שזה בסדר. אבל אם עובד פוטר, ושמו לו מחליף, הטענה (של הכורח בפיטורים עקב משבר) - מהווה עלה תאנה".

 

"רוב הענפים כרגע לא עצרו גיוסים, ואנו לא רואים גל פיטורים - אלא אם אתה שייך לייצוא או לפיננסים", אומר לוזון. "צמצומים שאינם קשורים למשבר עלולים להתרחש בחברות גדולות ומסורתיות בהן לעובדים יש כוח רב ובימים כתיקונם קשה לבצע בהן פיטורים מרחיקי לכת. בייחוד, טוען לוזון, מדובר בעסקים המעניקים שירותים, "כמו מוסכים או יבואני מכוניות, בהם יש סטגנציה וזה הזמן להוזיל משרות".  

 

"חברות במצב טוב לא מפטרות"

אסתי מריאן, מנכ"ל חברת ST משאבי אנוש להיי-טק, טוענת לעומת זאת כי לא נתקלה בחברות המנצלות את המצב כדי לפטר עובדים, למרות שהאווירה הכללית מאפשרת למעסיקים לפטר עובדים ביתר קלות.

 

"חברות שנמצאות במצב טוב לא מפטרות לשם לפטר", אומרת מריאן, "חברות במצב טוב מקסימום מקפיאות גיוסים. אין לי ספק שיש חברות שבתקופות טובות לקחו כל מה שזז, ויש להם שומנים, זה הזמן שלהן להיפטר משומנים עודפים. אבל זה לא קיים הרבה בשוק, כי בחצי השנה האחרונה הרוב המכריע של החברות לא גייסו אם הן לא היו צריכות".

 

"יש קבוצת חברות שנמצאות בבעיה אמיתית, שעמדו בפני גיוס, הכסף נגמר בקופה והיום הרבה יותר קשה להן לגייס הון". אומרת מריאן. מנגד, "המון חברות שאין להן סיבה אמיתית, נוקטות משנה זהירות וזה מבורך. הרבה מאד חברות אחרות הקפיאו את המצב ועצרו, וגם אם הן לא מפטרות, הן לא כל כך מגייסות, כדי לבחון את המצב. זו דרך ניהול נכונה".

 

מריאן מוסיפה, כי החברות ממשיכות בגיוסי עובדים: "זה לא שהשוק נעצר, אולם שלא יהיה ספק, יש הרבה פחות משרות ולבכירים הרבה יותר קשה משרות. גם בפיצוץ הבועה של שנת 2000, השוק לא נעצר, וגם אז אז למהנדסי פיתוח טובים היה ביקוש".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הגיוסים נמשכים. מריאן
צילום: יוסי גמזו לטובה
מוסכים ויבואני מכוניות עלולים לפטר. לוזון
צילום: רובי קסטרו
מומלצים