שתף קטע נבחר

הכרישים באוקיינוס האטלנטי נכחדים

דו"ח מיוחד: דיג החורג מהמכסות וציד בהיקף מסחרי מאיימים להכחיד את אוכלוסיות כרישי המים העמוקים וחתולי הים באזור הצפון מזרחי של האוקיינוס האטלנטי. מינים כמו העמלץ הכחול נמצאים באזור זה תחת איום יותר מבכל מקום אחר בעולם

רבע ממיני הכרישים, דגים ממשפחת חתולי הים וכימרות באוקיינוס האטלנטי מצויים בסכנת הכחדה - כך חושף דו"ח ראשון מסוגו של איגוד השימור העולמי (IUCN). ביניהם נמצא כם כריש העמלץ הכחול (מאקו קצר סנפיר), אחד מהטורפים הקטלניים והזריזים בעולם התת-ימי, שבשנים האחרונות סובל מדיג-יתר, וניצוד בעבור סנפיריו ובשרו.

 


עמלץ כחול. טורף קטלני, מהיר ופגיע (צילום: IUCN)

 
לדברי המומחים, המספר הכולל של המינים בסכנה עשוי להיות אף גבוה יותר, מאחר שעדיין אין מספיק מידע בכדי להעריך את מצבם של יותר מ-27 אחוז מהמינים. הדו"ח, שפורסם על ידי מומחי מחלקת הכרישים באיגוד, חושף כי המינים המדוברים מאויימים יותר באזור הצפון מזרחי של האוקיינוס האטלנטי מאשר בכל מקום אחר בעולם.
 

הגורם העיקרי להכחדה: דיג יתר

מה מאיים על הכרישים והדגים הגדולים? דיג יתר נחשב לגורם המרכזי לפגיעה בהם. בנוסף, כרישים רבים רואים בדגים הנלכדים ברשתות הדיג מקור מזון זמין וקל, אך נתפסים בשוגג וכך מוצאים את מותם.
 
על פי הנתונים, שבעה אחוזים מהמינים באזור מוגדרים בסכנת הכחדה קריטית, שבעה אחוזים בסכנת הכחדה ו-12 אחוזים נחשבים לפגיעים - בעיקר כתוצאה מדיג יתר כאמור. המשמעות: 26 אחוז מהמינים מאויימים באזור, בהשוואה ל-18 אחוז באסורים אחרים בעולם.
 


כריש מלאך. בסכנת הכחדה קריטית (צילום: IUCN)

 


חוקרים עם דג common skate שנדגם והוחזר לים (צילום: IUCN)

 
"מרבית הכרישים והמנטות פגיעים במיוחד כתוצאה מדיג יתר, מאחר שהם בעלי נטייה להתפתח באיטיות ולהגיע לבגרות מינית בשלבים מאוחרים יותר. המשמעות היא שהם ניצודים או נלכדים לפני שהספיקו להתרבות ולהוליד צאצאים. מי שנמצא כיום בסיכון גדול יותר להכחדה הם כרישים ומנטות הנלכדים בכמויות גדולות ברשתות הדיג, וכרישי מים עמוקים הניצודים למטרות מסחריות, בעיקר כדי לסחור בבשרם ובסנפיריהם, שנחשבים למעדנים במדינות אסיה.
 
למרבית הכרישים הטורפים יש תפקיד חשוב בשרשרת המזון הימית. הם ניזונים מחיות חלשות ופצועות, ממינים שונים בים, ומסייעים בשמירה על תפקוד המערכת האקולוגית הימית. באיגוד מבהירים רק בריטניה ושוודיה מעניקות כיום הגנה מלאה על אותם מינים פגיעים, ודורשים לאכוף את תקנות האיחוד האירופאי האמורות למנוע דיג באזורים מסויימים במטרה להגן על 116 מיני כרישים, מנטות, דגי כימרות ועמלצים לבנים המוגנים על פי חוק.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכרישים סובלים מפגיעה קשה
צילום: IUCN
כריש משי. בסימן ירידה
צילום: Jeremy Stafford-Deitsch
מומלצים