שתף קטע נבחר

אם אין לחם – יאכלו מזון לבהמות

עיתון מצרי חשף כי במשך חודשים ארוכים אפשר הממשל לייבא למדינה ולהפיץ בה חיטה שאינה ראויה למאכל אדם. התוצאה: אלפים התלוננו על בעיות בריאות, עקב אכילת פיתות ולחם

אלפי תלונות של אזרחים זועמים גרמו ליו"ר מועצת מחוז "אל-קליוביה" שבדלתא של הנילוס, ד"ר מוחמד אל-פיומי, לחשוד שמשהו מוזר מתחולל. האזרחים צלצלו לרשויות כדי לספר, כי משהו בפיתה ובלחם אותם הם נוהגים לקנות גורם להם לבעיות בריאותיות.

 

אל-פיומי החליט לבדוק את הטענות ומה שעלה בחכתו, הדהים את מצרים כולה. לפרשייה החדשה, אותה חשף השבוע היומון המצרי העצמאי "אל-מסרי אל-יום", כבר הודבק הכינוי "מאפית הקמח".

 

משלושה מסמכים שהגיעו למערכת העיתון עלה, כי משרדי הממשלה המצריים ידעו ושיתפו פעולה עם תופעה חמורה מאין כמותה – ייבוא גרגרי חיטה שאינם ראויים למאכל אדם ונועדו לשימוש כמספוא לבהמות.

עשר חברות פרטיות במצרים היו אמנם אלה שייבאו את הסחורה, אך בסופו של דבר משרדי הממשלה היו מעורבים.

 

מתברר כי הצורך להתפשר על המחיר והאיכות, בשל המשבר הכלכלי העולמי, גרם לחברות המצריות להחליט על ייבוא של תוצרת ירודה במיוחד מרוסיה ואוקראינה. המומחים במצרים מסבירים, כי הסחורה בעייתית בשל הרכב הגרגרים, ובשל העובדה כי הם מיועדים לתזונת בהמות בלבד.

 

למפגע הבריאותי יש משמעות רבה משום שלחם הוא מזונם הבסיסי ולעיתים היחיד של מיליונים במצרים. בראשית האביב נוצר מחסור בפיתות המסובסדות, מה שהביע כמעט למהומות עממיות במצרים. רק התערבותו הישירה של הנשיא מובארק, תוך עירוב הצבא, אפשר את הפעלתן של מאפיות נוספות.

 

בינתיים, הוצפו מחוזות שונים ובהם מחוז גיזה בקהיר ומחוז אל-קליוביה שמצפון לו, באלפי תלונות וטרוניות על האיכות הירודה של הפיתות המסובסדות. מועצת מחוז אל-קליוביה החליטה להרים את הכפפה ולבדוק את העניין לעומק, לא לפני שחילקה דוחות למאות מאפיות בתחומה. המועצה החליטה לקחת דגימות מהקמח במאפיות ולבדוק אותן במעבדות מוסמכות. 

 

יש חרקים בקמח

המשימה לפענוח הדגימות הוטלה על ד"ר סלאח הילאל. מהבדיקות שביצע התברר כי משלוחי החיטה שהגיעו באמצעות "מנהלת הסחורות והאספקה" מרוסיה ואוקראינה סובלים מאיכות ירודה במיוחד. התברר כי המשלוחים סובלים בין היתר ממכת חרקים. בין החרקים הבעייתים נמצאת גם "החיפושית הלבנה", הקשה לאיתור וניזונה ממעט הגלוטן שנותר בחיטה.

 

הממצאים העגומים שלחו חיצים מאשימים כלפי היחידה לפיקוח החקלאי, שאישרה את הכנסתם של המשלוחים הפגומים למצרים. הממונה על יחידת הפיקוח החקלאי, ד"ר עלי סולימאן, הדף בתגובה את ההאשמות וטען כי המשלוחים עמדו בתקן.

 

גורם בכיר ביחידת ההפצה של "המשרד לסולידריות חברתית" הודה באוזני העיתון "אל-מסרי אל-יום", כי משרדו סובל ומכיר את בעיית משלוחי הקמח מרוסיה. לדבריו, הבעיה החלה לפני כשנה. מתברר כי למרות ההכחשות, הרשויות הממונות ידעו היטב עד כמה בעייתית האיכות של המשלוחים. הגורם הבכיר אף הדגיש, כי משרדו הפיץ הנחיות בכתב בקרב טחנות הקמח המורות לערבב את המוצר המיובא עם קמח מקומי. הוא הסביר כי המטרה הייתה, "לשפר את המאפיינים של הקמח המיובא".

 

פרשיית הקמח פגעה בעיקר בעניים במצרים שניזונים מלחם מסובסד, אבל לא רק. מתברר, כי החברות המצריות שהפיצו את הקמח העבירו נתח נכבד ממנו גם למאפיות הפרטיות שמייצרות לחמים יקרים, עוגות ומיני מאפים אחרים. המסקנה המתבקשת היא כי אותו מספוא לבהמות הגיע לכל צלחת.

 

הממשלה חוקרת

במסמך נוסף שהגיע לעיתון כותב יו"ר מנהלת טחנות הקמח, הישאם אבו א-דהב, למשרד התעשייה והמסחר במצרים, "יש למהר ולקבוע מנגנונים כדי להשתלט על הבעיה. למרבה הצער, אחת המטרות החשובות ברכישה זו היא כדי להשיג את המחיר הנמוך ביותר האפשרי. לפיכך רכשה מנהלת הסחורות והאספקה איכות נמוכה במיוחד". 

 

במכתב הזה מתגלה, כי לרשויות במצרים לא היה בנמלים ציוד חדיש שיוכל לגלות כי בחיטה ישנה רמה נמוכה במיוחד של גלוטן. "יש למהר ולקנות את ציוד הבדיקה הזה ולהציבו בכל נמל", ממליץ א-דהב. 

 

שני משרדי הממשלה האחראיים למחדל, מיהרו להכחיש את הפרשה. בעיתון לא הסתפקו בכך ויומיים אחרי חשיפת הפרטים דיווחו, כי המשלוחים הבעיתיים ממשיכים להגיע למצרים. הדיווח הציג מסמכים מאוקראינה ולפיהם מטען בן 5,500 טון קמח יצא מנמל מריופול למצרים ב-15 באוקטובר. כדי לנסות ולהרגיע את הרוחות טענו הרשויות במצרים, כי הן פתחו ב"חקירה נמרצת" בפרשה.

 

נתקלתם בדיווח על העולם הערבי? שתפו אותנו ב"מייל האדום ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פיתה מסוכנת? ארכיון
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים