שתף קטע נבחר

נבזלין תובע מהקרמלין 23 מיליארד אירו בהאג

ליאוניד נבזלין, שהיה אחד מבעליה של ענקית הנפט הרוסית יוקוס עד שהולאמה, הגישה תביעת ענק נגד הקרמלין בטענה שההליך שהוביל לפשיטת הרגל של יוקוס היה בלתי חוקי

בית משפט בהאג החל לדון היום (ב') בתביעתה של חברת GML (מנטפ לשעבר), שבעבר הייתה בעלת המניות הגדולה ביותר של ענקית האנרגיה יוקוס - חברת הנפט הגדולה ברוסיה ואחת הגדולות בעולם - שהולאמה בידי ממשלת רוסיה.

 

GML, שבשליטת איש העסקים הישראלי ליאוניד נבזלין, תובעת מהקרמלין 23 מיליארד אירו בטענה שהמהלך שהוביל לפשיטת הרגל של יוקוס היה בלתי חוקי. נבזלין סירב להתייחס לידיעה. עורכי הדין של GML טוענים כי הצעדים שננקטו בידי ממשלת רוסיה נגד יוקוס היו בניגוד לאמנת האנרגיה עליה חתומה המדינה.

 

למרות הטענות המשכנעות שצפויים להעלות עורכי הדין של התביעה במהלך המשפט, מעריכים אנליסטים כי התובעים יפסידו במשפט, שכן מרבית התביעות הקודמות בנושא נדחו על ידי בתי משפט בינלאומיים. עם זאת, במקרה בו השופטים בכל זאת יפסקו לטובת GML, עלולות חברות רבות שירשו את נכסי יוקוס להיקלע לקשיים משפטיים ופיננסיים חמורים. בראש ובראשונה צפויה להיפגע רוסנפט הרוסית, אשר רכשה את מרבית הנכסים של החברה המפורקת.

 

לפני כחצי שנה קיבל נבזלין, בהתערבות בית המשפט ההולנדי, 578 מיליון דולר מכספי ענקית הנפט הרוסית לשעבר. בית המשפט הורה להפשיר חשבונות בהם הופקדו כ-1.5 מיליארד דולר ממכירת נכסי יוקוס פיננס. יחד עמו הפשירו את חשבונותיהם גם יתר בעלי המניות בקבוצת GML. סך כל הכספים שהועברו אז עמד על 847.78 מיליון דולר.

 

יוקוס: פשיטת רגל פוליטית

יוקוס הייתה עד שנת 2003 החברה הפרטית הגדולה ברוסיה. בראש יוקוס עמד איל הנפט היהודי-רוסי מיכאיל חודורקובסקי. באותה התקופה החלו שלטונות רוסיה לבצע רדיפה פוליטית נגד ראשי החברה, שנאלצו להימלט אל מחוץ לרוסיה. בין אלו שהצליחו לברוח נמנו נבזלין, ולדימיר דובוב ומיכאיל ברודנו. חודורקובסקי, לעומתם, לא נמלט, נאסר ונשלח לכלא סגור בסיביר בתואנה שהיה מעורב ברצח ובעבירות מס.

 

מיד לאחר מאסרו של חוזורקובסקי הקפיאה הממשלה 44% מנכסי החברה. שנה מאוחר יותר מכרה הממשלה את הנכסים לחברה-בת של גזפרום תמורת 9.4 מיליארד דולר. באוגוסט 2006 הכריז בית המשפט הרוסי על יוקוס כפושטת רגל, למרות ששנים ספורות לפני כן היא שלטה על 20% מייצור הנפט הרוסי, או כ-2% מהייצור העולמי.

 

בהכנת הידיעה השתתפה אולגה ויניאר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליאוניד נבזלין: תובע את הקרמלין
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
הבעלים לשעבר, מיכאל חודורקובסקי
צילום: רויטרס
הבעלים הנוכחי, דמיטרי מדבדב
צילום: AFP
מומלצים