שתף קטע נבחר

דו"ח ממליץ לאובמה: דיאלוג עם איראן וחמאס

צוות מומחים ממליץ לנשיא ארה"ב הנבחר ברק אובמה לנקוט מדיניות דיפלומטית חדשה כלפי איראן הכוללת דיאלוג מבלי לדרוש את הפסקת העשרת האורניום, וסבור כי על ממשלו לוותר על הדרישות שהציב הקוורטט לארגון חמאס. ראש המכון: הישראלים חייבים להבין שהמשוואה השתנתה

בעוד כ-50 יום ייכנס ברק אובמה לבית הלבן ויתחיל את כהונת הנשיא ה-44 של ארצות הברית. אתגרים רבים יעמדו בפני הנשיא הנבחר, ובהם סוגיות רבות הקשורות למזרח התיכון, כגון הגרעין האיראני, העימות הישראלי-פלסטיני, המלחמה בעיראק והמאבק בטרור.

 

רגע לפני שייכנס לעובי הקורה במגוון הנושאים, קיבלו אנשיו של אובמה דו"ח מקיף והמלצות למדיניות הממשל האמריקני

במזרח התיכון. אחת ההמלצות המרכזיות היא להניח את הנושא האיראני במוקד מדיניות החוץ של ארצות הברית, שתקיים משא ומתן ישיר עם טהרן ללא תנאים מוקדמים, זאת במקביל להחרפת הסנקציות אם יש צורך.

 

את הדו"ח, שחובר במשך 18 חודשים, כתבו מומחי "מרכז סבן למדיניות במזרח התיכון במכון ברוקינגס" ו"המועצה האמריקנית לקשרי חוץ" והוא הוצג היום (ג') במסיבת עיתונאים בוושינגטון. רבים מהכותבים כיהנו בעבר בממשלים דמוקרטים ורפובליקנים, ב-CIA ובסוכנויות האחרות של הממשל האמריקני. 

 

השגריר לשעבר מרטין אינדיק וראש מרכז סבן אמר הערב כי "הישראלים צריכים להבין שהמשוואה השתנתה: זה לא עוד שטחים תמורת שלום, אלא שטחים תמורת שינוי מערך הבריתות האסטרטגיות באזור. זה דיל שיהיה להם יותר קל לקבל. מנהיגים ערביים שפגשתי מבינים שצריך להכשיר את דעת הקהל הישראלית והם מוכנים לעשות צעדים בוני אמון. אולם כל עוד לא תיפסק הבנייה בהתנחלויות, הם לא יוכלו לעשות את זה".

 

באיראן: גישה דיפלומטית חדשה

בפרק העוסק באיראן נטען בדו"ח כי עד כה נכשלו המאמצים האמריקנים לבלום את התוכניות האיראניות, אולם "בשל בעיות טכניות היא עדיין רחוקה 2-3 שנים מבניית מתקן העשרה שמסוגל לייצר אורניום באיכות המתאימה לפיתוח כלי נשק גרעיניים... לפיכך יש לממשל אובמה מרווח נשימה לפיתוח גישה דיפלומטית חדשה, המכוונת למנוע מאיראן השגת יכולת גרעינית".

 

הדו"ח ממליץ לממשל אובמה לפתוח במשא ומתן רב-ערוצי עם טהרן, תוך מינוי מתאם מיוחד לכך ממחלקת המדינה האמריקנית. על-פי הדו"ח, על ארצות הברית לכונן יחסים דיפלומטים זוטרים עם איראן, שיאפשרו לפקידים אמריקנים להידבר עם עמיתיהם האיראנים, ובכך לשפר את הידע וההבנה ההדדית. כך, נטען, יוכלו האמריקנים לאתר מתווכים יעילים שיגשרו בין הממשל להנהגה האיראנית.

 

בעוד שממשל בוש התנה הצטרפות לשיחות בהקפאת העשרת אורניום, הדו"ח ממליץ שארצות הברית, בריטניה, צרפת וגרמניה יקיימו קשר קבוע עם איראן - תוך הסכמה להחרפת הסנקציות הפוליטיות והכלכליות במקרה שטהרן תידחה את ההצעות שיונחו לפניה.

 

בערוץ הסורי: הפערים ניתנים לגישור

בדו"ח נכתב כי "אם המהלך הדיפלומטי החדש לא יצליח לעצור את איראן מייצור כמויות מהותיות של אורניום, המספיקות לייצור פצצות אטום, תעמוד ארצות הברית בפני החלטה קשה, האם לקבל את איראן כמדינה בעלת יכולת גרעינית ולפתח אמצעים שימנעו ממנה את ייצור החומרים בפועל לבניית נשק גרעיני. אם האפשרות הזו תיכשל, ארצות הברית תוכל לתקוף את מתקני הגרעין באיראן בניסיון לגרום נזק, ולעכב את יכולת ההתחמשות שלה בנשק גרעיני. מבלי שיהיה איום אמריקני אמין, יש סבירות נמוכה שאיראן תעשה ויתורים שיעמדו בדרישות ארצות הברית. לכן, ממשל אובמה יצטרך לגרום לאיראן להאמין שהוא מתכוון לעשות שימוש בכוח, אם הפיתרון הדיפלומטי יידחה".

 

הדו"ח קובע כי ישראל, העומדת לכאורה בפני איום קיומי, עשויה להחליט לתקוף צבאית עוד לפני שארצות הברית תמצה את הצעדים הדיפלומטים. הדו"ח ממליץ לממשל אובמה להתחיל בדיון עם ישראל ומדינות המפרץ הפרסי, שיושפעו ביותר מאיראן גרעינית, ולהבטיח להן מטרייה גרעינית אמריקנית.

 

למרות הדגשת החשיבות של הסכם ישראלי-פלסטיני, הדו"ח מצביע דווקא על הערוץ הסורי כמי שעשוי להניב הסכם בקלות רבה יותר. "הממשלה הסורית נמצאת בעמדה שבה תוכל להגיע להסכם שלום, ונראה כי הפערים בין הצדדים ניתנים לגישור. פעולה זו תקנה לארה"ב מינוף אסטרטגי נגד איראן – שתתבטא בהפחתת התמיכה החיצונית לחיזבאללה ולחמאס, ואפשרות להשגת יציבות בלבנון", קובע הדו"ח.

 

בערוץ הפלסטיני: לעודד הפסקת אש

בנוגע לתהליך המדיני בערוץ הישראלי-פלסטיני, קובע הדו"ח כי "כישלון בפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני, יפגע במעמדה של ארה"ב במזרח התיכון ויחזק את איראן. ההמלצה לנשיא אובמה היא לעודד הפסקת אש בין ישראל והפלסטינים ותמיכה בממשלת אחדות פלסטינית, שכן אין אפשרות לקדם יוזמה דיפלומטית יעילה להשגת שלום כל עוד הפלסטינים מפולגים.

 

הדו"ח ממליץ על פיוס פלסטיני כאמצעי לחייב את חמאס לקבל הסכם שלום המתייחס לזכויות הפלסטיניות, או לאבד את תמיכת הציבור. עוד מומלץ לעודד את מצרים, סעודיה ומדינות ערב אחרות להפעיל לחץ על חמאס לאכוף את הפסקת האש ולקבל את יוזמת השלום הערבית.

 

מחברי הדו"ח המליצו לוותר על הדרישות שחמאס יכיר בישראל, יוותר על המאבק המזוין ויקבל את ההסכמים שנחתמו עם ישראל. הם גם הביעו תמיכה בקיום בחירות ברשות הפלסטינית, למרות שלא ניתן לקבוע את תוצאותיהן מראש. ישראל, על

פי הדו"ח, נדרשת  להקפיא בניה של התנחלויות חדשות בגדה ובאזור ירושלים, להעניק חופש תנועה לפלסטינים בגדה, ואם הרגיעה בעזה תימשך - גם להרחיב מעבר הסחורות לאזור.

 

הדו"ח מציע לנשיא אובמה למנות שליח מיוחד שיפעל להשגת הסכם שלום בין ישראל לפלסטינים. אחרי החתימה על הסכם שלום, מציע הדו"ח מציע תוכנית לפריסת כוחות בינלאומיים בגדה ובעזה, שיסייעו בבניית כוח המשטרה הפלסטינית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל קרמר
אינדיק: על ישראל להבין, המשווה השתנתה
צילום: מיכאל קרמר
לדבר איתו. נשיא איראן
צילום: רויטרס
מסוגל לעשות שלום. נשיא סוריה
צילום: רויטרס
לוותר על הדרישות. ראש ממשלת חמאס
צילום: AP
מומלצים