שתף קטע נבחר

עובד תדיראן-אמפא: "נשארנו בלי תקווה"

העובדים שבו להפגין מול המפעל בחולון, זרקו אבנים על המאבטחים במפעל ופוזרו בכוח. העובדים לא מוצאים נחמה במינוי המפרקת הזמנית, לבקשתם. "המצב קשה. אנחנו תלויים בחסדי הפיצויים ועורכי הדין". בעלי תדיראן-אמפא הקימו קרן בשווי 2 מיליון שקלים שתעניק מעין קיצבה לעובדים שלא יקלטו בחברה אחרי שתימכר

על מה נלחמים בדיוק עובדי מפעל תדיראן-אמפא, שצרו היום (א') על מפעל החברה בחולון ועל משרדיה בהרצליה? משיחה עם אחד העובדים עולה כי גם להם אין תשובה ברורה על כך. "אנחנו מפגינים ואנחנו כבר לא יודעים בדיוק על מה יש להפגין בעצם". אמר ל-ynet רמי כהנא (56), טכנאי מיזוג אוויר מיבנה העובד כבר 30 שנה במפעל בחולון.

 

בהתחלה המחאה עברה בשקט יחסי: עובדי תדיראן-אמפא התבצרו היום במפעל בחולון, לאחר שההנהלה הציבה במקום מאבטחים ששמרו על הסחורה. לאחר מכן נסעו העובדים למשרדי החברה בהרצליה, וניסו להתפרץ פנימה.

"הגיעה המשטרה ופינתה את העובדים. הכל היה מאד מכובד וללא אלימות, וגם נתנו להם לשתות מים, אבל המחזה נראה עצוב", סיפר עד ראייה שנכח בהפגנה. "גם אם יש לחברה מפרק וגם אם היא הולכת לכינוס נכסים המשמעות, מבחינתנו, היא שהמקום ששירתנו בנאמנות במשך 30 שנה נסגר וכבר לא יהיה קיים".

 

אחרי שעזבו את משרדי החברה בהרצליה, הגיעו העובדים למלון אורכיד בתל אביב, על מנת להפגין מול משרדי משפחת נקש, השותפה לשלומי פוגל בבעלות על החברה. המשטרה כבר נמצאת במקום; במהלך ההפגנות, ניתקה החברה לעובדים את מכשירי המירס שלהם.

 

לאחר מכן, שבו העובדים להפגין מול המפעל בחולון. העובדים זרקו אבנים על המאבטחים שהציבו בעלי החברה בפתח המפעל והמאבטחים התיזו עליהם בזרנוקי מים ופיזרו אותם בכוח. זרנוקי המים פגעו גם בצלם של ערוץ 10.

 

עבור כהנא השאלה המרכזית היא אם ומתי הוא יקבל את הפיצויים שלו, שכר של שנתיים וחצי לפחות עבור כל השנים בהן עבד בחברה.

 

החוק מחייב חברה המפטרת עובדים לשלם להם פיצוי של חודש לפחות על כל שנה שעבדו. במקרה של כינוס נכסים, תשלום השכר והפיצויים יחול להתעכב חודשים ואף שנים, ואילו כאשר החברה הולכת לפירוק יש לעובדים אפשרות לקבל את הכסף מיד. זאת הסיבה שעוה"ד גלילה ואלון הורנשטיין ביקשה - וקיבלה היום מבית המשפט למנות לחברה מפרק זמני שיצטרך להכריע בקרוב מאוד האם החברה נסגרת.

 

אבל כהנא מתקשה לראות בכך נחמה: "עברנו כבר הרבה מכירות וגלגולים של החברה ושרדנו אותה, אבל המצב עכשיו הרבה יותר קשה משזכור לי. אני חרד גם על הפנסיה (בגלל מצב החסכונות. ת"ג) וגם על מקום העבודה. אני מרחרח על עבודות אחרות, אבל בגיל שלי זה כמעט בלתי אפשרי. אומרים לי: 'נחזור אליך', ואני יודע שאף אחד לא יחזור", סיפר כהנא.

 

"יש לי שני ילדים, שזה הוצאות מפה ועד להודעה חדשה, ומאוד הייתי רוצה להמשיך לעבוד עד גיל 67 ולפרנס את משפחתי בכבוד, אבל זה נראה עכשיו כמו חלום. נשארנו בלי תקווה -

אנחנו תלויים באוויר בלי אבא ובלי אמא, בלי מי שיטפל בנו, תלויים בחסדים של הפיצויים ושל עורכי הדין", אמר כהנא, והוסיף: "צריך לזכור גם שאפילו את השכר של אוקטובר לא קיבלנו במלואו: בהתחלה קיבלנו 40% ואז הוסיפו לו עוד 25% או משהו כזה. 400 משפחות נמצאות בחוסר וודאות ובפחד הזה, זה לא רק אני".

 

ישנם שחושבים אחרת

לא כל העובדים שותפים לתחושת כהנא, ואינם שמשוכנעים שהחברה תימכר בסופו של דבר לקריסטל. חלק מהעובדים פיתחו תיאוריית-קשר, לפיה החברה מעוניינת שתימכר מכונס ולא ממפרק כדי שלבעליה הנוכחיים יהיה חלק ברווח.

 

"זאת חברה מצויינת שעבדה עד יום חמישי והשאלה פה היא כמה יצליחו לחלוב ממנה" אמר ל-ynet, טכנאי שירות העובד בחברה 13 שנה, מוטי גולדברי. "אני לא מפחד שנשאר ללא עבודה. הם עושים טעות איומה, כיוון שכשאנו בחוסר וודאות, ההנהלה נותרת ללא שרות. אינני מוכן לקבל משכורת בעיכוב, ולקרוא שמצב החברה קשה - כדי שמישהו יקבל יותר כסף בתהליך מכירתה".

 

עו"ד הורנשטיין ביקשה הבוקר וקיבלה מינוי של מפרק זמני לתדיראן-אמפא לאחר שביום חמישי עלתה עסקת מכירתה של החברה לקריסטל על שרטון, ולאחר שבנק לאומי הגיש בקשה למינוי כונס נכסים לחברה. העובדים השביתו היום את העבודה בחברה ושירות הלקוחות אינו פועל - למעט שירות מיוחד שהקימה קריסטל לצורך לקוחותיה.

 

לא נותר אלא לקוות שהמפרק ימצא קונה לחברה, אף שהסיכויים לכך נראים כרגע קלושים למדי.

 

בעלי תדיראן-אמפא, שלומי פוגל, משפחת נקש ולוי קושניר, הקימו קרן בשווי 2 מיליון שקלים, שנועדה לסייע לעובדים של החברה שלא ייקלטו בחברה מחדש אחרי מכירתה. זאת, בעקבות מינוי מפרקת לחברה, שככל הנראה תימכר. הכסף ישמש לתשלום של מעין קיצבה לעובדים שיפוטרו מהחברה אחרי מכירתה ולא ימצאו עבודה גם לאחר תום תקופת דמי האבטלה שלהם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"המצב קשה במיוחד". רמי כהנא
צילום: עופר עמרם
"לא מפחד", מוטי גולדברי
צילום: תני גולדשטיין
הפגנות העובדים, היום
צילום: עופר עמרם
מומלצים