שתף קטע נבחר

חאג' עצוב ברצועת עזה

במקום שירים יש רעש של גנרטורים, על כל מונית מלאה יש עשר ריקות, ובמֵכה אין אף פלסטיני מעזה. בעולם המוסלמי מציינים בחגיגיות גדולה את חג הקורבן, ברצועה ינסו

הפלסטינים ברצועת עזה מנסים בכוח להשרות אווירה עליזה, לקראת חג הקורבן שיצוין היום (ב') בעולם המוסלמי. בשעות האחרונות עורכים העזתים הכנות וקניות לחג, אבל במקום שירים וזיקוקין די-נור, המוזיקה השולטת ברחובות רבים היא רעש הגנרטורים שבוקע מפתחי החנויות ובתי העסק.

 

"הקניות מתבצעות לאור חשמל של גנרטורים, כי באזורים נרחבים ברצועה אין אספקה סדירה", סיפר ל-ynet תושב מקומי. "בעלי עסקים שעוד רוצים להרוויח משהו ולנצל את החג לעשות כמה לירות היו חייבים לספק תאורה חלופית. מי שאין לו - פשוט לא מוכר. 


רק היום, רק היום. השוק בעזה לובש חג (צילום: AFP)

 

לראשונה מזה שנים - ואולי זה תקדים היסטורי - נמנעה עלייתם לרגל למכה של אלפים מתושבי הרצועה, בשל המחלוקות בין ממשלות הגדה ועזה. בימים האחרונים התנהלו חילופי האשמות בין הנשיא הפלסטיני, אבו-מאזן, וראש ממשלתו, סלאם פיאד, לבין ממשלת חמאס בנוגע לאחריות של כל צד לכך שהעזתים היו למוסלמים היחידים בעולם שרגלם לא תדרוך במכה השנה.  

 

"המצב הכלכלי ברצועה קשה מאוד, אולי הקשה ביותר מאז 1967. המבוגרים זוכרים אולי את התקופה ההיא, ואת 1948 כזמנים קשים כמו עכשיו. ובכל זאת, כולם מנסים להיאחז באווירת החג שעוד ניתן לחוש בה איכשהו בכיכרות והרחובות המרכזיים", סיפר אחד התושבים.


ברחובות עזה, אתמול (צילום: AFP)

 

בעל חנות אמר כי ההכנסה מקניות ירדה בעשרות אחוזים. לדבריו, בעוד שבשנים כתיקונן היה מוכר בשבוע החג סחורה בכ-60 אלף שקל, השנה מכר כשליש. "האנשים מתלבטים ומתלבטים, חושבים לא לקנות, אבל בסוף הלחץ החברתי ולחצי הילדים מביאים אותם לקנות, אם כי באופן מצומצם ביותר", סיפר.

 

מוחמד סרור, נהג עזתי מצפון הרצועה, סיפר כי רק בשעות האחרונות של ערב החג החלו הנהגים להרגיש תנועה של קונים. לדבריו עד השעות האחרונות שלפני החג, על כל מונית מלאה היו עשר ריקות. לדבריו, המנהרות משמשות כחמצן מבחינת מגוון המוצרים שמגיעים לעזה, אך תהליך הברחתם מייקר את העלויות ולא מהוות אלטרנטיבה מוחלטת למעברים.

 

שתי מדינות לעם אחד

פעיל באחד מארגוני הצדקה המקומיים, המזוהה עם הג'יהאד האיסלמי, אמר ל-ynet כי האוכלוסייה שבכל זאת פוקדת את החנויות הם פקידי הרשות הפלסטינית שמקבלים את משכורותיהם מרמאללה ופקידים בממשלת חמאס. גם עובדי עמותות הקשורות בארגונים מקומיים ובינלאומיים מרשים לעצמם לקנות לחג.

 

"הפלח הנוצרי באוכלוסייה, הנחשב לאמיד יותר ובעל

עסקים בתוך ומחוץ לרצועה, מסייע לכלכלה המקומית להחזיק את הראש מעל המים ומונעת קריסה מוחלטת", הוסיף.

"הסכנה הגדולה היא שהאנשים יתרגלו לכך שהמצב הקשה ימשיך להיות קשה, ושצריך לדעת לחיות כך. בינתיים אין מי שסומך על שינוי".

 

מבחינת תושבי הרצועה, ובעיקר אנשי ותומכי החמאס, חג הקורבן אמור להיות החג האחרון שבו אבו-מאזן נחשב מבחינתם לנשיא הפלסטיני. עם תום כהונתו ב-9 בינואר, צפוי להכריז חמאס על יו"ר הפרלמנט בפועל ואיש הארגון, ד"ר אחמד בכר, כנשיא הפלסטיני. בחמאס כבר הבהירו שמבחינתם כל הארכה של כהונת אבו-מאזן לא תהיה חוקית וכי על-פי החוק, מי שממלא את מקום הנשיא עד לבחירות חדשות הוא יו"ר הפרלמנט.

 

מההיבט הזה, חג הקורבן יהיה גם החג האחרון שלפני עידן מדינת חמאס, שתמנה גם נשיא מטעמה. כך ייווצרו לא רק שתי ממשלות ושתי מערכות ביטחוניות, אלא גם שני אישים המחזיקים התואר הגבוה ביותר ברשות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מכה. השנה בלי פלסטינים מהשטחים
צילום: רויטרס
בוחרים כבשים לחג, לפני שנתיים
צילום: רויטרס
מומלצים