שתף קטע נבחר

להתראות איומים, שלום דיפלומטיה

הראיונות שהעניקו קונדוליזה רייס וברק אובמה לקראת חילופי השלטון המחישו את המפנה החד שתעבור מדיניות החוץ האמריקנית בחודש הבא. ממדיניות השריף הפוסק בין טובים לרעים, לדיפלומטיה גלובלית של תן וקח ואינטרסים משותפים

מזכירת המדינה היוצאת, קונדוליזה רייס, העניקה אתמול (א') ראיונות סיכום לרשתות "פוקס" ו-ABC, בהם ניסתה להסביר את מדיניות ממשל בוש ולייפות את כישלונותיו ברחבי הגלובוס. באותה שעה ממש הציג הנשיא הנבחר, ברק אובמה, ברשת NBC את מדיניות החוץ של הממשל החדש. הראיונות הללו ביטאו אולי בצורה הטובה ביותר את המפנה החד שתעבור ארה"ב ב-20 בינואר 2009.

 

ממדיניות השריף הטקסני, הפוסק מי הם הטובים ומי הם "צירי הרשע" שצריכים להיות מוחרמים - למדיניות של דיפלומטיה גלובלית, בריתות ושיתופי פעולה. ממדיניות הקובעת נגד מי מכריזים מלחמה, למדיניות של תן וקח ושל איתור אינטרסים משותפים עם מדינות מסוגן של רוסיה וסין, כדי לפתור בעיות כמו הגרעין האיראני והגעת נשק גרעיני לידי טרוריסטים.

 

רייס ציינה בדבריה את הפלת משטר סדאם בעיראק כהישג אסטרטגי. אך הנהנית העיקרית מה"הישג" של ממשל בוש היא איראן, שהפכה למפלצת אזורית המפתחת יכולת גרעינית ומחזקת את כוחה על-ידי מימון ואימון ארגוני טרור כחיזבאללה וחמאס. כעת יצטרך אובמה לטפל באיום האיראני באמצעות דיפלומטיה ישירה וקשוחה של "מקל וגזר", תוך שהוא צריך לשכנע אותה ש"כל האופציות על השולחן" זו לא סתם סיסמה נבובה, אלא אפשרות שתמומש כמוצא אחרון.

 

בדו"ח שפורסם לפני כשבוע סבורים ברוס ריידל, יועצם של הנשיאים קלינטון ובוש ואיש "מרכז סבן", ומומחה הגרעין גרי סימור מהמועצה לקשרי חוץ, כי איראן רחוקה שנתיים עד שלוש מבניית מתקן העשרה איכותי, המסוגל לפתח נשק גרעיני, עקב בעיות טכניות. על המועד שבו יהיה לאיראן נשק גרעיני אף אחד עדיין לא מדבר. לפיכך, סבורים השניים, "יש לממשל אובמה מרווח נשימה לפיתוח גישה דיפלומטית חדשה, המכוונת למנוע מאיראן השגת יכולת גרעינית".

 

בהקשר הזה אמר השבוע שגריר ארה"ב בישראל לשעבר, מרטין אינדיק, כי השעון הישראלי שונה מהשעון האמריקני, וכי וושינגטון צריכה לבצע "התאמת שעונים" עם ירושלים על-ידי הבטחת "מטריה גרעינית" לישראל ושיפור אמצעי ההגנה של האחרונה מפני התקפת טילים. הילרי קלינטון הבטיחה במהלך קמפיין הבחירות שלה מטריה גרעינית שכזו לישראל ולמדינות המפרץ בדרך לפתרון בעיית הגרעין האיראני.

 

לאפס היחסים עם רוסיה

כששומעים את אובמה מדבר על דיפלומטיה שאפתנית חובקת עולם בעודו טרוד עד מעל לצוואר בחילוץ אמריקה מהבוץ הכלכלי, אפשר להבין מדוע הוא החליט לקרוא לקלינטון, יריבתו המרה, להתייצב לצדו כמזכירת המדינה. לאחר מאבק דמים שנמשך כמעט שנה וחצי, למד אובמה להעריך את חכמתה ונחישותה של קלינטון. "יש לי ביטחון עצום ביכולתה של הילרי לבנות מחדש בריתות ולשגר מסרים חזקים שאנחנו הולכים לעשות ביזנס בצורה שונה", אמר אובמה ל-NBC.

 

את מדיניות החוץ שלו פרס היום אובמה בפעם הראשונה לא במסגרת תעמולת בחירות, אלא כנשיא הנבחר של ארה"ב. הוא רוצה לפתוח במדיניות של דיפלומטיה ישירה ונוקשה עם איראן ולהבהיר לה שפיתוח נשק גרעיני אינו מקובל. "גם מימון חמאס וחיזבאללה והאיומים על ישראל מנוגדים לכל מה אנחנו מאמינים בו ומה שהקהילה הבינלאומית מוכנה לקבל", אמר אובמה.

 

הנשיא הנבחר רוצה להפעיל כלפי איראן את שיטת המקל והגזר. הגזרים הם הטבות כלכליות שיחלצו את טהרן מהלחץ הכלכלי הכבד בו היא נתונה, מאינפלציה עצומה ובעיות אבטלה קשות.

 המקל הוא קואליציה אמריקנית עם מדינות כמו סין, הודו, רוסיה ואחרות להידוק הסנקציות. לאובמה ברור שאין דרך להדק את הסנקציות על איראן בלי לפעול תחילה לאיפוס היחסים עם רוסיה. לתת ולקבל.

 

בהקשר זה, יש דבר אחד שבתמורה לו עשויה רוסיה להשתכנע לפעול נגד הגרעין האיראני: שארה"ב תבטל את תוכנית פריסת טילי היירוט שלה בפולין ובצ'כיה. הנשיא בוש סירב לעשות זאת, השאלה כעת היא אם הנשיא הבא בבית הלבן יהיה מוכן ללכת על העסקה הזו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. דיפלומטיה קשוחה
צילום: MEET THE PRESS, AP
סירב לביטול תוכנית הטילים. בוש
צילום: AP
מומלצים