שתף קטע נבחר

כשהמוח כבה: על אבדן ריכוז

דניאל וייסמן מאוניברסיטת מישיגן נותן לנחקרים שלו לבצע מטלות משעממות וסורק את המוח שלהם, במטרה לגלות מתי ולמה אנחנו מאבדים ריכוז

מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מאבדים ריכוז? זו השאלה שמעסיקה את פרופ' דניאל וייסמן מאוניברסיטת מישיגן שבאן ארבור. וייסמן ועוזרי המחקר שלו עוסקים זה שנים במחקרי fMRI המנסים לגלות מה קורה במוח האדם כאשר הוא מאבד ריכוז והאם אפשר לחזות מתי זה יקרה ואולי אף למנוע זאת.

 

המחקר האחרון שלהם, עליו מדווח השבוע המגזין The New Scientists, מראה שהמחשבות שלנו לא נודדות כשאנחנו מאבדים ריכוז, הן ממש מתנתקות. וייסמן ועמיתיו סרקו את מוחם של נחקרים שנתבקשו לבצע פעולה משעממת שחזרה על עצמה, לזהות אותיות באנגלית שהופיעו על מסך. הם הבחינו כי לאחר פרק זמן מסוים חלה ירידה משמעותית בפעילות המוחית בין האונה העורפית, האחראית על עיבוד קלט חזותי, לבין קליפת המוח, האזור העיקרי האחראי לשפה.

 

מחקרים נוספים של דניאל וייסמן

 

"נדמה שהריכוז 'משמן' את החיבורים בין האזורים הפעילים במוח" אמר וייסמן, "הנפילה בתשומת הלב הביאה למצב המקביל לניתוק של האזורים הללו". וייסמן רואה בריכוז מעין "מגבר תקשורת", שמתמקד באזורים מסוימים בנקודות זמן שונות. כאשר מבצעים פעולה המצריכה תקשורת בין שני אזורים מסוימים במוח, מגביר הריכוז את הפעילות בין שני האזורים הללו וכאשר אובד הריכוז, הפעילות יורדת לרמה אפסית.

 

החוקרים גילו עוד תופעה מעניינת הקשורה לאבדן ריכוז. כשהנחקרים "השתעממו" והפעילות בין האזורים הרלוונטיים במוח ירדה, היא לא נעלמה לחלוטין אלא עברה למוקד אחר במוח. בזמן ש"כבו האורות" על מסך ה- fMRI בין אונה העורפית לקליפת המוח, הם נדלקו באזור אחר. וייסמן הביע תקווה כי האזור שנדלק יהווה קצה חוט שיוביל לפתרון התעלומה, מה גורם לאבדן ריכוז והאם ניתן לחזות אותו מראש?

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המחשבות לא נודדות, הן מתנתקות
צילום: index open
מומלצים