שתף קטע נבחר

התמ"ת מציג: ארה"ב ואירופה - OUT, המזרח - IN

תוכנית המגירה של המשרד להתמודדות עם המשבר היא להתמקד במזרח אסיה. בתכנון: הסכמי סחר חופשי עם סין, הודו ודרום קוריאה, נציגות מסחרית בוייטנאם ומשלחת של החברות הגדולות מסין

כבר לפני יותר משנה, בטרם החל המשבר הפיננסי הנוכחי, קיבלו במינהל סחר החוץ של משרד התמ"ת החלטה: לשים דגש רב יותר על יחסי החוץ של ישראל עם מדינות המזרח בהן הודו, סין, וייטנאם וקוריאה.

 

כיום, עקב אינדיקציות ממשיות על האטה בייצוא לרוב מדינות העולם ובעיקר לארצות הברית, הופכת ההחלטה האסטרטגית לתוכנית פעולה של ממש, שנחשפת לראשונה ב"כלכליסט". מדובר בתוכנית להסטת השקעות של מיליארדים ממדינות המערב למזרח - ולא, לא רק לסין.

 

פוטנציאל של עשרות אחוזים

התוכנית של מינהל סחר חוץ נשענת בטווח הקרוב על שלושה אדנים: הרחבת הנציגויות המסחריות של ישראל באסיה, קידום משלחות סחר למדינות היעד וקידום הסכמי סחר חופשיים עמם. לדברי בועז הירש, ראש מינהל הסחר והמשנה למנכ"ל משרד התמ"ת: "בארה"ב ראינו תגובה מיידית של השוק למשבר. כל הייצוא קטן בבת אחת ב-6%, ובכמה ממדינות מערב אירופה נרשמה השפעה דומה גם כן.

 

נכון שסין או הודו במצב הזה הן עדיין סימן שאלה, אבל הנחת המוצא של המשרד היא שגם אם תהיה ירידה ביצוא למדינות האלו, בשורה התחתונה הן ייפגעו פחות, בגלל הדומיננטיות של צריכה פרטית והשקעות שלהן זקוק מעמד הביניים המתרחב שם".

 

חלק מהסתת המשאבים של הייצוא הישראלי לאסיה עתיד להתבצע באמצעות נציגויות מסחריות שייפתחו במדינות היעד, ומטרתן לקרב את היצואנים הישראלים לדורשי הסחורות המקומיים. לשם כך תיפתח בחודש הבא נציגות מסחרית חדשה בוייטנאם, מדינה שעד כה כוסתה על ידי הנספח הכלכלי של תאילנד. היקף הסחר עם וייטנאם אמנם נאמד בכ-100 מיליון דולר בלבד בממוצע בשנה, אך מגלם בתוכו, לדברי הירש, פוטנציאל צמיחה של עשרות אחוזים. נציגויות מסחריות דומות נפתחו לאחרונה גם במומביי שבהודו ובשנג'ן שבדרום סין.

 

נוסף על כך מארגן מינהל סחר חוץ משלחת של בכירי הכלכלה הסינית שתגיע לישראל בעוד כחודש ימים. המשלחת, בראשות שר הסחר של סין צ'ן דמינג, תורכב מכ-20 בכירי ממשל (בין היתר ממשרד התמ"ת וממשרד האוצר הסיניים) ומעוד 60 אנשי עסקים מחברות מובילות, כמו לנובו, האייר וחווארי (בדרגת מנכ"לים וסמנכ"לים). המשלחת תשהה בארץ שבוע ימים, ארבעה מהם יוקדשו לשיחות עם יצואנים ישראלים.

 

אחד הנושאים שעתידים לעלות על הפרק הוא הסכם סחר חופשי בין סין לישראל. הסכם כזה עשוי להגדיל באופן ניכר את היקפי המסחר, עקב הסרת מגבלות כגון פטור מתשלום מכס ומביטול מכשולי סחר כמו רישיונות יבוא, מכסות יבוא והיטלי יבוא. הסכמים קודמים שעליהם חתמה ישראל אפשרו להכפיל את היקפי הסחר עם המדינות בתוך שלוש עד חמש שנים.

 

כחלק ממאמצי התמ"ת, ולאחר שלוש שנים של פעולות מאחורי הקלעים, עומד להיחתם בקרוב הסכם סחר חופשי עם דרום קוריאה. לכשיאושר, תהיה ישראל המדינה המערבית הראשונה שחתומה על הסכם כזה עם דרום קוריאה (דרום קוריאה וארה"ב חתמו לאחרונה על הסכם סחר חופשי, אך זה טרם אושרר במוסדות הרלבנטיים בארה"ב). בשלב הבא אמור להיחתם הסכם סחר חופשי גם עם הודו. גם בכך מושקעים מאמצים בינלאומיים והדיונים מגיעים בימים אלה לישורת האחרונה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסכם שכר עם דר' קוריאה?
צילום: רויטרס
מומלצים