שתף קטע נבחר

טבעת הנישואין אבדה, האם יש צורך שוב בקידושין?

שאלה:

 

אבדה לאחותי טבעת הנישואין שלה, מה עליה לעשות עכשיו? האם לקנות חדשה ולהתקדש שנית בחתונה של אחרים? או שביהדות אין כל כך משמע לטבעת? (אסנת, באר-שבע)

 

תשובה:

 

אסנת שלום,

 

אחד מדרכי ההתקשרות בין אישה ואישה, (קידושין), הוא נתינת טבעת. התקשרות זו נוצרת בין בני הזוג בנתינה של כסף או שווה כסף בערך פרוטה. (שוויה היום הוא מספר אגורות). קבלת האישה את החפץ, מביעה את הסכמתה להתקשרות.

 

אגב, אני מדגיש בדבריי "התקשרות" ולא "קניין", אף על פי שבמשנה במסכת קידושין נאמר "בשלשה דרכים האישה נקנית". (קידושין פרק א, א). יש הסוברים בטעות, ומאשימים את היהדות המתייחסת כביכול לאישה כחפץ שקונים אותו. יש בזה טעות של הבנה.

 

דומני, שאין מישהו הסבור ששווייה של אישה הוא פרוטה אחת... אם היה מדובר באמת על קניין חפצים, כמו שקנו פעם עבד, היה צורך בשמאים...

 

הפעם הראשונה שהפועל "קנה", נזכר בתורה, הוא בלידתו של האדם הראשון – קין, וכך אומרת חוה: "וַתַּהַר וַתֵּלֶד אֶת קַיִן וַתֹּאמֶר קָנִיתִי אִישׁ אֶת ה'", (בראשית פרק ד, א), והסביר רש"י, "כשברא אותי ואת אישי הוא לבדו בראנו, אבל בזה שותפים אנו עמו", כלומר, הלידה יצרה קשר של שותפות בין ההורים ובין ה'. ובכיוון זה צריך להבין את המושג "קניין" בקידושי אישה. (האריך ברעיון זה הרב דב ברקוביץ בספרו "שעשני גבר")

 

גם כאשר נותנים לאישה חפץ שמתכלה כמו פרי, והיא מסכימה לכך ואף אוכלת אותו, אין שום חיסרון בהתקשרות שבין בני הזוג.

 

אנו נוהגים לקדש בטבעת דווקא (וכך הלשון המקובלת בזמן הקידושין: "הרי את מקודשת לי בטבעת זו כדת משה וישראל") בגלל מספר טעמים; יש הסוברים, שהצורה העגולה של הטבעת היא על פי הקבלה, וגם מקפידים שיהיה עגול מבפנים ומרובע מבחוץ "והוא לסימן טוב ולמזל טוב שלא יהיו שני הפכים חלילה, אלא יולידו זה מזה וזו מזו בהתחברות ויחוד כשר וקדוש בקדושה ובטהרה'' (מהרי''א מקאמרנא בהקדמה לזוהר חי חלק א)

 

ואחרים לא הקפידו על כך, ונהגו בטבעת עגולה, משום שיש בכך מעין רמז לחיים המשותפים שיהיו כמו עיגול, כלומר, קַו סגור, שאף זָר לא ייכנס ביניהם, ועוד, שבעיגול אין למעלה ולמטה, אלא כולם מרוחקים בשווה מהמרכז – כך צריך להיות היחס שבין בני הזוג לערכים (המרכז).

 

יש שהסבירו, שנוהגים בטבעת, כדי שתהיה על ידה של האישה תמיד ותזכור את נישואיה, ומטעם זה היו שנהגו שגם גברים עונדים טבעת. מכל מקום, אין טעמים אלו מעכבים את הקידושין, ואם יש צורך - ניתן לקדש בכל חפץ השווה פרוטה. מכאן, שגם אם הטבעת אבדה, אין בכך שום פגיעה בקידושין עצמם, ואין צורך לעשותם מחדש.

 

עם זאת, כדאי לאחותך, שבעלה יקנה לה טבעת חדשה, למען ההרגשה הטובה, חיזוק הקשר וכן לפי הטעם שנזכר, כדי שתזכור את נישואיה תדיר. כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא, כוכב יאיר)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים