שתף קטע נבחר

רייס בראיון פרידה: הסנקציות על איראן משפיעות

בראיון עם כתבים ועורכים מסוכנות הידיעות AP, סיכמה הדיפלומטית מספר אחת של ארצות הברית את כהונתה - והגנה על החלטת ממשל בוש לפלוש לעיראק. היא גם טענה כי העיצומים שהוטלו על איראן הקשו את מצבה הכלכלי, והעריכה שבסופו של דבר תהיה להן השפעה על עמדות המשטר

מזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס אמרה כי שורת הסנקציות הבינלאומיות שהוטלו על איראן גרמה למנהיגים איראנים להטיל ספק בעמדת המשטר המתריסה כלפי המערב, המסרבת להפסיק את תוכנית הגרעין השנויה במחלוקת.

 

"האיראנים משלמים מחירים אמיתיים על התנהגותם", אמרה רייס בראיון פרידה שהעניקה אמש (יום ג') למערכת סוכנות הידיעות AP, שבו נגעה בנושאים עולמיים מגווונים - המלחמה בעיראק, חטיפות הספינות בסומליה, תהליך השלום במזרח התיכון ונושאים רבים אחרים.

 

"הסנקציות עדיין לא שכנעו את איראן שעליה לשנות את דרכה, אך עתה נשמעים קולות רבים בממשלה המתייחסים למחיר שאיראן משלמת ומעלים את האפשרות שייתכן שאיראן טעתה כאשר הכניסה את עצמה לבידוד עמוק שכזה", אמרה רייס. היא לא נקבה בשמות; המבנה המורכב של חלוקת הכוח באיראן מקשה על זרים, במיוחד מארצות הברית, לדעת מיהם הקולות המשמעותיים בקביעת המדיניות באיראן.


נשיא איראן. איראן משלמת המחיר על סרבנותה (צילום ארכיון: רויטרס)

 

מחיר כבד

ארה"ב הובילה את המהלך באו"ם להטיל סנקציות על איראן בשל סירובה לשעות לדרישה הבינלאומית להפסיק את העשרת האורניום - שרבים חוששים שנועדה לייצור פצצות גרעין. עם זאת, הסנקציות היו פחות חמורות ממה שארה"ב היתה מעוניינת שיהיו, ובינתיים לא היתה להן כל השפעה ניכרת לעין על מדיניותה של איראן. למרות זאת, רייס טענה כי צעדי הענישה על איראן הקשו את מצבה הכלכלי של איראן.

 

בין אם תשעה בסופו של דבר לדרישה הבינלאומית ובין אם לאו, רייס טענה שיש סיבה להאמין שהמצוקה הכלכלית שאליה נקלעה איראן בשל הסנקציות תשפיע בסופו של דבר. "במוקדם או במאוחר הם ייאלצו להתמודד עם העובדה שמדובר במחיר כבד - במיוחד לנוכח הירידה במחירי הנפט", אמרה.

 

הדיפלומטית מספר אחת של ממשל בוש הגנה בתוקף על החלטתה של ארה"ב לפלוש לעיראק - למרות המחיר הכבד שנשאה - הן בחיי אדם והן מבחינת הנטל על הכלכלה האמריקנית. רייס אף התייחסה לתקרית המביכה שאירעה שלשום שבה השליך עיתונאי עיראקי את נעליו לעבר נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש - וטענה כי היא מעידה על השינוי שעבר על עיראק. "זהו אות לכך שאנשים בעיראק מרגישים חופשיים", ניסתה רייס להתייחס לתקרית באור חיובי. היא טענה כי התקרית בעלת חשיבות אפסית, וכי ההשג המשמעותי בעיראק הוא הקמתה של ממשלה פלורליסטית ודמוקרטית במדינה שנהרסה על ידי שלטונו הברוטאלי של סדאם חוסיין.

 

לעגן את תהליך אנאפוליס

בנושא המאמצים להשיג שלום במזרח התיכון, אמרה רייס כי היא מעוניינת שמועצת הביטחון תעגן בהחלטה את תהליך אנאפוליס - וקראה לממשלו העתידי של הנשיא הנבחר ברק אובמה שלא לזנוח אותו. "מועצת הביטחון תבהיר כי זה יהיה

הבסיס למאמצי השלום המתמשכים", ציינה. לדבריה, ההחלטה תקרא לישראל ולפלסטינים "למלא את התחייבויותיהם" על פי הסכם אנאפוליס ולכל המדינות והארגונים הבינלאומיים "לתרום ליצירת אווירה שתאפשר קיום משא ומתן".

 

רייס, שקיימה את הראיון זמן קצר לפני שיצאה ליומיים של התייעצויות באו"ם, סיפרה כי היא צפויה לדון בהמשך חוסר היציבות בסומליה ובמשבר הפוליטי והכלכלי המעמיק בזימבבווה. כן אמרה כי ארה"ב ועמיתותיה לשיחות הרב-צדדיות על פירוקה של צפון קוריאה מגרעין צריכות להוסיף וללחוץ על פיונגיאנג לעמוד בהתחייבויותיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים