שתף קטע נבחר

תחרות בתחבורה ציבורית? אולי בשנה הבאה

עד סוף 2008 אמורים היו רבע מקווי התחבורה הציבורית להפתח לתחרות חופשית. אלא שבדיקת ynet מעלה כי ציבור הנוסעים יאלץ להמתין לכך לפחות שנה נוספת. ומי אחראי לכך? ההתסדרות, שטוענת כי כי לא רק שלא הוכחה יעילות ההפרטה, אלא שמתפקידה לשמור גם על זכויות חבריה

רוצים תעריפי נסיעה נמוכים יותר באוטובוסים ושירות טוב יותר? כנראה שתיאלצו לחכות עוד זמן רב. בדיקת ynet מעלה כי תכנית פתיחת 25% מקווי התחבורה הציבורית לתחרות חופשית, אשר צריכה הייתה להסתיים תוך שבועיים, תידחה במקרה הטוב עד סוף 2009 - איחור של שנה לפחות מהתאריך המקורי.

 

ההסתדרות שמה רגל

תוך פחות משבועיים - עד סוף 2008 - אמור היה משרד התחבורה לסיים את פתיחת 25% מקווי האוטובוס בישראל לתחרות חופשית. המטרה המוצהרת: שיפור השירות לאזרח, הוזלת תעריפי נסיעה, והקטנת תקציב הסובסידיה השנתי שמקבלים המפעילים מהמדינה. אלא שבדיקת ynet מעלה כי מרבית הקווים שתוכננו להיפתח לתחרות השנה, נותרו בידי הקואופרטיבים הגדולים, דן ואגד. המשמעות היא כי השלמתה התכנית נדחתה לפחות בשנה אחת - כלומר, לקראת סוף 2009.


תחרות חופשית ב-25% מקווי האוטובוס במדינה? לא השנה, או לא בכלל

 

ולמרבה הצער, אלו הבשורות הטובות. הבשורות הרעות הן, שלאחר השלמת התוכנית לפתיחת 25% מהקווים לתחרות, יבלם התהליך לחלוטין, ולא ידוע מתי או אם בכלל יימשך. ומי אחראי לכך שהתחרות על כספו של האזרח תיעצר, והתחבורה הציבורית בישראל לא תהיה עשירה יותר במפעילים? האצבע מופנית כלפי הסתדרות העובדים - המשמשת נציגת הקואופרטיבים הגדולים דן ואגד. את זה השיגה ההסתדרות לאחר שהצליחה להוציא מחוק ההסדרים ל-2009 את הסעיפים הקובעים את המשך התהליך. בכך למעשה נקברה התוכנית, ואין כל ערובה לכך שהיא תוחזר בעתיד לחיים.

 

התחרות הביאה לחיסכון 

כדאי לציין כי פתיחת התחבורה הציבורית לתחרות, זוכה לתמיכה כמעט מקיר לקיר: משרד האוצר ניסה לקדם את התהליך במסגרת תקציבי המדינה לשנים 2008 ו-2009, ובדרג המקצועי של משרד התחבורה מביעים תמיכה. גם דו"ח מבקר המדינה קבע בעבר כי "הפרטת הקווים הביאה לחיסכון וליעילות בענף התחבורה הציבורית". אפילו ועדה ציבורית שהוקמה מתוך מטרה לא-רשמית לעצור את התהליך, קבעה ב-2007 כי התחרות מביאה ליעילות משופרת, הצערת צי האוטובוסים, שיפור השירות, והוזלת תעריפי הנסיעה.

 

המספרים שמציגים משרדי התחבורה והאוצר בנוגע להשפעת התחרות מרשימים: בקווים שנפתחו לתחרות, עלות הנסיעה ירדה בשיעור של 30% ואף 40% בהשוואה לעלות הנסיעה בימי אגד או דן. בנוסף, פתיחת כל הקווים לתחרות, צפויה לחסוך למשק כ-1.1 מיליארד שקל מתקציב הסובסידיה השנתי - הנאמד ב-2008 בקרוב ל-2.5 מיליארד שקל.

 

לאן נעלמה התחרות?

אז למה התהליך הזה - שמוכתר כמוצלח בדרך כלל - תקוע בכל זאת? ההסתדרות, המייצגת את הקואופרטיבים דן ואגד, הצליחה "להעלים" את המשך תהליך התחרות משולחן הכנסת. הסיבה לכך היא כמובן החשש מאובדן הכנסה ופגיעה בעובדי הקואופרטיבים: כדאי להזכיר כי אגד לבדו מחזיק כיום ביותר מ-50% מקווי האוטובוס בישראל. יש לציין כי דן ואגד הצליחו לעשות זאת לא פעם, אלא פעמיים: גם לאחר הגשת תקציב המדינה ל-2008, וגם לאחר הגשת התקציב ל-2009.

 

בהסתדרות מסבירים כי הם אינם מתנגדים להגברת התחרות בענף התחבורה הציבורית, אך את זה הם מעוניינים לעשות תוך הידברות עם "הגופים הרלוונטיים" - שהם כמובן דן ואגד.

 

בהסתדרות גם אומרים כי הפרטת קווי האוטובוסים אינה משרתת את האינטרסים של הציבור הרחב - ובוודאי שאינה משרתת את האינטרסים של העובדים. התחרות, כך טוענים שם, הביאה בחלק מהמקרים לירידת מחירים לא משמעותית, אך במקביל היא פוגעת באופן משמעותי בשירות הניתן לנוסעים, ופוגעת בתנאי העבודה של העובדים באותן חברות תחבורה ציבורית. בהסתדרות גם סבורים כי תחבורה ציבורית היא שירות לאומי חיוני, ולכן אין להמשיך בהפרטת קווי האוטובוס. ראוי לציין כי גם ועדה ציבורית שהוקמה לבחינת הענף - ועדת סדן - מצאה כי התחרות הביאה בחלק מהמקרים להרעת תנאי ההעסקה של נהגים, וכן לפגיעה בשירות.

 

לטענת רבים בענף התחבורה הציבורית, שני הקואופרטיבים זכו לתמיכה בלתי מסויגת מצד שר התחבורה והבטיחות בדרכים, שאול מופז. הסיבה: ועדי העובדים של שני הקואופרטיבים מרכזים כוח פוליטי רב, שמופז ניסה לרתום לטובתו. כמובן שבסביבת מופז הכחישו בתוקף את הטענות, וטענו כי מדובר בניסיונות הכפשה נבזיים מצד יריביו הפוליטיים.

 

"מכרזים לעשרות קווים" 

ממשרד התחבורה נמסר ל-ynet בתגובה כי "במהלך שנת 2008 פורסמו מכרזים לעשרות קווי תחבורה ציבורית בכל רחבי הארץ. בנוסף, משרד התחבורה נערך בימים אלה לחתימה על הסכם תחרות חדש עם חברת אגד. ההסכם צפוי להיחתם ברבעון הראשון של 2009. כמו כן נערך משרדנו לפרסום מחודש של מכרזים בקווי תחבורה ציבורית ברחבי הארץ. מדובר על קווים המופעלים כיום על ידי מספר חברות פרטיות. המכרזים לקווים אלה מסתיימים ב-2010".

 

במשרד התחבורה מציינים גם כי במהלך החודשים הראשונים של 2009, צפויה הפעלתם של מספר "אשכולות" קווים תחת חברות חדשות, ובהם אשכול קווי השומרון, אשכול בית שמש ופרוזדור ירושלים, וכן אשכול קווי נתניה. בהמשך השנה אמורים להתפרסם מספר מכרזים נוספים, להפעלת קווים באזור יקנעם-טבעון ורמת הגולן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נוסעים יקבלו שירות משופר? לא בטוח
צילום: רועי צוקרמן
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים