שתף קטע נבחר

דו"ח המבקר: למפוני ההתנתקות עדיין אין בית

מבין המשפחות שביקשו להצטרף למסלול הקהילתי, פחות מחמישה אחוזים בנו את ביתן. המבקר מותח ביקורת קשה על משרדי הממשלה ועל עבודת מינהלת סל"ע; המינהלה: נמצאו פתרונות לכל המפונים, אך המגרשים עומדים ללא דורש

שלוש וחצי שנים חלפו מההתנתקות, אך טרם נמצא דיור קבע ליותר מ-95 אחוז ממשפחות המפונים שביקשו להצטרף ל"מסלול הקבוצתי" למציאת דיור קבע במסגרת קהילתית. כעת, בעוד צה"ל חוזר לעזה, מותח מבקר המדינה ביקורת חריפה על טיפול הרשויות במפונים.

 

מבקר המדינה, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, הגיש היום (יום ד') את דו"ח המעקב בנושא לוועדה לענייני ביקורת המדינה בכנסת. הדו"ח מצביע על תמונת מצב עגומה, ליקויים וגרירת רגליים בכל הקשור לטיפול במפונים.

 

מהדו"ח עולה כי רוב המפונים עדיין מתגוררים באתרים הזמניים, והמעבר למגורי קבע הינו רחוק. לפי נתוני הדו"ח, 1,751 בתי אב פונו מההתנחלויות ברצועת עזה, מהם 1,113

(כשני-שלישים) פנו ל"מסלול הקבוצתי" למציאת דיור קבע, קרי: מעבר למגורים במסגרת הקהילה שבתוכה חיו בהתנחלויות שמהן פונו.

 

בפרק העוסק בדיור הקבע של המפונים, כותב המבקר כי נכון לדצמבר 2008 - שלוש שנים וארבעה חודשים מתום ההתנתקות - רק 50 מבין המשפחות האלה השלימו את בניית ביתן, ואילו ליתר - יותר מ-95 אחוז מהמשפחות שפנו ל"מסלול הקבוצתי", המהוות כ-60 אחוז מכלל משפחות המפונים - טרם נמצא דיור. לגבי 638 המשפחות שפנו ל"מסלול הפרטי" - הטיפול ברובן המכריע הסתיים, וכל משפחה בחרה לעצמה פתרון דיור בהתאם לכספי הפיצויים שקיבלה.

 

הפיצוי מתעכב, שיקום העסקים נפגע 

הדו"ח המלא כולל חמישה פרקים. מלבד הפרק העוסק במציאת דיור קבע למפונים, מטפל הדו"ח גם בהיערכות ועבודת המטה הלקויות של מינהלת סל"ע שהיתה אחראית על הטיפול במפונים; במצב התשתיות באתרי הדיור הזמניים של המפונים; בטיפול התעסוקתי במפונים ובעסקיהם שפונו; ובטיפול בנושא הרווחה בקרב אוכלוסיית המפונים.

 

הדו"ח מבקר בחריפות את עבודת המטה שעשתה מינהלת סל"ע לקראת הפינוי, וקובע כי היתה "חלקית ולא מעמיקה", לא תועדה כהלכה ואף לא נקבעו בה כללים ואמות מידה שוויוניים, ברורים ושקופים בדבר הסיוע שאפשר לתת ליישובים שקלטו את המפונים. לדברי המבקר, היעדר עבודת מטה סדורה וראויה הוא "פגם מהותי", שגורם נזק רב ועוגמת נפש למפונים ומכביד על תקציב המדינה. המבקר קובע כי על הממשלה להורות על קביעת קווים מנחים שיחייבו כל גורם שלטוני לעשות עבודת מטה סדורה ומתועדת קודם לקבלת החלטות.

 

בהתייחסו למצב התשתיות באתרי הדיור הזמניים, כותב המבקר כי המפונים סובלים מקושי לקיים אורח חיים תקין במבנים הצפופים שתחזוקתם לקויה, ושוררת בקרבם אווירה של חוסר ודאות, חוסר מוצא וייאוש. לדבריו, עיכובים מיותרים רבים נגרמו בגלל הטלת האחריות של משרדי השיכון והביטחון זה על זה, וכך נפגע הטיפול במפונים. המבקר מציע למשרדים לשתף פעולה ביניהם ולגבש דפוסי עבודה שיסדירו את העברת האחריות לטיפול בתחזוקת המבנים ממשרד הביטחון למשרד השיכון.

 

בפרק המתייחס לטיפל התעסוקתי במפונים, מזכיר המבקר כי משרד התמ"ת הגדיר את המפונים כאוכלוסייה שיש לתת לה טיפל מועדף, וכי הממשלה קיבלה כמה החלטות שמטרתן לקדם את תהליכי ההשמה שלהם. עם זאת, הביקורת מעלה כי הפעולות שנעשו בפועל למציאת מקומות עבודה היו מועטו, משרד התמ"ת לא בדק את הפגמים בתוכניותיו.

 

לדברי המבקר, מדינת ישראל הוציאה עד סוף שנת 2007 סכום של כ-735 מליון שקל לפיצוי בעלי העסקים המפונים ולשיקום עסקיהם, אך בשל ליקויים מינהליים, התעכב תשלום חלק מהסכומים ונפגע שיקום העסקים. לינדנשטראוס קובע בדו"ח כי על המינהלת לשפר את תהליכי הטיפול

בתביעות בעלי העסקים המפונים, לקיים פיקוח ומעקב שוטפים על הטיפול בתביעות ולמצוא פתרונות לבעיות הנוגעות לתביעות. שלוש שנים של טיפול בפיצוי הן "זמן ארוך", קובע המבקר, ולכן ראוי שהממשלה תנקוט בכל הצעדים הדרושים כדי להשלים ללא דיחוי את הטיפול בנושא.

 

בפרק האחרון בדו"ח, העוסק בנושא הרווחה, כותב המבקר: "המבחן לסיומו האמיתי של מבצע הפינוי הוא השגת השתלבותם התקינה והעצמאית של המפונים ביישוביהם החדשים, ומניעת הפיכתם לאוכלוסייה נזקקת, תלותית וחלשה". אך לדבריו, למפונים יש קשיים בניהול אורח חיים תקין באתר הדיור הזמני, בין היתר בגלל ליקויים בתשתיות וצפיפות, ויש למצוא את הפתרון לכך. המבקר קובע כי על גורמי הרווחה השונים להמשיך במאמצים למציאת פתרון לבעיות הקיימות תוך חשיבה ותכנון מוקדמים שייתנו מענה לבעיות נוספות שיעלו, עם המעבר לדיור הקבע.

 

מינהלת סל"ע: יש פתרונות לכולם

"מבקר המדינה עמל במשך שלוש שנים על דו"ח הטיפול במפונים אולם לא מצא לנכון עד לרגע זה להעבירו למשרדי הממשלה", נמסר מטעם מינהלת סל"ע בתגובה לפרסום הדו"ח. "מי שקיבל את הדו"ח מהמבקר היו קודם כל העיתונאים ולאחר מכן חברי הכנסת. על כן אין באפשרותנו להגיב על תוכנו".

 

עם זאת, במינהלת הוסיפו כי מטיוטות הדו"חות השונות שהועברו על ידי המבקר, לא עלתה ביקורת כלפי פעילות המינהלה בעניין קצב הטיפול ביישוב המפונים בבתי הקבע, אלא להיפך - נטען כי עשתה "יתר על המידה" למען המפונים. לטענת המינהלה, נמצא כבר פתרון לכל המשפחות המעוניינות לשמור על המסגרת הקהילתית: 650 מגרשים כבר נמסרו למשפחות, ו-1,200 מגרשים ברחבי הארץ ממתינים ללא דורש מצד אוכלוסיית המפונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אתר המגורים הזמניים בניצן. "אווירה של חוסר ודאות, חוסר מוצא וייאוש"
צילום: ינון קדרי
מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס
צילום: גיל יוחנן
מומלצים