שתף קטע נבחר

זירת הקניות
צילום: ויז'ואל פוטוס

רשות המים: לא יהיו הפסקות יזומות

הגירעון במשק המים עמוק וגם גשמי דצמבר לא שיפרו את המאזן. ברשות המים הודיעו כי ישקלו צעדי חיסכון נוספים בסוף החודש, ובין היתר מתכננים איסור גורף על השקייה פרטית. ועם זאת, אין כוונה לפגוע במי השתייה על ידי הפסקות יזומות או הפחתת לחץ בצנרת

הבצורת הפוקדת את ישראל חמורה מאוד, והגירעון במשק המים עמוק. גשמי דצמבר לא שיפרו את מאזן המים והכמות שירדה הייתה נמוכה מהממוצע הרב שנתי לחודש זה.

 

באגן ההיקוות של הכנרת נמדדו משקעים בשיעור כ-70 אחוז מהממוצע הרב שנתי, ורק בגליל המערבי ירדו גשמים בשיעור ההולם את הממוצע הרב שנתי לעונה זו. מפלס הכנרת ירד ב-2 ס"מ (לעומת ירידה של 12 ס"מ בנובמבר) ורק לקראת סוף דצמבר נרשמה עלייה קלה - וזאת בעיקר בגלל ירידת גשמים על הימה, ולא בגלל זרימה בנחלים, שהיא זו שמעלה את המפלס באופן משמעותי.

 

כדי להשלים את הגירעון שנוצר בשנה האחרונה, צריך שעד אפריל ירדו גשמים בשיעור של 125 אחוז מהממוצע הרב שנתי. הסיכוי שכך יקרה עומד על 20 אחוז בלבד.

 

ברשות המים נערכים לשנה השחונה ומתכננים שורה של צעדים להקטנת הביקושים למים. ממסמכים שהגישה הרשות לוועדת החקירה הממלכתית לניהול משק המים עולה, כי בין היתר יבוצע קיצוץ נוסף בחקלאות, תוגבל השקייה ציבורית וככל הנראה תיאסר השקייה פרטית. ועם זאת - בניגוד לפרסומים בתקשורת בתקופה האחרונה - ברשות לא צופים בשנתיים הקרובות סיכון להספקת מי השתייה, ולא מתכוונים לנקוט בהפסקות מים יזומות או להפחית את הלחצים בצנרת.

 

גירעון עמוק

המסמכים הם חלק מתוכנית חירום שביקשה ועדת החקירה לקבל מהרשות לאור מצב משק המים. מהנתונים עולה כי היקף המחסור במים לסוף 2009 יהיה 80 מיליון מ"ק. הצפי לסך היצע כמות המים הוא 1,364 מיליון מ"ק אך צפי הביקוש הוא 1,444 מיליון מ"ק. מתוך כמות זו, המגזר הביתי והתעשייה צפויים לצרוך 847 מיליון מ"ק לשנה, החקלאות 454 מיליון מ"קף והמדינות השכנות 137 מיליון מ"ק.

 

ברשות המים מרוצים מהפעולות לקיצוץ בצריכת המים שנעשו עד כה, שהורידו את הצריכה בחקלאות ובמגזר הביתי. ועם זאת, בכוונתם להמשיך ולצמצם את הביקושים למים. בין היתר מתכוונים ברשות להמשיך בקמפיין התקשורתי, ולהפחית את הקצאת תחילת השנה לחקלאות ב-100 מיליון מ"ק לעומת 2008. הקצאה נוספת תישקל במרס - לאור מצב המשקעים בחורף.

 

כמו כן, סבורים ברשות המים שאין מנוס מצימצום - עד כדי איסור גורף - של השקיית גינות. "במצב המשברי בו אנו נמצאים, מוצע להשית איסורים גורפים לכלל המשתמשים בגינון, בהתאם למצב החורף בשני שלבים: בשלב ראשון - איסור השקיית דשא ופרחים עונתיים, בשלב שני - איסור השקיית גינון חורף".

 

צעד נוסף ששוקלים ברשות הוא מעבר לשיטת הקצאות מנות מים גם לגינון הציבורי - בהתאם לסקר שטחי הגינון בכל רשות מקומית. כמו כן הם רוצים להעמיק את שיתוף הפעולה בנושא חיסכון במים בצה"ל, ולקדם התקנת אביזרים חוסכי מים במבני ציבור.

 

ראש רשות המים, פרופ' אורי שני כתב לוועדה כ בחורף ממוצע "יידרש קיצוץ נוסף של כ-120 מיליון מ"ק מהמערכת...". על פי ההערכות, כמות המשקעים בחורף הקרוב צפויים להיות נמוכה מהממוצע, כך שייתכן שיהיה צורך בקיצוץ עמוק יותר. "רשות המים אכן נערכת לאפשרות של חורף שחון בצורה קיצונית. החלטות בעניין זה יתקבלו לקראת סוף חודש ינואר, כאשר נדע מה כמות המשקעים עד אז, ונהיה עם יכולת חיזוי טובה יותר להמשך החורף", כתב שני.

 

ועדת החקירה הממלכתית, בראשות השופט בדימוס פרופ' דן ביין, דרשה לפני כשבועיים לקבל מרשות המים תוכנית חירום לטיפול במשבר הנוכחי. עם קבלת התוכנית אמרו בוועדה כי לאחר שיתעמקו בה הם שומרים לעצמם את הזכות לפנות לרשות המים בשאלות הבהרה או לזמן את פרופ' שני לעדות נוספת.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים