שתף קטע נבחר

עלו ברשת: קולות הבוחרים

מערכת הבחירות מגיעה לאינטרנט, מאגר מידע לסטודנטים, טיפים לשמיעה טובה יותר בסלולרי ומחשב מחברת (אמיתי). האתרים והסרטונים השווים

פייבוריט: פאר היצירה

פאר הוא מאגר מידע מרשים ומקצועי שהקימה האוניברסיטה הפתוחה, כחלק מניסיונה להעשיר ולהרחיב את הגישה להשכלה גבוהה ברשת העברית. הספריה האקדמית המקוונת הזו עלתה לרשת לפני חצי שנה, ונכון להיום מונה 42 ספרי לימוד מ-20 קורסים, כמו גם מצגות, שיעורים מוקלטים בווידאו, סיכומי

הרצאות ושאלות ותשובות לתרגול ב-102 קורסים.

 

פאר אינו מיועד לסטודנטים בלבד, ופותח שעריו הווירטואליים ללא תשלום; כל מה שצריך זה להשקיע 3.5 דקות בהרשמה, שלאחריה תצטרפו ל-6,000 המנויים הקיימים. הניווט באתר מתבצע מסרגל הניווט העליון או בשיטוט אקראי, באמצעות מנוע החיפוש או דילוג בין הקורסים. הממשק עצמו מבוסס על תצוגה של עמודי הספר הסרוקים, כאשר בעתיד ניתן יהיה לסמן ולהדגיש טקסטים או להוסיף הערות שתישמרנה לביקור הבא באתר.

 

חלק מן הספרים, כאמור, זמין גם כקובץ MP3, לטובת אלו שמעדיפים לצרוך את חומר הלימוד שלהם דרך האוזן. לצד חלק מספרי הלימוד תמצאו גם ערך מוסף בדמות מילון מונחים, הפניות למידע רלוונטי מהאינטרנט ואפשרות רכישת הספר. כן ירבו.

 

גלשו והשפיעו

הבחירות לכנסת הן לא רק חגיגה דמוקרטית מלאת הבטחות שווא; הן טומנות בחובן גם הזדמנויות פז לפרסומאים, אנשי שיווק ואמצעי תקשורת ייעודיים.

 

בשבועות האחרונים הפציעו באינטרנט שלושה אתרי בחירות חדשים: פוליטיקו, אתר בחירות 2009 ופורטל בחירות 2009. בעוד שמאחורי האתר הראשון עומד עיתון "הארץ", על

תכניו וכתביו, שני האחרים מתיימרים לרכז את כל המידע הקיים ברשת הישראלית בנוגע לבחירות לכנסת ה-18, שייתקיימו בפברואר 2009.

 

כפי שניתן לראות אפילו מבחירת השמות, רב הדומה על השונה: שלושת האתרים מאגדים ידיעות טקסטואליות, כתבות וידאו ומאמרים הנאספים באופן אוטומטי מכלי תקשורת בולטים יותר או פחות. בנוסף, הם מציעים גם סקרים ומדגמים מפולחים על פי ציר זמן, מפלגות או חברת סקרים. עם זאת, שני האתרים בעלי השם הזהה (המופעלים על ידי גופים שונים) מנסים לרכב על גל הווב 2.0 ולשתף את הגולשים ביצירת התכנים.

 

"פורטל בחירות 2009" למשל, מציג תכנים הנאספים מבלוגים, רשתות חברתיות ופורומים. "אתר בחירות 2009" לחילופין, מציע לקבל עדכונים שוטפים באמצעות RSS או לשלוח טקסטים משלהם.

 

ומה מייחד כל אחד מהם? ובכן, פוליטיקו, כאמור, נשען על תוכן ייעודי למחצה, הכולל טורי דעה, כתבות וידיעות רלוונטיות, וכן מספק לוח אירועים פוליטיים ומבזקי חדשות כלליים. "פורטל בחירות 2009" מציע ספירה לאחור ומיני-שימושון הכולל הפניות לאתרי המפלגות ומידע על המועמדים לראשות הממשלה, כמו גם קישורים למידע על הבחירות. "אתר בחירות 2009" לעומתם, שם דגש רב על תוכן גולשים, מציג תגובות אחרונות, מעודד את הגולשים לשלוח חומרים מקוריים או אחרים ומציג תשדירי בחירות מ-Youtube ודומיו.

 

המלחמה בדרום נמשכת במלוא עוזה, והגולשים לא נחים לרגע

שגרה זה רע - ערוץ arte הצרפתי העלה לאחרונה לרשת את אתר התוכנית Gaza Sderot, פרויקט טלוויזיוני יוצא דופן, שכולל 40 סרטונים שצולמו במקביל בשדרות ובעזה. המיזם הנפלא הזה, שלו שותפים ישראלים ופלסטינים, מתאר את חייהם של גברים, נשים וילדים החיים בצל העימות ומנהלים שגרה מורבידית. לבד מסרטונים מעוררי מחשבה אפשר למצוא באתר פרופילים של המצולמים, והניווט בו מתבצע על פי תאריך, מיקום או נושא.

 

מורשת קרב - בבלוג DocTalk, המוקדש לסרטים תיעודיים מהארץ ומהעולם, העלו קטע מתוך הסרט התיעודי "קסאם", של הבמאי יגאל הכט, שעוקב אחר חיי היום-יום בעיר שדרות. הסרט המלא מוקרן באינטרנט תמורת תשלום, שיועבר כתרומה לארגונים רלוונטיים (שלח: ליאור כהן)

 

ב-Youtube ניתן למצוא לא מעט סרטונים נוספים, של שני הצדדים. הנה כמה: Lets Play Pretend הוא סרטון הסברה ישראלי, שמנסה להמחיש לאמריקנים מה היה קורה לו החמאס היה יושב במקסיקו, במרחק שיגור טיל מלוס אנג'לס. תעמולה חד צדדית, אבל עשויה היטב. ועוד סרטון קצר, שצולם על ידי מצלמת אבטחה שניצבת ברחוב באשקלון, מתעד אדם שניצל מפגיעת רקטה במקרה לגמרי. בווידאו הבא אפשר לצפות בתיעוד מצמרר של הפגזת חיל האוויר על אנשי חמאס שמובילים טילים לשיגור. החיים כמשחק מחשב (שלח: עמית).

 

מדריך למשתמש - מדור מיוחד לתושבי הדרום אצלנו ב-ynet, שבו מרוכזים מדריכים, פורומים ייעודיים, פעילויות לילדים, הודעות רלוונטיות, מידע על יוזמות התנדבותיות, מספרי טלפון של מרכזי מידע ועוד.

 

הצלמניה

יש שמתייחסים אל האינטרנט כאל אלבום תמונות לכל דבר, אבל חובבי הצילום ימצאו ברשת יותר מצילומי חובבים. הנה כמה מאגרים מומלצים של צילומי עיתונות מכל הזמנים:

 

החיים - אחת המטרות המוצהרות של מייסדי גוגל היתה להעלות לרשת את פאר היצירה האנושית של כל הזמנים. אין ספק שמאגר הצילומים ההיסטורי של מגזין Life, שעלה לאחרונה לאתר Google Images, עומד בקריטריון הזה. באתר אפשר למצוא מיליוני תמונות שצולמו עבור המגזין מאז שנת 1750 ועד ימינו, שחלקן הגדול לא פורסם מעולם.

 

שנת הרויטרס - גם לסוכנות הידיעות הוותיקה רויטרס אין במה להתבייש. למרות שבשנים האחרונות התגלו זיופים בארכיון התמונות שלה, המצגת שהכין גולש בשם סרג'יו גומז בהחלט ראויה לשבח, ומוכיחה שגם תמונת סטילס שנועדה לעיתון מסוגלת לרגש ולספר סיפור שמילים לא יוכלו.

 

התמונה הגדולה - אתר Big Picture הוא למעשה פרויקט צילומים של העיתון האמריקני The Boston Globe. המאגר המרשים הזה, הן בהיקפו והן באיכותו, כולל מספר רב של צילומי עיתונות גבוהי רזולוציה ומשובחי קומפוזיציה. הנושאים סובבים סביב אקטואליה, החל מתמונות שצילם הטלסקופ האבל, עבור בפיגועים במומביי שבהודו ועבור בוונציה מוצפת. לפעמים תמונה באמת שווה 1,000 מילים.

 

השימושיה

מקבץ אתרים שיסייעו לכם לדבר חינם בטלפון, לשפר את איכות השמע בסלולרי, להילחם במזיקים מקוונים ועוד.

 

שיחת חינם - חברת PokeTalk הישראלית מאפשרת לבצע שיחות טלפון חינם לעשרות מדינות ברחבי העולם, ישירות ממכשיר הטלפון הקווי או הסלולרי שלכם. כדי להינות מהשירות יש לבצע הרשמה קצרה, שלאחריה אפשר להתחיל לשוחח: הקלידו את המספר שאליו תרצו להתקשר ואת מספר הטלפון שלכם ו-Poketalk תקשר אתכם מיד לבן

שיחכם. והמימון מאין? מפרסומות, חסויות ושירותי פרימיום (שלחה: נועה בן שבת).

 

האם שומע? - כמה פעמים יצא לכם לנהל שיחה בטלפון הסלולרי מסביבה רועשת במיוחד, ולהשקיע מאמצים מחשבתיים דמויי סודוקו כדי לסנן את הקקופוניה הכללית ולנחש מה רצה בן שיחכם לומר? ובכן, אם לא מתחשק לכם שוב להטיח את המכשיר האומלל במשטח הקרוב ולקלל את אלכסנדר גרהם בל, תוכלו להיעזר בפתרון המהיר, הקל והאלגנטי של אתר Wired: כסו את חלקה התחתון של הפומית, היכן שנמצא המיקרופון, ותמנעו מהשאון שסביבכם להשתלט על השיחה.

 

נשק להשמדה המונית - Eset, יצרנית האנטי וירוס NOD32, השיקה לאחרונה גירסה נסיונית של סורק וירוסים מקוון, שזמין חינם למי שחרד מפני איומים וירטואליים. היישום, שאינו כרוך בהתקנה (אבל מוצע רק לגולשים בדפדפן אינטרנט אקספלורר), מבטיח לאתר ולהשמיד וירוסים, סוסים טרויאנים, תולעים, רוגלות ושאר מרעין בישין.

 

תופעת דופלר - BuzzTracker הוא פרויקט שמדגים היטב עד כמה האינטרנט היא כלי מחקר יעיל. האתר מציג מפה עולמית, שעל גביה מסומנות הערים והמדינות שזוכות לאזכורים הרבים ביותר בתקשורת הבינלאומית, והקשרים הקיימים ביניהן. כך, אם תלחצו על המילה Gaza למשל, תוכלו לקרוא את כל הידיעות החדשותיות שעוסקות בעיר המופגזת, החל מאלה שהופיעו בסוכנות ידיעות סינית ועד לכתבות מעיתונים בוושינגטון. לעת עתה המערכת פעילה באנגלית בלבד, אבל גם כך היא מהווה הוכחה לכך שהעולם הוא כפר קטן שחובר לו יחדיו.

 

בפינה

הקליפים ההזויים, היצירות שיש רק ב-Youtube והמחליף של גרפילד.

 

מזרח תיכון ישן - בין שחר אדום לסיכול ממוקד חייבים לזכור שהמזרח התיכון הוא לא רק דם, יזע ודמעות. משפחת בנדאלי, ששלטה במצעדי הפזמונים הלבנוניים בשנות ה-70, התמקדו דווקא בים, אהבה ובחורות שנותנות בבס (שלחה: בראלה).

 

מחשב מחברת - אוולין לובק היא אמנית הולנדית, שמפליאה ללהטט בין בין המדיום הדיגיטלי לבין הנייר הישן והטוב. בסרטונים הקצרים שלה היא מדמה את בלוק הציור שלה לטוסטר, סורק וכמובן, מחשב נייד.

 

גרפילד 2.0 - לסיימון טופילד, במאי אנימציה בריטי, יש חתול. הוא לא היחיד בעולם שמחזיק בביתו את חיית המחמד מלאת הדרישות הזו, אבל כמו לג'ון וגרפילד, גם לו ולחתול שלו יש מערכת יחסים כפוית טובה. בערוץ שלו ב-Youtube אפשר למצוא קומץ סרטונים שמתעדים את חייהם המשותפים.

 

לא שבר משבר - בבלוג Business Pundit החליטו להילחם במיתון העולמי באמצעות שמחה לאיד, ואיגדו יחדיו 15 לוגואים חלופיים לימים שאחרי נפילת הבורסות. כך, הפך הלוגו של חברת סיסקו ל-Fiasco Systems (מערכות אסון), יאהו! הפך ל-Yahoo?, הסוס הצוהל של פרארי נראה כמו פרד אבוד ועוד תריסר חברות זכו לטיפול דומה.

 

יש לכם עוד אתר מעניין? שלחו לנו: ronny.yed@gmail.com

 

חלק מהאתרים עשוי להיות לא זמין בשל עומס גולשים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ציפי לבני: שלום אינטרנט!
צילום: רויטרס
מומלצים