שתף קטע נבחר

האינפלציה ב-2008 הסתכמה ב-3.8%

מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה כי בדצמבר ירדו המחירים ב-0.1%, לעומת הערכות לירידה של כ-0.4%. גם הפעם החטיא בנק ישראל את תחום יעד האינפלציה השנתי של 1%-3%

עדות נוספת להאטה בפעילות המשק: מנתוני מדד המחירים לצרכן שמפרסמת הערב (ה') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה כי המחירים בחודש דצמבר ירדו ב-0.1% . זאת, בהמשך לירידת מחירים של 0.6% בנובמבר. בכך מסתכמת האינפלציה בשנת 2008 כולה ב-3.8%. גם הפעם החטיא בנק ישראל את תחום יעד האינפלציה השנתי של 1%-3%. 

 


הפתעה: מדד דצמבר ירד ב-0.1% בלבד (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה)

 

מרבית האנליסטים העריכו שירידת המחירים תהיה בשיעור גבוה יותר של מינוס 0.4%. הציפיות בשווקים ובקרב האנליסטים הן למדדים שליליים גם בחודשים הקרובים. למרות שלירידת מחירים במשק יש השפעה חיובית על הערך הריאלי של הכסף שבידי הצרכן, היא מהווה עדות לפגיעה בפעילות הריאלית של המשק. 

 

הגורמים לירידה

לירידת המחירים מספר גורמים עיקריים: ירידה ב"אינפלציה המיובאת" - שמקורה בירידת מחירי האנרגיה והנפט בעיקר, כמו גם של סחורות נוספות; ירידת מחירי הפירות והירקות; והאטה בביקושים על רקע החששות

מהתפתחויות שליליות נוספות בכלכלה הריאלית, מהמשך מגמת הפיטורים ופגיעה בייצור ובייצוא בפרט. עם זאת, האנליסטים מציינים כי התחזקות הדולר מול השקל קיזזה מעט מירידת המחירים, בעיקר בסעיף הדיור. ללא דיור ירד המדד ב-0.6%; בניכוי ירידת מחירי האנרגיה המדד עלה ב-0.3%.

 

בצד הביקושים, ההאטה מתרחשת בשל ביטול ועיכוב רכישות מתוכננות ואגירת מזומנים "לעת צרה". זאת, על רקע הירידה ברמת העושר של הציבור המשתקפת בירידת ערך הנכסים, החשש מפיטורים או קיצוץ שכר, וכן על רקע הציפייה לירידת מחירים נוספת בצל המשבר. ירידת הביקושים, בעיקר אם היא מתמשכת, גוררת אף היא ירידת מחירים.

 

הריבית צפויה לרדת 

על רקע המדד השלילי ונתוני המאקרו המצביעים על ההאטה במשק, ההערכות בשווקים הן כי בנק ישראל ימשיך במגמת הורדת הריבית בהחלטתו בסוף החודש. זאת בניסיון לעודד את הפעילות הכלכלית במשק, בין השאר על ידי הוזלת האשראי לאזרחים - במידה ומערכת הבנקאות תגלגל את הורדת הריבית ללקוחותיה.

 

יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, אורי יהודאי, מסר בתגובה לנתוני המדד ש"על בנק ישראל להמשיך בפעולות להורדת הריבית ולהגדלת מצאי האשראי למגזר העסקי, זאת בהעדר תקציב מדינה ומדיניות פיסקלית שתאפשר תמיכה ממשית במגזר העסקי".

 

נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, אמר כי "המדד המצטבר של שנת 2008 משקף את הטלטלות שעבר המשק הישראלי בשנה האחרונה, מצמיחה גבוהה לסימני מיתון עמוק". הן לין והן יהודאי התייחסו לצורך בהוזלת האשראי למגזר העסקי, שלא משתקף בריביות אותן גובה המערכת הבנקאית  - על אף קיצוצי הריבית של הבנק המרכזי.

 

אנליסטים: מדדים שליליים נוספים בדרך

כלכלני בנק הפועלים, שהעריכו כי מדד דצמבר יעמוד על מינוס 0.4%,  צופים שגם בחודשים ינואר ופברואר תימשך מגמת ירידת המחירים. להערכתם, מדד ינואר ירד ב-0.4% ויושפע מהמשך ירידת מחירי הדלקים, המזון, ומכירות סוף העונה בתחום ההנעלה והביגוד.

  

כלכלני ישיר בית השקעות העריכו אף הם שמדד דצמבר יעמוד על מינוס 0.4%, בציינם את אותם הגורמים. עוד חוזים בישיר כי בשנת 2009 תהיה אינפלציה שלילית של 0.5%. בבית ההשקעות ציינו שהמלחמה בחמאס תוביל לפגיעה בתיירות לארץ, שתשתקף בנתוני התוצר המקומי הגולמי בשני הרבעונים הראשונים של 2009.

פורסם לראשונה 15/01/2009 18:30

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צפוי להמשיך במגמת הורדת הריבית
צילום: רויטרס
מומלצים