שתף קטע נבחר

מים מהסלע

מיתולוגיה יוונית ושרידי מקדשים רומיים מתערבבים בצמחייה הירוקה ובמים הקרירים של שמורת הבניאס. טיול אל אחת מפינות הטבע הקסומות שלרגלי רכס החרמון

מתוך צוק סלע ענק, פורץ מעיין שופע היוצר את נחל החרמון - הבניאס, אחד ממקורותיו של נהר הירדן. שמורת טבע נחל החרמון, מתחילה במעיין וממשיכה ממנו לעבר הבריכות ששימשו מאז ימי קדם כמקום רחצה וטהרה. שרידי העיר ההלניסטית - ביזנטית - צלבנית ההולכים ונחשפים לאורך הנחל, ממחישים את חשיבותו של המקום לאורך תקופות ארוכות בימי קדם.

 

השמורה ממשיכה לתוך צמחייה עבותה האופיינית לאזור, והשבילים בתוכה מובילים את המטייל לכל מקומות המסתור המוצלים של צמחיית הנחל, אל טחנת הקמח העתיקה ואל נופי המים ששיאם במפל הבניאס. רעם המים במפל מלווה את המטייל גם לאחר שהתרחק ממנו אל תוך סבך הצמחייה, ומותיר זיכרון שמביא מטיילים רבים לחזור שוב ושוב אל המקום היפה והייחודי הזה.  


מפל הבניאס (ארכיון צילומי רשות שמורות הטבע והגנים) 

 

תעודת זהות

אזור גיאוגרפי: צפון מזרח עמק החולה.

 

מתאים לטיולים: לכל המשפחה.

 

עונה מומלצת: כל השנה, במיוחד בחורף ובאביב.

 

אורך המסלול: הקצר: כקילומטר, הארוך: כשני קילומטר.

 

משך המסלול: כשעה. הארוך: שעתיים וחצי.

 

פריחות באזור: בחורף - כלניות, באביב - חצב יקינטוני.

 

התאמה למוגבלים בתנועה: שולחנות הפיקניק ושבילי הגישה באזור המעיינות.

 

אתרים נוספים בסביבה: קלעת נמרוד, תל דן ותל פאחר.

 

 

יוצאים לדרך

את הטיול מתחילים במסלול העובר בין אתרים מהתקופה הרומית והצלבנית. ממש בכניסה לשמורה, מעל ראש המעיינות, נמצא אזור פולחני, שם התפתח הפולחן לאל פאן ובו ממוקמים מספר מקדשים וחצרות פולחן ייחודיים לאתר זה. בהמשך ישנם שרידי הארמון המפואר מימי אגריפס, וניתן לחזות באחד מהבניינים היפים ביותר שנשתמרו בארץ מתקופה זו.

 

נמשיך בשביל משולט לאורך הנחל לכיוון המפל. לאחר כ-150 מטר נחצה את נחל גובתא מתחת לגשר הרומי לכיוון טחנת קמח משוחזרת, המונעת בכוח המים. ניתן לקנות פיתות דרוזיות עם לבנה במקום. נמשיך במסלול 350 מטרים ל"בריכת הקצינים" - בריכה מבטון ששימשה את הקצינים הסורים ששהו באזור. כיום הבריכה משמשת כבית גידול לדגי חפף ארצישראלי. להזכירכם, הכניסה למים אסורה בכל השמורה!

 

מכאן ישנן שתי אפשרויות להמשיך:

1. להמשיך עד למפל כ-45 דקות (רצוי להשאיר רכב בחניון המפל).

2. לחזור 150 מטרים למסלול מעגלי לכיוון ארמון אגריפס – חניון המעיינות.

*קיימת אפשרות לנסוע באותו כרטיס לחניון המפל, לסיור מעגלי של 30 דקות באזור המפל.

 

לאורך הנחל צומחים עצי דולב, ערבה וצפצפה. במדרון, אלון מצוי, לבנה רפואי, ומגוון צמחי החורש הים תיכוני המתחלפים לאורך השנה. המסלול יפה ומיוחד בכל עונות השנה.


צבעי הסתיו (צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים)

 

מה לחליל פאן והבניאס?

לצד יופיו המרהיב של הטבע ועוצמתם של המים, חבויים במקום הזה סיפורים מסתוריים על אלים שריריים וחזקים, אלות יפות וחכמות, נימפות ענוגות וגיבורי חיל - כל אלה דמויות מהן בנויה הטלנובלה היוונית. הרמס, שהיה שליח האלים ובנו של זאוס מלך האלים, ובת זוגו פנלופי שהיתה נימפה (אלה מדרגת ביניים וקצת פחות נחשבת) הולידו את פאן בן שחציו אדם וחציו תיש. ההלם וההפתעה היו כה גדולים עד שאם התינוק נתקפה פאניקה נוראית למראה בכורה - וכך זכה הפעוט לשם פאן.

 

הבהלה למראהו של פאן לא הייתה נחלת האם בלבד. כל מי שנתקל בילד המבהיל נכנס לפאניקה מידית ולכן, כשגדל, החליט פאן לנדוד לאזורי שוליים, בהם סיכוייו לפגוש אנשים תמימים ולהפחידם יהיה קלוש. באזורים אלו, על גדות הנחלים, ליד המערות וביערות, חיו להן בשקט ובשלווה - הנימפות.

 

יפהפיות היער הללו היו אהובות על פאן מאד והוא חיפש את קרבתן, אלא שהן היו בורחות ממנו בבעתה. יום אחד יצא פאן לטייל באזור וראה ליד הנחל את סירינקס המדהימה, אותה אהב במיוחד. פאן פתח מיד בחיזור סוער, אולם סירינקס העדינה ברחה כל עוד נפשה בה, בחפשה אחר מסתור.

 

פאן העקשן המשיך במרדף וכוחה של הגיבורה הנאווה החל אוזל. בצר לה, ומשהבינה שאוטוטו היא נופלת בידיו של רודפה, פנתה סירינקס לאבי הנימפות, זאוס, בבקשת עזרה נואשת במיוחד: "אנא, עזור לי, העלם אותי לעד כך שלא אצטרך להתמודד עם האל הנורא”… וזאוס, נכמרו רחמיו על הנאווה בנימפות, שעה לבקשתה והפכה לקנה - אותו הצמח שגדל על גדות הנחלים.

 

פאן, המופתע מסופה של אהובתו, לקה בהלם קל, וכדי לשמר את זיכרונה של מושא אהבתו, חתך חלקים מצמח הקנה והכין חליל מקנים בגדלים שונים. זהו החליל הנודע עד ימינו אנו כ"חליל פאן". פאן הפליא לנגן בחליל זה נעימות עצובות, שנישאו בין הקנים והזכירו לכל את גורלה העצוב של סירינקס היפה. ברבות השנים הוקדש המקום לאל פאן והנציח את שמו לדורי דורות.

 

היוונים שהגיעו לארץ שנים רבות לאחר מכן, ראו את יופיו של הבניאס על שפעת המים שבו וקידשו אותו לאל פאן, שהיה האל הממונה על אזורי הספר, היערות וההרים. למקום קראו פניאון על שמו, שהשתנה בהמשך לפאניס או בהיגויו הערבי בניאס.


סיפורי המיתולוגיה לצד הנחל (ארכיון צילומי רשות שמורות הטבע והגנים)

 

גלגולי המקום

בתקופה הרומית בנה המלך הורדוס מקדש גדול במקום לקיסר אוגוסטוס, שנתן לו את השליטה בבניאס. ממשיכו של הורדוס, פיליפוס, הרחיב ופיאר את המקום והקים בו את בירתו שנקראה קיסריה פיליפי (להבדיל מקיסריה שעל הים) היא פניאס. פניאס המשיכה להיות בירת הממלכה גם בימי אגריפס השני, שהקים בה ארמון גדול, מונומנטים, מקדשים ומקומות פולחן לאל פאן, והפך אותה לעיר יפה ומרשימה.

 

במאה הרביעית, עם עליית הנצרות, שינתה פניאס את פניה. המקדשים נחרבו ופולחן האל פאן הגיע לקצו. המקום שב וזכה לחשיבות גדולה בנצרות כי זהו המקום, לפי האמונה הנוצרית, בו מסר ישו את מפתחות השמים לפטרוס. לאחר הכיבוש המוסלמי במאה השביעית ירדה בניאס מגדולתה והפכה לכפר קטן.

 

הצלבנים, שהגיעו לאזור במאות ה-11 וה-12, ראו בבניאס מקום אסטרטגי וגבול טבעי של ממלכתם. הם ניסו לכבוש את המקום במשך תקופה ארוכה ורק בשנת 1143, בעזרתו של פלג מוסלמי מיוחד בשם החשאשין, עלה בידם להשתלט על העיר, לבצרה, ולהחזיק במקום עד למפלתם הגדולה בקרב קרני חיטין בשנת 1187. חשיבותה האסטרטגית של בניאס ירדה במאות ה-15 וה-16, בהן הביצורים ננטשו והעיר הפכה לכפר עד 1967.


המים שוצפים (ארכיון צילומי רשות שמורות הטבע והגנים)

 

כיצד מגיעים

אל הבניאס נגיע מכביש 90 (כביש ראש פינה קרית שמונה), נפנה מזרחה בצומת המצודות (הצומת הצפונית של קרית שמונה) לכביש 99, נמשיך עם הכביש ונגיע לשמורת טבע נחל החרמון, הלוא היא הבניאס.

 

יעל סלע, מנהלת מרכז הדרכה גולן, רשות הטבע והגנים 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יופיו של הבניאס על שפעת המים שבו
צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים
מקומות המסתור המוצלים של צמחיית הנחל
מים מהסלע
מומלצים