שתף קטע נבחר

מפקד מורדי הטוטסי נקונדה, נעצר במזרח קונגו

נקונדה נעצר במהלך מבצע משותף של צבאות קונגו ורואנדה, שנועד לעצור את מורדי ההוטו, שנמלטו לקונגו לאחר רצח העם שביצעו ברואנדה ב-1994

מפקד מורדי הטוטסי, לורן נקונדה, נעצר הלילה (יום ו') במהלך פעולה משותפת של צבאות קונגו ורואנדה במזרח קונגו. כך דיווח מפקד הכוחות המשותפים. מעצרו של נקונדה התבצע לאחר שכבר אתמול החלו הכוחות לנוע לעבר מפקדתו. נקונדה נחשב לראש ארגון המורדים הגדול בקונגו.

 

מעצרו של נקונדה בוצע ככל הנראה בחסות האמתלה לפיה סירב לאפשר את פעולת הכוחות נגד מורדי ההוטו, אנשי "הכוחות הדמוקרטיים לשחרור רואנדה" (FDLR). מוקדם יותר הודיעו בכירים בארגונו, כולל הרמטכ"ל בוסקו נטגנדה, כי הם פורשים מהארגון על-מנת לסייע לכוחות המשולבים של שתי המדינות, הנלחמים ב-FDLR.

 

במבצע השתתפו חילות רגליים משני הצבאות, כמו גם טנקים של צבא קונגו, ששעטו לתוך רוטשורו, בה נמצאת מפקדת ארגון המורדים של נקונדה, "הקונגרס הלאומי להגנת העם".

 

כוחות רואנדה חצו את הגבול למזרח קונגו ביום שלישי האחרון, במסגרת מבצע שמטרתו העיקרית, כאמור, מורדי ההוטו הרואנדים, כבר ביום רביעי נעו הכוחות לכיוון מעוזי ההוטו באזור נורד-קיבו, בו שולטים אנשי נקונדה מאז אוקטובר האחרון.

 

שתי המדינות מעוניינות לחסל את ארגון מורדי ההוטו, הפועל ממזרח קונגו מאז רצח העם ברואנדה בשנת 1994, במהלכו טבח הארגון במעל ל-800 אלף מבני הטוטסי והמתונים שבבני ההוטו. לפי דיווחים אחרונים, ל-FDLR נותרו כ-6,000 לוחמים ברחבי האזור, אך מההתפתחויות האחרונות עולה כי הכוחות המשולבים ייאבקו לא רק בהם, אלא גם במורדי הטוטסי.

 

מכוח האו"ם הפועל בקונגו נמסר כי כ-4,000 חיילים רואנדים חצו את הגבול למזרח קונגו במסגרת המבצע המשותף, אך רק כמחציתם החלו לנוע לכיוון מפקדות מורדי ההוטו.

 

ביום רביעי האחרון דיווח האו"ם כי הכוחות לא התירו לצוותי סיוע הומניטרי ועיתונאים להיכנס לאזור הקרבות.

 

גורמים באו"ם ובארגונים לזכויות אדם הזהירו כי אי-פיקוח על הנעשה במזרח קונגו עלול להוביל להרג המוני, בעיקר של ילדים. סוכנות הילדים של האו"ם, יוניצ"ף, הזהירה כי רק בשלב הראשון של הלחימה עלולים להפוך 350 אלף בני אדם באופן מיידי לפליטים.

 

על-פי ארגוני זכויות אדם אחרים הפועלים בקונגו לפחות 600 אלף בני אדם חיים באזור

הנשלט על-ידי מיליציית ההוטו. לפחות 250 אלף בני אדם נטשו את בתיהם בשלושת החודשים האחרונים בעקבות ההסלמה הביטחונית באזור, שכללה הרג ואונס אזרחים.

 

נוכחותם בקונגו של מורדי ההוטו עומדת בלב הסכסוך באזור זה למעלה מעשור. מלחמה שניטשה בין 1998-2003 ושאבה לתוכה את צבאות של כחצי תריסר המדינות השכנות. רואנדה וקונגו הסכימו בעבר במספר הזדמנויות לשתף פעולה מול מורדי ההוטו, אך לא רשמו הישגים בנושא, על רקע טענות כי הכוחות הקונגולזים פעלו לסייע לחמושי ההוטו. מנגד, טענה קונגו כי רואנדה מחמשת את מורדי הטוטסי, המטילים אימה על אזרחיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נקונדה . נחשב לראש ארגון המורדים בגדול בקונגו
צילום: AFP
כוח של צבא קונגו
צילום: רויטרס
מומלצים