שתף קטע נבחר

אנטי סלולר: איך משתיקים את המטרד?

צלצול הטלפון הסלולרי מלווה אותנו גם בקולנוע, בתיאטרון וברכבת. טכנולוגיות חדשות מאפשרות לחסום את הקליטה הסלולרית, אבל לא כל כך פשוט לאמץ אותן

הטלפון הסלולרי אמנם שינה את חיינו, אך גם מעמיד אותנו מדי יום בפני מצבים לא נעימים. דווקא כשאנו זקוקים לשקט - במהלך צפייה בסרט, האזנה להרצאה או פגישה חשובה - הוא מצלצל בקולי קולות. בעל הטלפון מפשפש בקדחתנות בכיסיו או בתיק בניסיון לאתר את המכשיר הסורר, תוך שהוא סופג לחשושים, מבטים זועמים וחוסר סבלנות.

 

לתופעה המציקה הזו יש כמה פתרונות. הפתרון הפשוט ביותר, כמובן, הוא לכבות את הטלפון או להעביר אותו לפרופיל שקט. הבעיה היא, שלא תמיד אנחנו זוכרים לעשות זאת כשצריך, ודווקא במקרים כאלה, מעשה שטן, הטלפון מצלצל ומפריע.

 

אבל יש פתרון שני, אפקטיבי יותר: חסימת האות הסלולרי. רק שדווקא במקומות ציבוריים שבהם טלפון מצלצל עשוי להוות מטרד, כמו בתי קולנוע, מוסדות חינוך ורכבות, לא מקובל לבצע מיסוך כזה.

 

מיסוך: רק בשעות חירום

רק בשעת חירום שיקולי הנוחות האישית נדחקים הצידה. משטרת ניו-יורק, למשל, החליטה כי אם תתרחש מתקפת טרור נוספת על העיר יתבצע מייד מיסוך סלולרי בהיקף ענקי. במסגרת המיסוך, "תפיל" המשטרה את קווי הסלולר באופן יזום ותחסום את אותות הלוויין ממכשירי ה‭,GPS–‬ לפחות ברובעים מסוימים של העיר, על-מנת להקשות על טרוריסטים לשוחח ביניהם ועם מפקדיהם ולתכנן את הבריחה או את המשך

המתקפה.

 

את ההחלטה הזאת קיבלה משטרת ניו-יורק בעקבות מתקפת הטרור הרצחנית שהתחוללה במומבאי לפני חודשיים. המחבלים שתקפו את העיר ההודית נעזרו בטלפונים סלולריים כדי לתכנן את המשך צעדיהם.

 

אלא שמיסוך שכזה, גם אם ייעשה בחלקים מסוימים של העיר ולא בשטח העיר כולה, עלול רק להעצים את הפאניקה הציבורית: לא קשה לדמיין מה יקרה אם דווקא בשעת חירום, כשכולם ינסו להתקשר בבת-אחת ליקיריהם, לא תהיה קליטה. גם כלי התקשורת יתקשו במצב כזה להביא דיווח מהשטח.

 

זוכרים את הספינה ההולנדית?

ובכל זאת, פגיעה בתדרים לצורכי ביטחון נעשית מדי פעם. גם אצלנו. במהלך מבצע עופרת יצוקה גילו נהגים רבים מאשקלון כי אינם מצליחים לשחרר את הנעילה האוטומטית של מכוניותיהם בגלל המיסוך שהנהיג צה"ל באזור כחלק מהלוחמה האלקטרונית.

 

לקוחות חברת הלוויין yes וודאי זוכרים את השיבושים הקשים בקליטת השידורים שנמשכו במשך קצת יותר מחודש, והורגשו בעיקר בצפון ולאורך מישור החוף. ההערכה הרווחת היא שספינת ריגול זרה "השתלטה" אז על התדרים של yes במסגרת המעקב אחר הפעילות הצבאית באיזור.

 

מיסוך לא חייב להתבצע רק בערים שלמות או במתחמים ציבוריים. מספר חברות פיתחו מערכות המאפשרות לחסום את הקליטה בטלפון הסלולרי במהלך נהיגה ברכב - פתרון שעשוי להתאים, למשל, להורים החוששים שילדיהם ינהגו וידברו בטלפון בו-זמנית.

 

אם נוהגים - לא מדברים

אחד הפיתוחים האחרונים הוא של חברת WQN האמריקנית. המערכת שלה חוסמת את הטלפון לשיחות יוצאות ונכנסות כל עוד הרכב נמצא בתנועה. כדי לזהות מצב נסיעה נעזרת מערכת המיסוך במערכת הניווט הלוויינית ‭(GPS)‬ של הרכב. הבעיה במערכת הזו נעוצה בכך, שהיא לא יודעת לזהות מי מיושבי הרכב נוהג בו, ובכך למעשה עלולה לחסום גם את מכשיריהם של הנוסעים שאינם אוחזים בהגה.

 

פתרון נוסף, של חברה קנדית בשם ‭,Aegis Mobility‬שנמצאת כבר במשא-ומתן מתקדם עם ספקיות סלולר בארה"ב, מציע פתרון דומה המבוסס גם הוא על טכנולוגיית ‭.GPS‬ מי שמנסה להתקשר לנהג בזמן הנסיעה מקבל מהמערכת הודעה לקונית: "המנוי שאתם מנסים להשיג עסוק כרגע בנהיגה‭."‬


לא זמין - נוהג 

 

אתרים רבים מאפשרים כיום רכישה של מכשירי מיסוך בגדלים שונים (החל במכשירים קטנים, שגודלם כגודלו של טלפון, וכלה במערכות מיסוך שגודלן כמזוודה‭.(‬ כדי לחסום תדרים באמצעות המכשירים האלה יש צורך לשדר את האותות החוסמים לתוך תחום התדרים הסלולריים. פעולת שידור זו מותרת רק למפעילים, שקיבלו רישיון לכך על פי חוק.

 

שימו לב: בכדי להשתמש במכשירים כאלה בישראל יש צורך באישור מיוחד ממשרד התקשורת. אם אין לכם אישור כזה ותתעקשו לקנות מכשיר מיסוך - אתם מסתכנים בכך שהמכשיר ייתקע במכס בכניסה לישראל וסביר להניח שלא תוכלו לשחררו.

 

מבחינה משפטית המיסוך אפשרי כל עוד אין למפעילות הסלולר בישראל פתרון שעונה לצרכים של אנשים המבקשים לחסום תקשורת סלולרית. זכותו של אדם לספק פתרון כזה לעצמו.

 

אך אליה וקוץ בה: החוק קובע כי המיסוך למטרות אזרחיות מותר בתנאי שאינו פוגע בזולת. במדינה שבה כמות המכשירים הסלולריים גדולה ממספר התושבים, תמיד יהיה מי שייפגע מחסימת התדרים. כך שבטווח הזמן הנראה לעין, המיסוך יישאר נחלתם של שירותי הביטחון.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים