שתף קטע נבחר

פישר מגונן על הבנקים: הם מורידים את הריבית

נגיד בנק ישראל דוחה את הביקורת על הבנקים: נפרסם נתונים על ריבית הבנקים כשנהיה בטוחים בדיוקם. פישר רומז כי הורדת הריבית ל-1% היא כנראה לא סופית, והריבית עלולה לרדת גם לרמה של 0%. לדבריו, אם הורדה כזו לא תעזור, בידי בנק ישראל כלים נוספים כנגד הירידה באינפלציה

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, דחה הבוקר (ג') את הביקורת נגד הבנקים שמעלים את הריבית שלהם למרות הורדת הריבית של בנק ישראל. "אנחנו רואים שהבנקים מתחילים להוריד את הריבית ולכן נקיים קשר הדוק איתם", אמר הנגיד. הוא ציין כי הריבית של הבנקים התחילה לרדת כבר מנובמבר ובנק ישראל יפרסם על כך נתונים ברגע שיהיה בטוח בדיוקם. פישר אמר את הדברים במסיבת עיתונאים לסיכום ההתפתחויות של 2008.

 

הריבית בשפל:

מכתב לפישר: "אנחנו כבר יודעים שהבנקים לא יורידו ריביות"

לקוחות במינוס - ריבית האוברדפרט יורדת

אתם בפלוס - מה לעשות עם הכסף?

הורדת הריבית תסייע למשק? לא בטוח 

 

פישר אמר כי המרווחים בבנקים המסחריים יורדת, והריבית עולה רק למבקשי הלוואות חדשות. ריבית הבנקים המסחריים נקבעת ביחס לריבית הפריים שהיא תואמת את התנודות בריבית בנק ישראל. "במצב זה הריבית לאשראי שכבר ניתן יורדת, וניתן להעלות אותה רק למבקשי הלוואות חדשות בהתחשבות עם הסיכונים הכרוכים באשראי זה", אמר.

 

הנגיד ציין כי בהקשר זה הוא תומך במדיניות המפקח על הבנקים שמקפיד על הלימות ההון (היחס בין ההון העצמי של הבנק לבין ההלוואות שהוא נותן), מה שמסייע ליציבות המערכת הפיננסית, לדבריו, טוב יותר מאשר במקומות אחרים בעולם.

 

"אנחנו עושים הכל למיתון הירידה באינפלציה"

הנגיד רמז כי ההורדה חסרת התקדים של הריבית אתמול ל-1% היא ככל הנראה לא סופית והורדת הריבית עלולה להגיע לרמה של 0% - רמה שאי אפשר לרדת ממנה.

 

פישר הוסיף, כי אם גם צעד זה לא יעזור כנגד הירידה באינפלציה, ינקוט בנק ישראל בצעדים נוספים. "אנחנו עושים הכל כדי למתן את הירידה באינפלציה, אבל יש גבול ואם נצטרך נמשיך בכלים אחרים של 'הקלה כמותית או הקלה באשראי', במטרה להחזיר את המשק ליעד האינפלציה במגמת צמיחה", אמר פישר.

 

הנגיד הדגיש שרמת הריבית בארץ היא גורם מייצב המסייע למימוש יעד האינפלציה שקבעה הממשלה. הוא העריך, כי האינפלציה תרד עד1.3% במחצית השנה מ-3.2% בראשיתה, אבל עד חודש אוגוסט היא עלולה להיות שלילית, 0.3%-0.8% ואילו לקראת סוף השנה היא תעלה לאינפלציה חיובית של 0.2% כשהמטרה להחזיר אותה ליעד הממשלה שבין 1-3%.

 

"מצב משקי הבית הישראליים טוב מזה של האמריקניים"

הנגיד אמר כי קשה לדעת מתי וכיצד תהיה ההתאוששות מהמשבר. "אנחנו מסתכלים למציאות בעיניים, המציאות היא לא יפה. אבל אנחנו יודעים שבכוחנו להתמודד עם המשבר... הדברים תלויים לא רק בנו, אלא במה שנעשה בכולם. אם ארה"ב תחזור לצמיחה חיובית עד סוף 2009, התחזית שלנו היא שנראה את החזרה לצמיחה עוד במחצית השנייה של השנה השוטפת".

 

הנגיד הדגיש כי למשקי הבית הישראלים יש מזל ביחס למשקי הבית האמריקניים, והם נמצאים במצב טוב יותר כתוצאה מהמדיניות השמרנית הישראלית שאיננה תלויה בהלוואות ואשראי כמו המדיניות האמריקנית. "יש לישראלים יכולת להוציא יותר כסף", אמר פישר.

 

הנגיד הוסיף כי יש גם היבטים חיוביים המתגלים באווירת המשבר, למשל יציבות הבנקים בישראל. הוא ציין, כי למרות הירידה בייצוא יש ציפייה לעודף בחשבון השוטף גם השנה. לדבריו, ישראל נהנית מייבוא זורם של מטבע חוץ שמאפשר מידה של יציבות בצד הפיננסי, שחסרה למדינות אחרות הצריכות להגן על המטבע שלהם. "אנחנו קונים דולרים וממשיכים בקצב של מאה מיליון דולר ליום כשהאחרים נאלצים למכור מטבע חוץ", אמר פישר.

 

הנגיד הדגיש כי יעד היציאה מהמשבר מחייב מדיניות מוניטרית אגרסיבית כמו גם מדיניות תקציבית מתאימה מצד הממשלה. הוא הביע תקווה שהממשלה החדשה שתקום תהיה פעילה יותר בתחום זה ותעביר מהר את תקציב 2009. הנגיד הוסיף כי בנק ישראל עושה יד אחת גם עם הרשות לניירות ערך בנוגע למצב שוק ההון, "ויש לנו כאן יזמות שאין בעולם, כך שאם נשמור על יציבות המערכת הפיננסית נצא מהמשבר המורכב עד סוף השנה".

 

הנגיד הוסיף כי בנק ישראל תומך בהמשך הורדות המיסים, ואמר כי אם ההורדות ייפסקו, בציבור עלולים לחשוב שיש עלייה במיסים. הוא הוסיף, כי הבעיה בהמשך הורדת המיסים היא תקציב המדינה, ואמר כי על הממשלה לבדוק לפני כל הורדה נוספת - אם יישאר בידיה מספיק מימון להוצאותיה ההכרחיות.

 

בתשובה לשאלה בנוגע להשערות כי הוא חזר בו מכוונתו להתמודד על תפקיד מנהל הבנק המרכזי של ניו יורק, כשנוכח שאין לו סיכוי לקבל את המינוי, אמר פישר: "לא התמודדתי. יש לי תפקיד לעשות בארץ. אני נוהג כפי שייעץ לי המורה שלי - אל תקבל הצעה שלא קיבלת".

 

באשר להמשך תפקידו לאחר תום המינוי באפריל הבא, אמר הנגיד: "נראה מה ייקרה בעתיד".

 

פישר הציג במסיבת העיתונאים נתונים לפיהם במחצית השניה של 2008 ירד שווי השוק של הבנקים בישראל באופן ניכר לעומת 2007: שווי השוק של בנק הפועלים ירד ב-59%, של בנק לאומי ירד ב-48%, של בנק דיסקונט ירד ב-61%, של מזרחי-טפחות ירד ב-35% ושל הבינלאומי ירד ב-52%.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"לא התמודדתי בניו יורק". פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים