שתף קטע נבחר

חשש: רבבות עובדים בדרום לא יקבלו שכר

האוצר טרם חתם עם הארגונים הכלכליים על הסכם לפיצוי עסקים ועובדים בדרום על נזקי המלחמה, ואלפי בעלי עסקים בדרום טרם קיבלו פיצוי ונמצאים בסכנת קריסה. גורם באוצר טוען: "שרגא ברוש מעכב את חתימת ההסכם משיקולי בחירות"

המשא ומתן בין האוצר לארגונים הכלכליים על הפיצוי לעסקים בדרום הארץ על נזקי המלחמה בדרום תקוע - ואלפי בעלי עסקים קטנים בדרום יתקשו לשלם השבוע את השכר לחודש ינואר לעובדים שנעדרו מעבודתם בגלל המלחמה. האוצר כבר הכין את התקנות שלפיהן מס רכוש אמור לפצות את המעסיקים - אך טרם הגיש אותן לאישור ועדת הכספים.

 

במהלך המלחמה בעזה ספגו רבים מהעסקים בדרום הפסדים קשים, בגלל ירידה בהיקף הצריכה בדרום, בגלל היעדר מיגון ובגלל היעדרות של עובדים שהשגיחו על ילדיהם. לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, בראשותו של שרגא ברוש, מנהלת משא ומתן מתקדם עם האוצר במטרה להגיע להסדר, שבמסגרתו תעניק הממשלה פיצוי לאותם עסקים. הצדדים כברחתמו על הסכם עקרונות לפני כשבועיים, אבל חתימת ההסכם מתעכבת. הצדדים קבעו ביניהם בהסכם העקרונות שיעבירו את התקנות לאישור ועדת הכספים של הכנסת עד תחילת פברואר, אבל הדבר לא קרה עד כה.

 

לפי נתוני איגוד לשכות המסחר, נמצאים כ-15% מהעסקים בין באר-שבע ליבנה בסכנת קריסה מיידית, אם לא יקבלו פיצוי על המלחמה. מדובר בכאלף עסקים באזור באר שבע ובכ-3,000 עסקים בין רהט ליבנה. עוד עולה מנתוני הארגון כי 10% מהעובדים בענפי השירותים והמסחר בין באר-שבע ליבנה - כ-17 אלף עובדים בבאר שבע וכ-45 אלף עובדים בין יבנה לרהט - עלולים שלא לקבל שכר על תקופת המלחמה. ואילו מנתוני התאחדות התעשיינים עולה כי כ-35 אלף עובדים בדרום לא יקבלו השבוע שכר, וכ-5,000 עסקים נמצאים בסכנת קריסה עקב עיכוב הפיצויים.

 

"לצערנו הרב 20,00 עובדים בתחומי ענף האולמות וגני האירועים בדרום לא יוכלו לקבל את משכורתם החודש", אומר יורם יפרח, יו"ר התאחדות האולמות וגני האירועים. לדברי יפרח, "אולמות האירועים היו סגורים בשל הוראות פיקוד העורף. הובטח לנו פיצוי, אבל לא דובים ולא יער, לא שכר לעובדים ולא פיצוי למעסיקים, בגלל שהאוצר טרם הביא את תקנות מס רכוש לאישור ועדת הכספים".  

 

גורם באוצר: "ברוש מעכב משיקולי בחירות"

מה מעכב את חתימת ההסכם?  גורמים במשרד האוצר טוענים כי יו"ר לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, שרגא ברוש - פוליטיקאי פעיל בליכוד - מעכב את אישור ההסכם מטעמי בחירות. לדברי גורמים באוצר, "המסלול האדום הוא מסורבל ולא יעיל, ומעולם לא הסכמנו להפעיל אותו, ולכן אין לברוש סיבה לעכב את הסכם הפיצויים כולו בגלל המסלול הזה". באוצר מודים כי המסלול הירוק אינו מספק את צרכיהם של מספר ענפים עם בעיות מיוחדות: המלונאים, בעלי האולמות, הקבלנים והחקלאים - אבל האוצר הכין תוכנית מיוחדת לפתרון הבעיות של הענפים הללו, שלא אושרה עד כה בידי ברוש.

 

מנגד, טוען יו"ר ועדת הכספים לשעבר וראש שדולת העסקים הקטנים בכנסת, ח"כ סטס מיסז'ניקוב (ישראל ביתנו) טענות הפוכות לגבי האוצר. מיסז'ניקוב שלח היום מכתב לאוצר, ובו נאמר כי: "האוצר אינו עומד בהתחייבויות להעביר את התקנות לוועדת הכספים בתחילת פברואר. אני מקווה שהעיכוב אינו נובע משיקולים זרים".

 

ואילו ברוש, שכינס היום מסיבת עיתונאים בנושא, הצהיר כי: "שר האוצר מקריב את תושבי הדרום על מזבח הפוליטיקה. הוא מבקש לנצל את הבחירות כדי לדחות או לא לשלם כלל את תשלום הפיצוי המגיע כדין לעובדים ולמעסיקים בדרום. למרות ההסכמה על עקרונות הפיצוי לעובדים ולמעסיקים בדרום, אליה הגיעו הצדדים לפני יותר מ- 11 ימים - האוצר "גורר רגליים" וטרם העביר את התקנות הנדרשות לוועדת הכספים של הכנסת למימוש הסכם הפיצוי. בניגוד למלחמת לבנון השנייה - בה ניתן פיצוי בגין מניעת רווח או הפסד שנגרם לעסק, הרי שכיום המצב קשה שבעתיים, זאת בשל המיתון במשק ומצוקת האשראי העמוקה, לכן תמוהה התמהמהות של האוצר הדוחה את החתימה על הסכם הפיצוי למעסיקים בדרום". 

 

"התעשיינים ויתרו על המסלול האדום"

לפי הסכם העקרונות, אמורים המעסיקים לקבל פיצוי בסך של 132.5% משכרו של כל עובד שלא הגיע לעבודה בשל היעדר מיגון או השגחה על ילדים.

 

באוצר טוענים כי בנוסף למנגנון הפיצוי הזה ("המסלול הירוק") דורשים ארגוני המעסיקים לאפשר להם גם אופציה לקבל פיצוי לפי היקף הירידה במחזור ביחס לתקופה המקבילה אשתקד - בדומה לאופציה שקיבלו העסקים בצפון אחרי מלחמת לבנון השניה. באוצר מסרבים לדרישה הזאת, בטענה שהמחזור העסקי של עסקים רבים התכווץ בגלל המשבר הכלכלי, ולא בגלל המלחמה. 

 

יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, מסר בתגובה: "אני קורא לשר האוצר לפעול לאלתר לפתרון בעיית הפיצויים לעסקים בדרום עד סוף השבוע, כדי שהעובדים שנעדרו מעבודתם בגלל המלחמה יוכלו לקבל את משכורות חודש ינואר במועדן. אין לי כל כוונה לעבור לסדר היום על הנושא. ההסתדרות לא תשקוט עד שאחרון העובדים בדרום יקבל את מלוא שכרו" 

 

 יו"ר איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, אמר ל-ynet: "נעשו הסכמים שהיו אמורים לפתור את הבעיות לכל המגזר העסקי, בלי אפליה, ואני לא ממש מבין מה גורם לעיכובים. הייתי בישיבה של לשכת התיאום לפני יומיים-שלושה והבנתי שההסדר הוא סופי, למעת בעיה נקודתית של החקלאים, הבנאים והמלונאים. היום קיבלנו זימון מבוהל לפגישת חירום בגלל משבר בשיחות. אני לא מבין למה זה קרה פתאום".

 

באוצר מאשימים את שרגא ברוש, שפועל, לטענתם, ממניעים פוליטיים. מה דעתך?

 

"אין לי מושג ואני לא יודע מה לענות".

 

בהכנת הידיעה השתתפו תני גולדשטיין, צבי לביא מיקי פלד

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עסקים בדרום: הפיצוי מתעכב
צילום: הרצל יוסף
מומלצים