שתף קטע נבחר

האם זה בריא?

גרנולה נחשבת לאוכל בריאותי, אך כמה בריאות באמת יש בה? יעל גרטי תחקרה תזונאיות וחזרה עם בשורות מצערות עבור חובבי הגרנולה המושבעים

מאז פסטיבל וודסטוק ב-1969, שבו דרך כוכבה של הגרנולה, נחשב מוצר זה כמזון בריאות פופולרי ברחבי העולם, אך כמה בריאות באמת מכיל מוצר זה? כמה מאתנו טורחים לעיין בכמות הקלוריות שמכילה הגרנולה, או ברשימת המרכיבים? "אנשים חושבים שהגרנולה מאוד בריאה ומכאן שאפשר לאכול ממנה ללא הגבלה", אומרת ד"ר רונית אנדוולט, התזונאית הראשית של "מכבי שירותי בריאות". "אנשים נוטים לשכוח שגרנולה מכילה כמות לא מבוטלת של קלוריות (320-520 ב-100 גרם, י.ג.), גם אם איננה מכילה סוכר. כף גרנולה שווה מבחינה קלורית לפרוסת לחם, אך איננה משביעה כמו פרוסת לחם".

 

שיבולת שועל

שיבולת שועל, המסתמנת כיתרונה היחידי של הגרנולה, היא לדברי ד"ר אנדוולט בעלת ערך גליקמי נמוך יחסית ומכילה סיבים מסיסים, המשהים וממתנים את פעולת העיכול ומפחיתים את רמת הסוכר והכולסטרול בדם. בנוסף, מסייעת שיבולת השועל למי שסובל מהפרעות במערכת העיכול.

 

"הסיבים הם סוג של פחמימות, שאינם עוברים עיכול אנזימטי במעי ולכן אינם מספקים קלוריות", מספרת ד"ר שרה קפלן, הדיאטנית הראשית של "קופת חולים מאוחדת". "סוגים מסוימים של סיבים תורמים לאיזון רמת הסוכר בדם ולהפחתת רמת הכולסטרול. בנוסף, מסייעים הסיבים להורדה במשקל ולהשגת פעילות מעיים תקינה ומספקים תחושת שובע, אך חשוב לזכור שהסיבים נמצאים במזונות עשירים בפחמימות. כשצורכים שיבולת שועל, יש להקפיד לשתות, כדי שהסיבים יתנפחו בקיבה ותושג תחושת שובע". "חשוב לוודא שהגרנולה מורכבת מפתיתי שיבולת שועל שלמים, ולא מפתיתי שיבולת שועל אינסטנט, שהם נטולי-סיבים", מוסיפה ד"ר אנדוולט.

 

שומן וממתיקים

במרבית סוגי הגרנולה ניתן למצוא שומן כלשהוא, לרוב שמן צמחי, שמבנה חומצות השומן שלו, לדברי התזונאיות, משתנה בחום, אך ניתן גם למצוא סוגי גרנולה ללא כל שומן שהוא. לרוב תכיל הגרנולה סוכר חום, סוכר קנים, דבש או סילאן - ולעיתים שניים מהם יחדיו. "אין שום יתרון להמתקת הגרנולה באמצעות הממתיקים הללו", אומרת ד"ר קפלן, "אין להם כל תרומה תזונתית. מומלץ לבחור בגרנולה טבעית ככל שניתן ולהסתפק במתיקות המושגת בעזרת הפירות היבשים".


אי אפשר לאכול בלי הגבלה. יוגורט וגרנולה (צילום: אסף אמברם)

 

תוספים תעשייתיים

כפי שתוכלו לראות ברשימת המרכיבים החריגים בפירוט מוצרי הגרנולה השונים, חלקם הגדול מכיל תוספים תעשייתיים כגון פיברולין, פרוקטוזה, גלוקוזה, חומרי טעם וריח, סיבים תזונתיים סינטטיים, לציטין סויה (חומר מתחלב), חומצת לימון, גאם ערביק (חומר מייצב), פולידקסטרוז ועוד. "מוטב להעדיף את הגרנולות היותר טבעיות", ממליצה ניבה ניסנבוים, הדיאטנית של 'דרך חיים' מ'קבוצת כללית', "אין סיבה לצרוך גרנולה שמכילה חומרי טעם וריח, סיבים וממתיקים טבעיים או מלאכותיים שכן יש מספיק סיבים, טעם ומתיקות במרכיבי הגרנולה בלעדיהם".

 

הקלייה בתנור

אם לא די בכך שמוסיפים לשיבולת השועל ממתיקים ושומן לרוב, הרי שקליית התערובת בתנור, שהופכת אותה לכה-טעימה, פוגעת, במידת-מה, בערכיה התזונתיים. מה נשמר ומה נהרס? לדברי ד"ר אנדוולט, הסיבים התזונתיים שבשיבולת השועל אינם נהרסים בחימום, אך יתכן שאחוז מסוים מוויטמיני B שבה יהרסו. דבש או סילאן, לדבריה, מכילים כמות קטנה מאוד של ויטמינים ומינרלים, כך שאין למעשה מה שייהרס. גם קליית פירות יבשים איננה משמעותית לדבריה, שכן עיקר הוויטמינים והמינרלים שבפירות מתפוגגים בתהליך ייבושם, כך שכל שנותר הוא מעט סיבים תזונתיים. קליית אגוזים וגרעינים, לעומת זאת, פוגמת באחוז מסוים מהוויטמינים שבהם וגורמת לשינוי מבנה חומצות השומן.

 

"הוויטמינים נהרסים בחימום, אך המינרלים נשמרים", מוסיפה ד"ר קפלן, "כך שמוטב לצרוך חלק ניכר מן המרכיבים בצורתם הטריה. בעוד ויטמין C, למשל, נהרס בחום, מינרלים מסוימים המצויים בפירות היבשים, כגון אשלגן, נשמרים".

 

מה עדיף, מוזלי או גרנולה?

כאן נרשמת אחדות דעים בין שלוש התזונאיות, הממליצות על צריכת מוזלי במקום גרנולה, כיוון שהקלייה פוגעת באחוז ניכר מן המרכיבים. למי שמתעקש על צריכת גרנולה הן ממליצות להסתפק ב-1-2 כפות ביום.

 

צילום: אסף אמברם. לאתר שלו הקליקו כאן

 


פורסם לראשונה 05/02/2009 14:59

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוסיפים מתיקות. פירות יבשים
צילום: אסף אמברם
מומלצים