שתף קטע נבחר

הושגה פשרה בסנאט על התמריצים

אחרי ימים של דיונים אינטנסיביים, ויכוחים סוערים ועקיצות הדדיות, הושגה בסנאט פשרה שמקצצת את החבילה מיותר מ-900 מיליארד דולר לכ-800 מיליארד דולר

אחרי ימים של דיונים, ויכוחים סוערים, עקיצות הדדיות ונתונים קשים לגבי שוק העבודה, הושגה התמיכה הנדרשת בסנאט להעברת תוכנית התמריצים של הנשיא ברק אובמה. ההצבעה, שהיתה אמורה להתקיים ביום חמישי, נדחתה כדי לאפשר לקבוצה של סנאטורים משתי המפלגות לגבש פשרה שתאפשר את אישור התוכנית.

 

לדמוקרטים יש רוב של 58 לעומת 41 רפובליקנים בסנאט, אך בגלל שהצעת החוק כוללת הגדלה של הגירעון הפדרלי, היא דורשת רוב של לפחות 60 סנאטורים. לפחות שני סנאטורים רפובליקנים, סוזן קולינס וארלן ספקטר הביעו תמיכה בחוק. קולינס אמרה כי "הציבור האמריקני רוצה שנעבוד ביחד. הם לא רוצים לראות אותנו מפולגים בזמן המשבר החמור מאוד שפוקד את המדינה שלנו".

 

הפשרה שהושגה מקצצת את היקף חבילת התמריצים מיותר מ-900 מיליארד דולר לכ-800 מיליארד דולר, והיא כוללת שילוב בין הגדלת ההוצאות לבין קיצוצי מסים והקלות מס. הקונגרס אישר את חבילת התמריצים הגדולה יותר בשבוע שעבר, אך אף אחד מחברי הקונגרס הרפובליקנים לא תמך בהצעת החוק. ההצבעה בסנאט תתקיים ככל הנראה בתחילת השבוע.

 

במהלך הדיונים שינה אובמה את הטון הפייסני והדו-מפלגתי, החל להשתמש בשפה חריפה יותר ואף עקץ את הרפובליקנים והזכיר להם שהציבור האמריקני בחר להדיח אותם מהשלטון כי מאס בגישתם. לדבריו, עיכוב נוסף בהעברת תוכנית התמריצים, בעיקר לנוכח דו"ח האבטלה שפורסם אמש לפיו זינקה האבטלה לרמה של 7.6% - שיא של 16 שנה, יהיה "בלתי נסלח ולא אחראי". מנהיג הרוב בסנאט, הארי רייד, אמר כי "העולם כולו ממתין לראות מה נעשה ב-24 השעות הקרובות".

 

הסנאטור הדמוקרט בן נלסון, שהוביל את הקבוצה הדו מפלגתית, אמר שחבילת התמריצים תסייע בהנעת הכלכלה באמצעות קיצוצי מסים למעמד הביניים והשקעות ייעודיות. לדבריו, "קיצצנו בשומן, טיגנו את הבייקון וחלבנו את הפרות הקדושות". הסנאטור הדמוקרט ג'ון קרי אמר שהפשרה מורכבת מ-42% קיצוצי מסים ו-58% הוצאות. "זה איזון טוב", לדבריו. לעומתם, אמר הסנאטור ג'ון מקיין, שהפסיד לאובמה בבחירות, כי העברת החוק, גם אחרי הפשרה, תהיה רעה לארה"ב.

 

אחרי העברת החוק בסנאט, המחוקקים יצטרכו לגשר על ההבדלים בין חבילת התמריצים הזו לבין החבילה שאושרה בקונגרס. לאחר שתנוסח הגרסה הסופית ותאושר על ידי שני בתי המחוקקים, היא יועבר לנשיא אובמה, שיחתום עליה ויהפוך אותה לחוק באופן רשמי.

 

קרוגמן: יידרשו הוצאות בסך 1.3 טריליון דולר

בזמן שהרפובליקנים בבתי המחוקקים התלוננו כי החבילה גדולה מדי, יש הטוענים כי היא קטנה מדי. הכלכלן זוכה פרס נובל פול קרוגמן, למשל, דחה את התועלת שבקיצוצי מסים, ואמר כי בשנתיים הקרובות יידרשו הוצאות ממשלתיות בהיקף של כ-1.3 טריליון דולר כדי לשקם את הכלכלה.

 

"אין שום נימוק קוהרנטי מדוע קיצוצי מסים הם יעילים יותר. כל דולר נוסף בהוצאות ציבוריות יעשה יותר עבור הכלכלה מאשר דולר נוסף בקיצוצי מסים", אמר קרוגמן בדיון על השפעת תוכנית התמריצים של אובמה. עוד אמר קרוגמן כי לממשלה יש מרווח גדול של עד 4 טריליון דולר בחוב בשנים הקרובות.

 

הגבלת עובדים זרים לבנקים

בתוך כך עברה בסנאט הצעת חוק שמגבילה את האפשרות של בנקים שמקבלים סיוע ממשלתי לשכור עובדים זרים בזמן שהם מבצעים פיטורים נרחבים. החקיקה קובעת כי הבנקים יידרשו לנסות למצוא עובדים אמריקנים לפני שיפנו לזרים, ולא יוכלו לפטר עובדים אמריקנים שלושה חודשים לפני ושלושה חודשים אחרי שיגישו בקשה לקבלת ויזות עבודה לזרים (ויזה מסוג H-1B).

 

החוק תקף לשנתיים, וחל על כ-300 בנקים שמקבלים כסף מתוכנית הסיוע הממשלתית. הסנאטור ברני סנדרס, יוזם החוק, אמר כי הצעת החוק תוודא שבנקים שמקבלים כסף ממשלם המסים לא יוכלו לייבא עבודה זולה יותר מעבר לים בזמן שהם מפטרים עובדים אמריקנים.

 

איגוד עורכי הדין האמריקני לענייני הגירה תקף את הצעת החוק, וטען כי זו מדיניות שמונעת מפחד, שתפגע בצמיחה. מהאיגוד נמסר בהודעה לעיתונות כי החוק ימנע מבנקים גישה ל"כישרונות גלובליים בכירים שיכולים לסייע ליצור משרות לעובדים אמריקנים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפעיל לחצים כבדים
צילום: רויטרס
מומלצים