שתף קטע נבחר

המשבר עם טורקיה: "נהרסו יחסי סחר של שנים"

המתיחות הכלכלית בין ישראל לטורקיה עדיין כאן: הערכות בתעשיית החקלאות והכימיקלים מדברות על פגיעה משמעותית בסחר, וגם הייצוא הביטחוני עלול להיפגע; "פיתוח עסקים חדשים עם טורקיה עשוי לקחת יותר זמן מבעבר"

"התקשרתם באיחור של שלושה שבועות", אמר המומחה ליחסי ישראל-טורקיה, מנשה כרמון, כשהתקשרנו לשאול מה מצב יחסי הסחר של שתי המדינות. אמירה אנטי ישראלית של ראש ממשלת טורקיה, רג'פ ארדואן, בדאבוס לפני כשבוע הציתה את המתח בין שתי המדינות, וכרמון, יו"ר מועצת העסקים ישראל-טורקיה, מוצא עצמו לא מבין "איך מתיחות של שבועיים שלושה יכולה להרוס יחסי סחר של שנים".

 

אנטליה רחוקה מתמיד

 

אלא שבסוף השבוע האחרון נרשמה הקצנה נוספת ביחסים, כשטורקיה הודיעה כי היא בוחנת את האפשרות להעמיד לדין בכירים ישראלים, ופתחה בחקירה שתיבחן האם צה"ל ביצע רצח עם בעזה. עננה כבדה מעיבה כעת על יחסי המסחר בין שתי המדינות, שעל פי נתוני מכון הייצוא היקפם בשנת 2008 הגיע ל-3.4 מיליארד דולר.

 

ההתייצבות הפיננסית של טורקיה מאז המשבר הכלכלי של 2001, מיקומה האסטרטגי בצומת בין יבשות, והצפי כי היא תצטרף בקרוב למדינות האיחוד, הביאו לכך שחברות בינלאומיות רבות העבירו את מפעליהן למדינה או פתחו בה קווי ייצור.

 

אחת החלוצות בנושא היתה נייר חדרה מקבוצת אי.די.בי, שמשווקת דרך טורקיה את מוצריה ל-22 מדינות באזור. חוץ ממנה מנהלות עוד מאות חברות קשרים עסקיים מול הטורקים - מחציתן בייבוא ומחציתן בייצוא, בהן חברות כמו בתי הזיקוק, אבגול (בדים לא ארוגים), סקופ (מתכות), זרעים גדרה ונטפים (חקלאות והשקיה).

 

המתיחות בין ישראל לטורקיה הכניסה רבות מהחברות הללו לבונקר - לפחות מהבחינה התקשורתית. באף אחת מהחברות לא הסכימו המנהלים לתאר את המורכבות שביחסים, למרות שמאחורי הקלעים הודו כי הם ממתינים בדריכות לחדשות מטורקיה ומקווים כי האיזון העדין יישמר ולא ייפגע בעסקים.

 

בסוף השבוע העריכו בתעשייה כי כבר קיימת פגיעה משמעותית בתחום החקלאי ובתחום הכימיקלים, שמהווים את עיקר הייצוא לטורקיה (יותר מחצי מיליארד דולר בשנה). הגוף הממשלתי הטורקי שמסבסד חקלאים פתח באמברגו על ציוד שמיוצר בישראל, והישראלים פנו לערוצים הדיפלומטיים במטרה להסיר את החרם. החברות הישראליות שנפגעו מכך, בעיקר נטפים וזרעים גדרה, סירבו להתייחס לכך.

 

"מזל שחתמו לפני המלחמה"

תחום נוסף שעשוי להיפגע קשות הוא הייצוא הביטחוני - טורקיה מחזיקה באחד הצבאות הגדולים בעולם. ערב הלחימה בעזה זכו תעשייה אווירית ואלביט מערכות במכרז של חיל האוויר הטורקי לאספקת מערכות ב-141 מיליון דולר. "היום חוזה כזה לא היה נחתם, ולחברות יש מזל גדול שהספיקו לבצע את החתימה הסופית לפני המלחמה", אמר גורם בכיר בתעשייה הביטחונית. "ייתכן שיקח לטורקים יותר זמן עד שימשכו את המערכות מהישראלים".

 

משרד הביטחון צפוי לקיים השבוע דיון מיוחד בנושא הייצוא הביטחוני לטורקיה. "עד לסוף השבוע נרשמה רגיעה במתיחות בין טורקיה לישראל", אומר דורון אברהמי, הנספח המסחרי של משרד התמ"ת באיסטנבול. "צריך לזכור ששנת 2008 היתה שנת שיא ביחסי הסחר בין המדינות. מכיוון שחלק ניכר מהסחר הוא בין חברות פרטיות, לא כל אמירה פוליטית מתורגמת באופן מיידי להפסקת פעילות עסקית, כך שאנחנו מקווים לפחות לשמור על היקפי הסחר האלה ב-2009".

 

כלומר לאחר שנים של צמיחה צפוי קיפאון?

 

"אני לא צופה גידול ביחסי הסחר. לא רק הנושא הפוליטי, גם המשבר הכלכלי די קשה כאן. אנחנו ממליצים לחברות ישראליות שכבר פעילות בטורקיה להמשיך כרגיל, אבל מי שרוצה לפתח עסקים חדשים עם טורקיה במצב של היום זה עשוי לקחת לו יותר זמן מבעבר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מילים קשות. ארדואן
צילום: AP
מומלצים