שתף קטע נבחר

גייתנר חשף תוכנית בהיקף של עד 1.5 טריליון ד'

שר האוצר האמריקני חשף את תוכנית החילוץ למגזר הפיננסי, המבוססת על 350 מיליארד הדולר שנותרו מתוכנית בוש. יתרת הסכום תגיע מסוכנויות ממשלתיות אחרות ומהמגזר הפרטי. בתוך כך, אישר הסנאט את תוכנית התמריצים

שר האוצר האמריקני, טימותי גייתנר, חשף אתמול (ג') תוכנית לחילוץ המגזר הפיננסי, שעשויה להגיע להיקף של 1.5 טריליון דולר, בהשקעות ציבוריות ופרטיות.

 

התוכנית החדשה כוללת בין השאר שותפות ממשלתית ופרטית שתיקח על עצמה נכסים "רעים" בהיקף של 500 מיליארד דולר. בנוסף, כוללת התוכנית הרחבה של תוכנית שמפעיל הפדרל ריזרב, הכוללת הענקת הלוואות למחזיקים של מגוון רחב של ניירות ערך מגובי נכסים, בהיקף של טריליון דולר לעומת 200 מיליארד כפי שתוכנן תחילה. מטרת תוכנית ההלוואות היא לחדש את מקורות האשראי לצרכנים ולעסקים קטנים.

 

 

גייתנר לא ביקש מהקונגרס השקעה נוספת מעבר ל-350 מיליארד הדולר שנותרו מתוכנית החילוץ המקורית שאישר ממשל בוש ((TRAP). יתרת הסכום תגיע מסוכנויות ממשלתיות אחרות, כמו הפדרל ריזרב (הבנק המרכזי של ארה"ב), כמו גם מהמגזר הפרטי.

 

גייתנר התייחס לביקורת הרבה שהוטחה בשימוש בכספי תוכנית החילוץ של בוש והבטיח להציב "רמות גבוהות יותר של שקיפות ומחויבות למתן דין וחשבון".

 

"השקעות הממשלה - גשר להון פרטי"

רכישת הנכסים הרעים תתבצע על ידי תאגיד ביטוח הפקדונות הפדרלי (FDIC) והבנק הפדרלי המרכזי, ובשיתוף עם הסקטור הפרטי, בניסיון להאיץ את השוק של נכסים בעייתיים אלה המכבידים על מאזני הבנקים. גייתנר ציין, כי קרן השקעות ציבורית-פרטית, שתשתמש בהשקעות הממשלה למינוף ההון הפרטי, תבקש תחילה לרכוש נכסים רעים בסך של 500 מיליארד דולר, אולם סכום זה עשוי להכפיל את עצמו לטריליון דולר.

 

"באמצעות אספקת המימון שהשווקים הפרטיים אינם יכולים לממן כעת, נסייע ליצירת שוק לניירות ערך מגובי נכסים שנמצאים במוקד המשבר", אמר גייתנר. לדבריו, מבנה התוכנית עדיין נמצא בשלבי גיבוש.

 

על פי תוכניתו של גייתנר, בנקים בעלי נכסים של מעל 100 מיליארד דולר יידרשו לעבור בדיקה שתוכיח את יכולתם להמשיך לתת הלוואות במהלך מיתון כבד. בנוסף, הממשלה תספק "תמיכה הונית למוסדות שיזדקקו לכך".

 

גייתנר אמר, כי ההשקעות הממשלתיות נועדו להיות "גשר להון פרטי" והוסיף כי "העירויים" שתזרים הממשלה יגבירו את זמינות והיקף הלוואות הבנקים. שר האוצר ציין, כי ההשקעות הממשלתיות שיתבצעו במסגרת התוכנית ימוקמו ביישות נפרדת, "קרן היציבות הפיננסית", שתוקם כדי לנהל את ההשקעות הממשלתיות במוסדות הפיננסיים.

 

גייתנר הוסיף, כי תוכנית נוספת שתגובש בשבועות הקרובים, תטפל במשבר עיקולי הבתים, באמצעות הורדת שיעוריי המשכנתה.

 

"מדיניות הממשל תעלה כסף ותיקח זמן"

לדברי גייתנר, הממשל החדש ינהל קרב קשה בן שתי חזיתות כנגד המשבר הפיננסי הקשה ביותר שהכה בארה"ב מזה שבעה עשורים. שר האוצר הבטיח "תוכנית מקיפה למלחמה במשבר הפיננסי" ואמר: "עלינו גם להתניע את שוק העבודה ואת ההשקעות הפרטיות, וגם לחדש את זרימת האשראי לבתי עסק ומשקי בית". הוא הזהיר כי מדיניות הממשל "תעלה כסף, יהיה בה סיכון והיא תיקח זמן".

 

"כרגע חלקים קריטיים במערכת הפיננסית שלנו פגועים", אמר שר האוצר, "במקום להאיץ את השיקום, המערכת הפיננסית עובדת נגד השיקום וזוהי הדינמיקה המסוכנת שעלינו לשנות". גייתנר הוסיף, כי אובדן שלושה מיליון מקומות עבודה בשנת 2008, ו-600 אלף משרות נוספות רק בחודש שעבר, מדגישים את הדחיפות הרבה שיש בפעולה ממשלתית.

 

בתוך כך, אישר אמש הסנאט האמריקני את תוכנית התמריצים לכלכלה האמריקנית, של הנשיא ברק אובמה, בסכום של 838 מיליארד דולר. התוכנית אושרה ברוב של 61 תומכים מול 37 מתנגדים. בין התומכים היו שלושה רפובליקנים בלבד. בעקבות האישור יחלו דיונים לשילוב התוכנית עם התוכנית המקבילה שאושרה בבית הנבחרים, על מנת להגישה לאישור הנשיא בימים הקרובים.


פורסם לראשונה 10/02/2009 19:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים