שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מעון ראש הממשלה החדש: רק את "הירוק" שכחו

המחלוקת עדיין בעינה, אך הממשלה אישרה 650 מיליון שקל לבניית מעון חדש לרה"מ. סידורי האבטחה תוכננו בקפידה, וכך גם אולמות האירועים, חדרי האירוח והמשרדים. רק על ניצול אור השמש, חיסכון באנרגיה ובנייה "ירוקה" לא חשבו. מומחה: הבניין יכול היה להפוך למודל "ירוק" לחיקוי

על סידורי הביטחון ונתיבי המילוט חשבו, כך גם על אולמות הכנסים, המשרדים ומתחם המגורים והאירוח, אבל האם מעון ראש הממשלה החדש ישמש מופת לבנייה "ירוקה"? כנראה שלא, משום שנושא זה לא נלקח בחשבון בתכנון הראשוני.

 

החל בשנת 2003 קיבלו ממשלות ישראל מספר החלטות התומכות בפיתוח בר קיימא ושמירה על משאבי הטבע, אבל דווקא החלטות אלו לא הגיעו לסף דלתו של מעון ראש הממשלה החדש, שלצורך בנייתו אישרה הממשלה 650 מיליון שקלים. 

 

יותר ויותר בניינים בעולם שואפים להשאיר חותם נמוך יותר על הסביבה. הם עושים זאת על ידי שימוש בחומרי גלם מבודדים יותר, שמפחיתים את צריכת האנרגיה לחימום וקירור, על ידי הצבת המבנה במיקום מיטבי כלפי השמש לניצול האור הטבעי, על ידי שימוש מושכל בפתחים וחלונות, במערכת החשמל, במערכת המים והביוב ועוד.

 

בישראל קיים תקן ישראלי לבנייה ירוקה (ת"י 5281), שפותח במכון התקנים. מדובר אמנם בתקן וולונטרי אך הוא מתייחס כבר היום להיבטים רבים של תהליך וחומרי הבנייה. בין השאר, מתייחס התקן גם לאנרגיה הנדרשת על מנת לחיות באותו בניין – החל משימוש בתאורה, חימום וקירור ועד לעניינים כמו השארת קרקע חשופה לחילחול מי גשמים, ניצול מיטבי של מים, מי גשם, שפכים, אטימה מפני רעש וקרינה.

 

לדברי ד"ר נצן איל, מרכז נושאי איכות הסביבה ואחריות חברתית במכון התקנים הישראלי, מן הראוי שכבר בשלב התכנון הראשוני תהיה התייחסות לנושא. בשיחה עם ynet הוא הסביר כי בנייה שאינה לוקחת בחשבון את זוויות השמש, הצללות ומתחשבת בתוואי הקרקע תקשה על המעון להפוך מאוחר יותר - אם מישהו יחליט על כך - לבניין "ירוק". "מן הראוי שבית ראש הממשלה ייתן דוגמה לכל בניין בישראל - אם למגורים ואם למשרדים - ויוקם כבניין 'ירוק' ואפילו כבניין ירוק מצטיין, כמופיע בתקן הישראלי לבנייה", אמר איל.

 

לדבריו, יש מספר תחומים אליהם יש להתייחס על מנת לחסוך באנרגיה. "לתוואי השטח, להשפעת תנועת השמש בשמיים ולמשטר הרוחות, יש השפעה על היכולת לחמם ולאוורר את הבניין בלי להשקיע אנרגיה. יש לנו מתנה מהשמש, חופשית מכל עלות - כ-300 ימים בשנה - ולכן יש להתייחס לדרכי כניסת אור טבעי למבנה", אמר והזכיר את היתרונות של אור טבעי להגברת יעילות העבודה. בנוסף לכך התייחס איל לאופציה של הכנסת טכנולוגיות חדשניות שונות - דוגמת תאים פוטו-וולטאיים - ואמר כי יש לתכנן את הצבתם על הגג כבר בתכנון המעטפת הראשוני ולא להשאיר את העניין להמשך.

 

מדוברות משרד ראש הממשלה נמסר בתגובה: "משרד ראש הממשלה נמצא בשלב תכנון ראשוני של המבנה החדש. הסוגיות שהועלו בפנייתך טרם נדונו, אך אין ספק ששיקולי סביבה יקבלו משקל ראוי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התיכנון של מעון ראש הממשלה החדש
צילום: כרמי אדריכלים
מומלצים