שתף קטע נבחר

המפלגות הירוקות מתרצות: הכל הלך נגדנו

התקשורת התעלמה מהן כי הסיפור היה "ציפי מול ביבי", המבצע בעזה השכיח את קיומן והפיצול ביניהן בוודאי שלא תרם. בשורה התחתונה, למרות שניבאו להם מושבים בכנסת, רק 38 אלף בוחרים הצביעו בעד המפלגות "הירוקות". ביום שאחרי, הירוקים והתנועה הירוקה-מימד עושות חשבון נפש

לשאלה מי ניצח במערכת הבחירות האחרונה ישנה כנראה יותר מתשובה אחת נכונה - וזו עודנה מתבררת באינספור תרחישים קואליציוניים. יש גם לא מעט מפסידים בבחירות והמפלגות "הירוקות" לבטח ביניהם.

 

מכל מערכות הבחירות עד כה, זו הנוכחית נתפסה בעיני רבים כהזדמנות הממשית הראשונה להכניס מפלגה "ירוקה" לכנסת. לראשונה עמדו לבחירת הציבור שתי מפלגות שכאלה, לצד מפלגה ותיקה שהעמידה את הנושא הסביבתי בראש סדר יומה – מרצ. את הסוף כולם יודעים: כולן נחלו תבוסה קשה.

 

בתום ספירת הקולות התברר כי שתי המפלגות ה"ירוקות" גם יחד – הירוקים בראשות פאר ויסנר והתנועה הירוקה-מימד בראשות ח"כ מיכאל מלכיאור הצליחו לגרוף רק כ-38 אלף קולות - כלומר גם אם היו מאחדים כוחות עדיין לא היו להן מספיק מצביעים כדי לעבור את אחוז החסימה (שעמד על 67,470 קולות). גם מרצ, שצירפה לשורותיה את העיתונאי ניצן הורוביץ והשליכה יהבה על הכרטיס הירוק - הצטמצמה לשלושה מנדטים דחוקים (אך הצליחה להכניס בסופו של דבר את הורוביץ למשכן).

 

הכל אישי? 

ארבעה ימים לפני הבחירות העריך סקר מכון "דחף" ב"ידיעות אחרונות" כי הירוקים עומדת על סף שני המנדטים וצפויה לעבור את אחוז החסימה. סקר "מאגר מוחות" שפורסם בערוץ 2 גם ניבא למפלגה ארבעה מנדטים. בפועל הצביעו עבור המפלגה רק כ-10,000 איש.

 

אז מה השתבש בדרך? במפלגה מאמינים כי היה זה שילוב של דפוסי ההצבעה הציבוריים, שהתמקדו בקרב הצמוד בין קדימה לליכוד, ובדרך "שכחו" את המפלגות הקטנות – לצד סדר יום תקשורתי שהתעלם מסוגיות סביבה. "לא משנה כמה ניסינו להתראיין בתקשורת ולהעלות את הדברים על סדר היום, זה פשוט היה בלתי אפשרי. אף אחד לא התעניין בסביבה בבחירות האלה", אמר גורם במפלגה.

 

עוד על הסביבה והבחירות:

 

ויסנר לעומת זאת תולה את המפלה בשלושה גורמים עיקריים: המבצע הצבאי בעזה ("בשום מקום בעולם לא מנהלים בחירות בזמן מלחמה. ברור שכשאנשים חוששים מטילים, הם לא חושבים על איכות הסביבה"); בלבול באשר לזהות המפלגות ("אם יום אחרי הבחירות מפרסמים תמונה שלי לצד תמונה של גיל קופטש, תחת הכותרת 'הפסדן של המפלגות הירוקות', זה אומר הכל"...); וגם קמפיין אישי שנוהל נגדו, לטענתו.

 

"היו אנשים שרצו לחבל בהצלחה שלנו", הוא אומר בשיחה עם ynet. "למשל התנועה החדשה שקמה (התנועה הירוקה-מימד – י.ע-ד) – כל מטרתה היתה לחסום את פאר ויסנר. אבל אם מישהו מפחד ממני זה עצוב". את היריבות הגלויה בין שתי המפלגות הניעו, לדבריו "רק אנשים שלא מתעניינים בסביבה אלא בעצמם. האנשים האלה צריכים לעשות היום חשבון נפש".

 

הייתה זו מערכת הבחירות הרביעית בה מנסה ויסנר להיכנס לכנסת ללא הצלחה, והיא באה לאחר שהוא מפסיד בבחירות לראשות עיריית תל אביב, ומאבד מושב במועצת העיר. הפעם נדמה שחשבון הנפש לא פסח גם על ויסנר עצמו. לראשונה הוא מתקשה להבטיח שיתמודד על ראשות המפלגה גם בבחירות הבאות, והצהרותיו בנושא נשמעות מהוססות. "אם חבריי למפלגה ירצו שאעמוד בראשם, אז נראה", הוא אומר. "מה יקרה הלאה, בבחירות הבאות? אני לא יודע כרגע". גורם מרכזי במפלגה התקשה גם הוא לספק לשאלה זו תשובה ברורה והסתפק באמירה כי "העתיד עוד לא ברור".

 

התנועה הירוקה-מימד: "זו רק תחילת הדרך"

הקדמת הבחירות תפסה את התנועה הירוקה בשלבי התארגנות ראשונים. הם ניסו תחילה לחבור למרצ ולבסוף הלכו יד ביד עם מימד בהובלת ח"כ מלכיאור הידוע בפועלו הסביבתי בכנסת. הם ניהלו קמפיין שהדגיש את הניסיון הרב של אנשיהם בפעילות סביבתית רבת שנים, וקיבלו כ-26 אלף קולות.

 

ראשי התנועה מאשימים בעיקר את הזמן - העדר הזמן יותר נכון - שעמד לרשותם. "הציבור לא הכיר אותנו, לא הכיר מספיק את המסרים שלנו ולא התוודע לעמדות שלנו בנושאים המדיניים והחברתיים", מסביר ערן בן ימיני, יו"ר התנועה. "נתפסנו כמפלגת נישה שעסקה רק בסביבה וזו בעיה - כי בעיני אין מקום למפלגה כזו בפוליטיקה הישראלית".

 

אך למרות המפלה, בתנועה מקפידים לשדר אופטימיות והעובדה שהתקשורת "התעלמה מסוגיית איכות הסביבה בצורה בוטה", כהגדרתם, דווקא איננה מטרידה אותם. "בשלושה חודשי עבודה הצלחנו לקבל מהציבור מנדט", הם מבהירים בשיחה עם ynet. "ולא פחות מכך, הצלחנו לשכנע פעילים ואנשי ארגונים - שעד כה נמנעו מפוליטיקה - להיכנס למגרש הפוליטי", מוסיף דובר התנועה, רמי לבני.

 

ומה הם אומרים על טענותיו של ויסנר בדבר החבלה שגרמו לקמפיין שלו? "מי שהחליט לחסום את ויסנר זה לא אנחנו אלא הציבור, שנתן לו רק 10,000 קולות", אמר לבני. "ויסנר לא עניין אותנו במהלך הבחירות וימשיך לא לעניין אותנו גם עכשיו. יש לנו עוד עבודה רבה לפנינו". 

   

מבחינתם, העבודה האמיתית עוד לפניהם. "מבחינתנו זו בהחלט תחילת הדרך ואנחנו ננסה להיכנס לכנסת הבאה, ולהקים בה גוש סוציאל-דמוקרטי ישראלי", אומר לבני. בסקר פנימי שביצע מכון "מאגר מוחות" עבור התנועה בתקופת הבחירות עלה כי פוטנציאל האלקטורט שלהם עומד על כשבעה אחוזים מכלל הציבור בישראל.

 

"אין לי ספק שאפשר גם לפרוץ את המסגרת הזו ולהביא יותר משבעה אחוזים", מסכם לבני. "אבל אנחנו נצטרך להקים ברית עם כוחות נוספים שתמלא את החלל שנוצר בפוליטיקה ובשמאל". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
חיבלו בהצלחה שלנו. ויסנר
צילום: עופר עמרם
לא הכירו אותנו. בן ימיני מהתנועה הירוקה-מימד
צילום: ירון ברנר
מומלצים