שתף קטע נבחר

רקפות, שקדיות וסינגלים ביער חורשים

גם אם מזג האוויר סגרירי, צאו וסעו לגבעת הרקפות בכניסה לקיבוץ חורשים, לפני שהפריחה תיגמר. אחרי שהתפעלתם אתם מוזמנים ליער הסמוך. לא הרבה שמעו עליו, מה שהופך אותו לבחירה מעולה לפיקניק בסוף השבוע, עמוס חוויות ופריחות

אם יגידו לכם שאין כמו גבעת הרקפות בכניסה לקיבוץ חורשים שבדרום השרון, סעו לשם כדי לתפוס את הראש ולסנן בהתפעלות: "וואוו". ואם תשמעו שאין כמו הסינגלים הטכניים של יער חורשים, דוושו לשם כדי להתגלגל למסקנה הזאת בעצמכם. לא תאמינו איך ממש מתחת לאף, מרחק חצי שעת נסיעה מזרחה מגוש דן ההומה, נחבא לו היער היחיד באזור השרון ואחד היערות הקסומים בארץ. ותתפלאו על עצמכם, איך זה שלא שמעתם עליו קודם.


היער היחיד הנחבא באזור השרון (צילומים: גדי חגאי, קק"ל)

 

תעודת זהות

אזור גיאוגרפי: השרון.

 

מתאים לטיולים: למדוושים, מיטיבי שבת ומיטיבי לכת, ברגל, ברכב, באופניים, בטרקטורון, על גבי סוס ובקיצור, בכל דרך ולכל המשפחה.

 

הכי טוב להגיע: במהלך חודש פברואר וגם בכל ימות השנה.

 

מסלולים: קצרים, קלים ונעימים. הדרך המסומנת בירוק משתרכת על פני כ-3 ק"מ. הדרך המסומנת באדום כ-2 ק"מ.

 

חניוני נופש נגישים: לא חסרים. בחניון ע"ש עמרם עוז שולחנות פיקניק על גדות נחל קנה, עם גישה קלה לנכים ולעגלות. בחניון האורן כמה שולחנות פיקניק ונוף מרהיב. בחניון אורנית שולחנות פיקניק, מתקני משחק לילדים, שולחנות פינג-פונג ומנגלים. בחניון ע"ש חזי ספיר שולחנות לפיקניק נגישים לנכים ולעגלות, מתקני משחק לילדים, מתקנים חקלאיים עתיקים, ברזי מים ומסלול טיול לחורבת זקור ולמצפור נוף.

 

מפות: אפשר להיעזר במפת סימון שבילים מס' 7: השרון ומערב השרון.


חצי שעת נסיעה מזרחה מגוש דן ההומה

 

יוצאים לדרך

אפשר להיכנס ליער ממתן, אפשר גם מנירית ואם באתם ממזרח, גם מאורנית. ההמלצה שלי – עצירת בוקר לקפה בכניסה לקיבוץ חורשים, בצד ימין של הדרך, במה שזכה ובצדק לכינוי "גבעת הרקפות". ספק אם ראיתם בחייכם שפע כזה של רקפות. כאן הן לא נחבאות אל הסלעים, להיפך. במעין גאוות יחידה לא אופיינית הן משתלטות על כל פיסת קרקע בתולית. עם הירידה מהרכב תיאלצו לנווט בתוך מרבד ורוד הפרוש לרגליכם, עד כדי כך שקשה יהיה לכם לתמרן ביניהן מבלי לרמוס רקפת אחת או יותר. ויש גם כמה כלניות פה ושם, אז ראו הוזהרתם!

 

בשבתות של חודש פברואר משתרכת בכניסה לקיבוץ שיירת רכבים עמוסי מתפעלים ומתפעלות, על טפם ומשפחתם המורחבת. אפשר לעקוף את השיירה, לפנות ימינה לעבר מטע הזיתים של כפר ברא, המטופל בחלקו על ידי קרן קיימת לישראל, לאגף את "גבעת הרקפות" מאחור ולהיכנס אליה במקום פחות צפוף במטיילים. כך או אחרת, בעונה כמו זאת, חייבים לעצור ולראות את הפלא. פשוט חייבים.

 

אחרי קפה בגבעת הרקפות שבכניסה לקיבוץ חורשים, ממשיכים לכיוון שער הקיבוץ וממש לפניו פונים שמאלה לעבר יער חורשים. אחרי כמה מאות מטרים יש פנייה ימינה לדרך כורכר, שם תפגשו את שלט העץ המוכר של קק"ל המורה על הכניסה הרשמית ליער. עליו מופיעה גם מפת היער. הדרך משתרכת מימין לנחל קנה, הצפוני שביובלי הירקון והחרב רוב ימות השנה. מקורו בהר גרזים והוא נשפך לירקון סמוך להוד השרון, מול שפך נחל שילה. כשיש בו מים.

 

כשנכנסים לתוך היער מתחיל הקסם לפעול. היער נטוע רובו עצי איקליפטוס, אורן וברוש ובשנים האחרונות ניטעו בו גם רחבי עלים לצד צמחיית בר עשירה. אם ממשיכים לאורך ערוץ הנחל בשביל המסומן באדום, מגיעים ל"ארץ אחרת". פעם פעל פה מעין פונדק, היום פועלת כאן חוות סוסים ואפשר לצאת לרכיבה קבוצתית באזור. השביל מוביל לחניון ע"ש חזי ספיר, מצפה חורשים וחורבת זקור, ומסתיים ביישוב נירית.

 

אל תתבלבלו, מדובר ביער קטן, בסך הכל 2,000 דונם, והאפשרות ללכת לאיבוד לא רלוונטית ואפילו אופציונאלית. גם השביל הירוק, העובר בסמוך לגדר הצפונית של קיבוץ חורשים, מוביל בסופו של דבר לנירית. בכלל, לפני שאתם מחליטים היכן תתמקמו לפיקניק, מומלץ לעלות על שביל כלשהו ולהתפתל איתו. דרכי היער משתלבות זו בזו, מתמזגות זו עם זו ומאפשרות להגיע להמון פינות קסומות במעבה היער, לשפע של חניוני פיקניק, בוסתנים, מתקני משחק לילדים ואפילו שולחנות פינג פונג מאבן ביער אורנית. מיטיבי השבת והעצלנים למיניהם יחגגו.


תיאלצו לנווט בתוך מרבד ורוד הפרוש לרגליכם

 

ברגליים, ברגליים  

אם מתאים לכם לצאת מהרכב, וזה בהחלט מומלץ לאור הנסיבות, תוכלו להתחיל את מסלול הטיול ביער בחניון ע"ש חזי בכניסה ליישוב נירית. אין כמו הכביש העולה לנירית בעונה זו של השנה. לצדי הדרך פורחות השקדיות ככלות ביום חגן, טובלות בכל הירוק שמסביב. עוברים את שער היישוב וממשיכים מעלה. בסוף העלייה הדרך מתעקלת שמאלה. קק"ל הכשירה במקום חניון עשיר בשולחנות פיקניק ומתקני משחק לילדים ע"ש חזי ספיר, שנהרג בפיגוע בצומת נצרים בנובמבר 1994.

 

סביב החניון פזורים מתקנים חקלאיים מהתקופה הרומית-ביזנטית ומתקופת ממלכת ישראל בהר אפרים. בתקופת התנ"ך, במאות 13-11 לפנה"ס, שימש נחל קנה גבול בין נחלת שבט אפרים לנחלת שבט מנשה. מאוחר יותר שימש המקום נחלה לשומרונים. ביניהם עצי תאנה, שקד וזית ושרידי טרסות ומבני אבן חרבים.

 

מסלול הטיול מחניון חזי לחורבת זקור (מצפה חזי) קצר ומתאים לכל המשפחה. בסופו יש גם מערה חבויה ונחמדת. במצפה פזורים כמה שולחנות פיקניק ושרידי מדורות של תושבי הסביבה, שהפכו את הגבעה למרפסת הביתית שלהם. מהגבעה נשקף נוף פתוח מערבה עד למישור החוף, כולל בנייני עזריאלי ושאר המגדלים באזור תל אביב ורמת גן, ועד לשכם בצפון מזרח.

 

על גלגלים  

אם אתם מצוידים ברכב 4X4 תוכלו לעלות בדרך המסומנת בכחול לחניון האורן ולכפר ברא, ליופי של תצפית על היער. אם אתם רכובים על אופניים, תוכלו להחנות את הרכב בכניסה ליישוב מתן ולהתחיל את הטיול במעבר שמתחת לכביש הכניסה ליישוב. בעונה זו עוברת הדרך בתוך מרבדי פרחים, צמחיית בר עשירה ופה ושם כלניות אדמדמות אדמוניות, לצד מטעי זיתים ושדות חקלאיים. מכאן אפשר להמשיך על הכביש הישן לכיוון קיבוץ חורשים ולפנות שמאלה בכניסה ליער או בהמשך, לכיוון בריכת חורשים ולאורך גדר הקיבוץ ושיחי הצבר. בסופה בוחרים מאחד הסינגלים ומתחילים להתפתל איתו בתוך היער. מביני עניין טוענים שהדיווש ביער ושפע הסינגלים שבו מעניקים חוויית רכיבה נדירה ומגוונת ביחס לגודלו של היער.


חוויית רכיבה נדירה ומגוונת

 

כיצד מגיעים

כביש 5 ייקח אתכם עד למחלף קסם, שמאיים בשנים האחרונות להפוך לאחד המחלפים הגדולים בארץ. במחלף פנו שמאלה, בעקבות השילוט לאלפי מנשה. מימין מושב חגור, שהצמיח את שני הרמטכ"לים האחרונים שלנו. חולפים על פניו ומגיעים לתחנת דלק "פז". אפשר להגיע לכאן גם מכביש 444. בתחנת הדלק פונים ימינה לכביש 5333 לכיוון ישובי כביש חורשים – שני היישובים הקהילתיים, מתן ונירית, מושב ירחיב, כפר ברא וקיבוץ חורשים. בין כל אלה, על פני כ-2,000 דונם, טובל לו יער חורשים, נושק במזרח ליישוב אורנית ובצפונו לנירית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יער חורשים
צילום: גדי חגאי, קק"ל
מומלצים