שתף קטע נבחר

ישראל מובילה בפיראטיות במשחקים

דו"ח פיראטיות חדש מציב את ישראל במקום גבוה בכמות ההורדות הלא חוקיות יחסית למספר התושבים. לגייב נואל, מנכ"ל חברת המשחקים Valve, יש פיתרון

ישראל מככבת ביחד עם ספרד, איטליה, פורטוגל ופולין כמדינה שבה מספר ההורדות הלא חוקיות יחסית לגודל האוכלוסיה, הוא גדול במיוחד. כך על פי הדו"ח השנתי של הברית הבינלאומית לרכוש אינטלקטואלי (IIPA) שהוגש אתמול (ה') לרשויות בארה"ב (להורדת הדו"ח - PDF). הדו"ח אומנם לא מספק מספרים מדוייקים בקטגוריה זו, אך מציב את ישראל במקום הראשון, לפני ספרד, איטליה ופורטוגל.

 

הדו"ח מכיל נתונים רבים הנוגעים לפיראטיות והפרה של זכויות יוצרים של משחקים, סרטים, מוסיקה, תוכנות ועוד, אך לא נמסרו מספרים מדוייקים של ההפרות במדינות השונות.

 

הדו"ח אינו כולל נתונים מקיפים לגבי הורדת משחקים, אך ארגון ה- ESA, ארגון-העל של חברות המשחקים האמריקניות, ערך ניסוי בעניין במהלך דצמבר 2008. במסגרתו נבדקו הורדות בלתי חוקיות דרך רשתות שיתוף הקבצים ביטורנט ו- eDonkey של 13 משחקים שנבחרו לשם כך. במהלך הניסוי הורדו כמעט 6.5 מיליון עותקים בלתי חוקיים של המשחקים הללו (כמובן, לא נבדקו הורדות באמצעות שיטות נוספות כגון ראפידשר ודומיו).

  

כדאי לציין, שלמרות הנתונים הקשים, ישראל זוכה גם להקלה מסויימת: הדו"ח ממליץ להעביר את המדינה מרשימת החברות שצריך "לשים עליהם עין ברצינות" לרשימת ה"לשים עליהן עין", הודות לחקיקה שנעשתה על ידי הכנסת בשנתיים האחרונות ושיפרה את המצב במעט, מבחינת החברות. מצד שני, הדו"ח מציין שכמעט לא קיימת אכיפה של זכויות יוצרים בישראל.

 

 

מנכ"ל Valve: הכסף הוא לא הבעיה

גייב ניואל, מנכ"ל ומייסד חברת המשחקים Valve, פתח את פסגת DICE 2009 של תעשיית המשחקים במצגת מאלפת שהתרכזה במערכת Steam של החברה וחשפה מספר נתונים מרתקים על

שוק המשחקים למחשב.

 

ניואל הקדיש זמן לדבר על בעיית הפיראטיות שכל כך מציקה לחברות משחקים, בעיקר על המחשב האישי. לדבריו, כל הטענות לפיהן הפיראטיות נובעות ממחירים גבוהים פשוט לא נכונות. "שחקני PC מוציאים אלפי דולרים על חומרה ועל שירותי אינטרנט. אין להם שום בעיה להוציא כסף. הבעיה האמיתית היא שהשירות שמספקים הפיראטיים פשוט טוב ונוח יותר".

 

למרות שקיימת מידה של צדק בדבריו, הנתונים שמסר ניואל לקראת סוף ההרצאה מפגינים את ההפך הגמור, ומדגימים שכאשר יוצאים במבצעים ומוזילים מחירי משחקים, המכירות קופצות לשמיים. למשל, במהלך סוף השבוע הקודם החליטו ב- Valve להפתיע אותנו עם 50 אחוזי הנחה במחיר של Left 4 Dead, שנמכר ב-25 דולרים במקום ב-50 דולרים. מתברר שבעקבות המבצע, מכירות המשחק קפצו פי 30 וההכנסות עלו על אלו של השקת המשחק.

 

המכירה המיוחדת לכבוד חג המולד שנערכה בתחילת השנה, ובה נמכרו משחקים בהנחות של 10-75 אחוזים, הציגה תוצאות דומות: משחקים שהוזלו בעשרה אחוזים מכרו כ-35 אחוזים יותר מהרגיל, משחקים שהוזלו ב-50 אחוזים הכניסו יותר מפי ארבעה מהרגיל (בדולרים), ומשחקים שהוזלו ב-75 אחוזים הכניסו פי 15 יותר כסף מאשר בתקופה המקבילה לפני המבצע.

 

 

מסקנה: הורדת מחיר בתזמון נכון שווה כסף 

מערכת Steam מתרחבת בקצב היסטרי: באוקטובר האחרון דובר על כ-16 מיליון משתמשים, ואם נתון זה מדוייק, בתוך ארבעה חודשים נוספו ארבעה מיליוני משתמשים חדשים לשירות - נתון שעומד בקנה אחד עם הטענה שמספר המשתמשים מכפיל את עצמו מדי שנה.

 

המספרים שמסר ניואל לגבי מכירות של משחקים במחירים מוזלים הם מרשימים במיוחד. אין ספק שמשחקים ישנים יחסית (בני שנה ומעלה) אבל טובים יכולים להכניס לא מעט כסף אם ימכרו אותם במחירים מצחיקים של חמישה עד עשרה דולרים כפי שזה נעשה במבצע חג המולד האחרון ב-Steam.

 

אבל הנתון המדהים ביותר הוא ללא ספק הקפיצה במכירות של Left 4 Dead (ציון: 85), משחק בן שלושה חודשים בלבד. מילא המכירות שקפצו פי 30 בזמן המבצע, אבל העובדה שההכנסות עלו בהרבה על אלו של ההשקה מעידה שמבצע מתוזמן היטב יכול להכניס לקופה מיליוני דולרים (על פי הערכה שמרנית מאוד, Left 4 Dead מכר הרבה מעבר למיליון דולרים בהשקה).

 

חברות משחקים יעשו בחוכמה אם ילמדו את הנתונים הללו, שמוכיחים שכאשר נותנים לנו את האפשרות לקנות משחקים בצורה נוחה ובמחיר הגיוני ישירות דרך האינטרנט, הם נמכרים כמו לחמניות טריות. זה בטח עובד הרבה יותר טוב מאשר לבכות על כך שהפיראטיות גוזלת לכן את הפרנסה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים