שתף קטע נבחר
צילום: יוסף ג'קסון

ניו יורק בחורף: לקפוא בכיף

לא צריך לברוח מפני השלג, אפשר ליהנות מניו יורק גם בחורף - ואפילו לגלות צדדים חדשים של העיר. יוסף (ג'קסי) ג'קסון ממליץ על טיולים שמתאימים לימים גשומים ועל טיולים לימים עם שמש קרה

ירדתי מהדירה בה התארחתי וניסיתי לאתר את הרכב השכור מתחת לערימות השלג. זו היתה משימה לא קלה בכלל, שכן באותו רחוב חנו לא מעט מכוניות, וכולן היו מכוסות לחלוטין בערימות שלג...

 

ככה התחיל הבוקר שלי בפורט לי (Fort Lee), עיירה השוכנת מעבר לגשר וושינגטון בניו ג'רזי. העיריות בעיירות אלו מתורגלות לפנות את השלג מהרחובות במהירות שיא. אבוי לך אם רכבך חונה לאורך הרחוב אליו הגיעו מפלסות השלג - גוררי רכב מפנים מייד את רכבך למגרש של העירייה והקנס כולל כמובן גם את דמי הגרירה. טובת הציבור ופינוי הצירים משלג קודמים לכל. אז מה אם בליל היום שקדם לסופת השלג אי אפשר היה לנחש שכל הסביבה תכוסה במהלך הלילה במעטה לבן?

 

במשך השבועיים שבהם שהיתי בחורף הניו יורקי פקדו את העיר לא פחות משלוש סופות שלג כאלו. אני חושב שהייתי היחיד שהתרגש מהעניין.


מנהטן בחורף נראית שונה לחלוטין 

 

שמש קרה

ניו יורק היא עיר שהתמחתה בכך שהיא ממציאה את עצמה כל הזמן מחדש. תנועת הבנייה בה אינה נפסקת לעולם. אזורים שהיו מוזנחים, כמו טרבייקה או הסוהו ואפילו האיסט וילג' שוקמו מחדש והפכו לאופנתיים. כך שגם מי שנדמה לו שהוא מכיר את העיר היטב, נדהם לגלות בכל ביקור את השינויים שניו יורק עוברת כל הזמן. במיוחד בעונת החורף ניו יורק היא ממש עיר אחרת מזו הנגלית לעיניכם בעונת הקיץ או הסתיו.

 

גם בניו יורק החורפית לא חסר מה לעשות וכיצד לבלות בניחותא את הזמן. בייחוד כאשר בין סופות השלג הימים אמנם קרים, אך השמש החורפית שמאירה בהם גורמת גם לניו יורקרים הקשוחים ביותר לחייך בהנאה. את אותם ימים יפים ניתן לנצל לשיטוט באזורי ניו יורק השונים, שנראים אחרת לגמרי בחורף. מקומות כמו הסנטרל פארק המפורסם, למשל, שבעונת החורף משתנה מראה פניו ללא היכר. רק צריך לדאוג שאתם לבושים כיאות לקור הניו יורקי מומלץ לסייר באזורי מנהטן השונים.

 

את הטיולים הרגליים ברחבי מנהטן אפשר לבצע במהלך מספר ימים ולהתחמם מדי פעם באחד המוזיאונים. אפילו בית הקפה בקומה העליונה של חנות הספרים הידועה "בארנס אנד נובל" ברח' 66 ושדרת ברודוויי הוא אתר בילוי שעל קירותיו תלויים ציורים של מיטב הסופרים האמריקנים - מהרמן מלוויל, יוצר ה"מובי דיק", ועד ארנסט המינגוויי זוכה פרס נובל על ספרו "הזקן והים". זהו מקום טוב מאין כמוהו לאגור כח להמשך הסיור בעיר.


פינה חמה. בית הקפה של "בארנס אנד נובל" 

 

את הסיור בניו יורק החורפית כדאי להתחיל באזור ההיסטורי של העיר, מה שמכונה "האזור הפיננסי" (The Financial District), מקום מושבו של וול סטריט - הבורסה הניו יורקית והמרכז הכלכלי של העולם, שעליו נאמר ש"כאשר הכלכלה האמריקנית משתעלת העולם כולו מקבל דלקת ריאות". כל זה קורה כיום לנגד עינינו ממש. בטוח שתרצו לראות את המקום בו נגזר עתידו הכלכלי של העולם.

 

כדי להתאושש מהחוויה תוכלו לסייר בקצהו הדרומי של מנהטן ולהגיע עד למוזיאון השואה המרשים של ניו יורק. ביום יפה אתם מוזמנים לשוט במעבורת לעבר סטייטן איילנד או לקחת שיט לעבר פסל החירות, אותה גבירה עם לפיד בידה שעוצבה על פי מראה אמו של הפסל ברתולדי, פסל שהוענק על ידי צרפת כמתנה ל-100 שנות ההולדת של הדמוקרטיה האמריקנית מידי הצרפתים.

 

טרייבקה (TriBeCa), הממוקמת מדרום לרח' קאנאל (Canal), היא השכונה הבאה שתמתין לכם בקצה מערב האי, מייד לאחר ה"גראונד זירו" - אותו אתר זכרון למה שנותר ממגדלי התאומים בהתקפת הטרור הידועה לשמצה של 9.11.2001. טרייבקה היא דוגמה ומופת לשכונות מוזנחות שעברו מטמורפוזה נדל"נית, מאזור תעשייתי מוזנח הפכה לריכוז של בתי מגורים יוקרתיים.

 

את המנוחה מהשיטוט הרגלי תעשו כבר באחת המסעדות הסיניות של צ'יינה טאון, שהיא הריכוז הגדול ביותר של סינים על אדמת ארצות הברית. בטוח שתתפתו לקנות כמה מזכרות ושמונצעס באחת מהחנויות או דוכני הרובע, שבין רחובותיו נמצא גם בית הקברות הראשון של יהודי ניו יורק, אלה שהגיעו מרסיפה שבברזיל עוד בתקופה ההולנדית, כאשר ניו יורק עדיין נקראה בשם "ניו אמסטרדם".

 

השכונה הבאה בה תבקרו היא סוהו (Soho), ששמה הוא קיצור לשם המיקום שלה (South of Houston). גם היא הפכה מאזור מסחרי מוזנח לאתר חנויות יוקרתי של בוטיקים, מסעדות וגלריות. אם תלכו לאורך רח' מאלברי, מרח' ספרינג ועד רח' קאנאל, תגלו את "איטליה הקטנה", שבה נמצאות מסעדות ברמות שונות וגנים פרטיים קטנים. זו שכונה שכיכבה בלא מעט סרטי גנגסטרים.

 

צמוד לצ'יינה טאון נמצאת שכונת לואר איסט סייד (Lower East Side) מקום בו התרכזו בתחילת המאה העשרים המהגרים היהודים. שרידים לתקופה הזו תמצאו בחנויות הפסטרמה שבשכונה. מכאן תקפצו לשכונת גריניץ' וילג' (Greenwich Village) המפורסמת, שהיא מעין פאריז בסגנון ניו יורקי. הבתים החמודים , הגלריות, הפאבים, הבארים והמסעדות יזכירו לכם את בירת הרומנטיקה. לא פלא שמתגוררים כאן אמנים וסופרים לא מעטים. השכנות לקמפוס של אוניברסיטת ניו יורק, כיכר וושינגטון סקוור פארק, אמני הרחוב והטיפוסים הזרוקים ששורצים באזור, רק תורמים לאווירה.

 

האיסט וילג' (East Village) ממוקמת ממזרח והיא מדיפה אווירה של חבר'ה צעירים וזרוקים, עם מועדוני מוזיקה, תיאטראות ניסיוניים, בוטיקים עם בגדים מוטרפים וחנויות קטנות לכתובות קעקע וכדומה. שכונת צ'לסי (Chelsea) חותמת את הטיול באתרי דרום מנהטן. מרכז האזור בסביבות רח' 18 עד רח' 24, ממערב לשדרה השמינית. זו סביבה חמודה להפליא שכוללת לא מעט בתים משופצים יפהפיים, מסעדות עדכניות וגלריות לאמנות עכשווית.


סנטרל פארק תחת מעטה לבן

 

ומה עושים כשגשום?

את הימים הגשומים והקרים הייתי מנצל לביקור בכמה מוזיאונים מעניינים, מאלה שניו יורק משופעת בהם בערימות. אנו נדלג על המוזיאונים המוכרים לכל, שכל מבקר בניו יורק טורח לבקרם ובצדק - מוזיאונים כמו המוזיאון להיסטוריה של הטבע או המוזיאונים המפורסמים לאמנות כמו ה-MOMA, המטרופוליטן, הגוגנהיים והוויטני, שבכולם יש יצירות מרשימות ותערוכות המתחדשות לפרקים. חלקם הגדול של מוזיאונים אלו נמצא במרחק לא גדול זה מזה, על השדרה החמישית, למעט המומה, שממוקם ברח' ה-53 במרחק גדול יחסית משאר המוזיאונים.

 

במקום כל זה, נפנה את תשומת לבכם דווקא למוזיאונים ואתרים פחות מוכרים - אך מעניינים בהחלט. עונת החורף היא הזדמנות מצויינת לבקר במוזיאונים ואתרים שנמצאים ברבעים אחרים של העיר, ולא רק במנהטן המעטירה.

 

ברובע ברונקס, למשל, תגלו במבנה של Bronx Community College (יוניברסיטי אבניו ברחוב 181) את היכל התהילה ל-102 אמריקנים מפורסמים. שורה של פסלים שעוצבו בידי סטנפורד וויט מוקדשים למדענים, אמנים, סופרים ואפילו לפוליטיקאים שתרמו רבות ליצירת התרבות האמריקנית. ביום יפה כדאי מאוד לבקר גם בגן הבוטני של ניו יורק שנמצא בברונקס, שכן הצמחייה, המשתרעת על פני למעלה מאלף דונם, מרשימה גם בחורף.


תצפית אל הסנטרל פארק הקפוא

 

ברובע קווינס נמצא מוזיאון לאמנות מודרנית המציג עבודות מסוגי מדיה שונים (ג'קסון אבניו 22). בברוקלין ממתין למבקרי החורף Brooklyn Center For The Performing Arts הממוקם בקמפוס של ברוקלין קולג'. כאן מוצגים מופעי מוזיקה ויצירה החל מג'אז וכלה באופרה ובמוזיקה קלאסית. גם בקמפוס בסטייטן איילנד יש מרכז אמנותי עם מופעים ברמה גבוהה.

 

גם במנהטן עצמה יש מקומות ומוזיאונים מעניינים שתיירים פחות פוקדים אותם והם אידיאלים לבילוי בימי גשם או שלג. בשדרות מדיסון מס' 225 נמצאים המוזיאון והספרייה ע"ש מורגן, שם תמצאו את היצירות של אמנים כמו רמברנדט או רובנס, את הסונטות המקוריות של בטהובן ומוצרט ואת כתבי היד של סופרים כמו צ'רלס דיקנס או מארק טוויין. חוויה של ממש. באותה שדרה, במספר 945, ממוקם מוזיאון וויטני שמוקדש בעיקר ליצירות של אמנים בני המאה העשרים, וניתן לבקר בשניהם במהלך יום גשום אחד.

 

חובבי ג'אז ירצו בוואדי לבקר ב"היכל התהילה" של הג'אז, הממוקם על שדרת ברודוויי ורח' 60 בקומה החמישית של מרכז טיים-וורנר החדש. באותה הזדמנות תוכלו ליהנות מארוחת צהריים באתר האוכל המרשים של המקום, הנמצא במרתף המגדל המרשים ממש מול כיכר קולומבוס. חובבי מוזיקה ישמחו להנות ממופעי ספריטצ'ואל באולמות ובכנסיות הארלם. ניתן לעשות זאת באמצעות סיורים מאורגנים כדוגמת זה, קחו בחשבון שלבד תתקשו למצוא מקום פנוי בכנסייה בימי א'. את מחזות הזמר של ברודווי אין צורך להציג בפני הישראלי המטייל. כרטיסים זולים להצגות של אותו יום ניתן להשיג בביתן במרכז כיכר טיימס סקוור, אך צפו לתורים מפה ועד הודעה חדשה.

 

אחרי הטיולים הללו בימי חורף תמצו למדי את ניו יורק הפחות שגרתית. הצעות לטיולים לאזורים אחרים של העיר נותיר לביקור הבא. תקפאו ותהנו! 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עצי ניו יורק בשלכת
צילום: יוסף ג'קסון
מומלץ. מרכז טיים-וורנר
צילום: יוסף ג'קסון
מומלצים