שתף קטע נבחר
צילום: ויז'ואל/פוטוס, איי פי

מדוע זורקים לפח תמונות נסראללה בקהיר?

במצרים עדיין לא נרגעו מקריאת מנהיג חיזבאללה למרוד בשלטונו של מובארק, ומנצלים כל במה אפשרית כדי להוקיעו. אחרי כמה שנים של פולחן אישיות הולך וגדל, כעת נראה שהפופולריות שלו בירידה חדה, ותמונותיו הולכות ונערמות במזבלות. מה הסיבה?

שישה שבועות חלפו מתום מבצע "עופרת יצוקה" ברצועת עזה, ובישראל כבר מזמן מדברים על נושאים אחרים. אך במקומות אחרים במזרח התיכון, הותירה המלחמה כמה משקעים שלא יישכחו במהרה. אולי יותר מכל, תיזכר קריאתו הפומבית ויוצאת הדופן של מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, לאזרחי מצרים למרוד נגד שלטונו של הנשיא חוסני מובארק, שאותו האשים בבגידה וב"שותפות בפשע ובאסון".

 

עד כדי כך הזדעזעו במצרים מקריאה זו, שהתגובות אליה נמשכות עד עכשיו. בימים האחרונים היה זה תורו של ראש אחד המרכזים השיעיים במצרים לתקוף חזיתית את נסראללה - המנהיג השיעי הבולט בלבנון, ואחד האישים השיעים המובילים בעולם. ד"ר עאסם פהים עבד אל-פתאח לא היסס השבוע לנגח חזיתית את נסראללה, בכרוז שפירסם תחת הכותרת "סליחה אדוני, מצרים היא מעל לכל חשד!".

 

"איש לא האשים את חיזבאללה או את ההתנגדות הפלסטינית בבגידה, בשעה שהם החלו במשא ומתן מדיני אחרי התוקפנות. זה דבר מובן וטבעי", כותב עבד אל-פתאח, "אולם לא מובן ולא טבעי להאשים את מצרים בבגידה ובשיתוף פעולה כאשר היא נכנסת למערכה המדינית - כפי שעשו ועושים האחרים".

 

דבריו, שפורסמו ביום שלישי בעיתון המצרי "אל-יום א-סאבע", כוונו ישר לבטן הרכה של נסראללה: "מצרים מעולם לא קיבלה ולעולם לא תקבל את נוכחותם של כוחות בינלאומיים בשטחה, בזמן שכוחות יוניפי"ל ערוכים בדרום לבנון. האם הגיוני שנאשים את לבנון בשיתוף פעולה ובבגידה? מדיניות היא מכלול של שיקולים כדי להגיע לרווחים המקסימליים במחירים המינימליים, וחיזבאללה עשה את השיקולים שלו".

 

בהודעה, החתומה בשם "השיעה במצרים", ממשיך עבד אל-פתאח ללגלג על נסראללה ועל קריאתו למצרים להצטרף לקרבות בעזה, בעוד הוא עצמו אינו עושה דבר. "אם היה דרוש שמצרים תיכנס למלחמה הזאת, האם לא היו מדינות וגופים שהיה חשוב להם יותר לנצל את העיתוי הזה כדי לנקום בישראל? בחיזבאללה אומרים שינקמו את דמו של עימאד מורנייה 'בזמן ובמקום המתאימים'. אינני יודע האם היה זמן ומקום מתאים יותר לתגובה הזאת מהעיתוי הזה בו מותר דמם של חפים מפשע בעזה. או שמא, לחיזבאללה יש חישובים משלו... כמובן שיש לו - ואנו מבינים זאת", הוא כותב בלגלוג.

 

עבד אל-פתאח ממשיך משם ולועג גם לפטרוניו של נסראללה בסוריה ובאיראן. "האין לסוריה אדמה כבושה בגולן? יתר על כן, בכל יום אנחנו שומעים על תוקפנות ישראלית על אדמת סוריה ומתקניה, אולם סוריה הגיבה רק באמצעות גינוי ותלונות למועצת הביטחון. מדוע? האם לסוריה יש את 'החישובים שלה'? כן, כמובן ואנחנו מבינים זאת. האין איראן מאוימת על-ידי ישראל שעשויה לתקוף את מתקני הגרעין האזרחיים שלה? האין ישראל מאיימת להכות את תשתיתה? והרי איראן היא המסייעת הגדולה ביותר לחמאס, ולפלגים האחרים. ומה עשתה איראן? האם היא עשתה דבר משמעותי שישפיע על מהלך העניינים שלא עשתה מצרים? התשובה היא כלל וכלל לא. האם לאיראן יש את שיקוליה המיוחדים? כמובן שכן - ואנו מבינים זאת".

 

"אנו מבינים את סוריה ואיראן", הוא מסכם, "אבל אם להם יש את החישובים שלהם בהתייחסות לבעיה הזאת, אז מדוע אסור למצרים מה שלאחרים מותר?".

 

ההודעה אמנם מבטיחה "הפתעה כבדת משקל בקרב השיעים במצרים נגד נסראללה", אך בסופו של דבר, מדובר בקוריוז. במצרים מעל ל- 90% מוסלמים סונים וכ-9% נוצרים קופטים, ושיעור השיעים האוכלוסייה זניח למדי. אמנם בשנים האחרונות, במיוחד מאז מלחמת לבנון השנייה, רבו הדיווחים על סונים שעוברים לשיעה ברחבי המזרח התיכון ובכלל זה במצרים, בגלל הפופולריות הגואה של נסראללה ואיראן, אבל מספרם עדיין מבוטל. ובכל זאת, גם הפלטפורמה הזו מנוצלת על ידי מצרים כדי לנגח את נסראללה.


תומכי נסראללה ברחובות ביירות, בחודש שעבר (צילום: AFP)

 

אם כך, האם קריאתו של נסראללה נגד המשטר המצרי פגעה בפופולריות שלו, לפחות בתוך מצרים? מאז נסיגת צה"ל מלבנון בשנת 2000 הפופולריות של מזכ"ל חיזבאללה נסקה, ובעקבות מלחמת לבנון השנייה היא הרקיעה שחקים בכל רחבי העולם הערבי. אך אם הדיווחים נכונים, בהחלט ייתכן שהתשובה לכך חיובית. כך למשל, העיתון "א-שרק אל-אווסט" היוצא לאור בלונדון דיווח לפני שבועיים על תופעה מעניינת למדי: תמונותיו של נסראללה אותרו במזבלות ובאתרי ריכוז הפסולת של רובע העוני "דאר א-סלאם" בדרום קהיר. והוא לא היה לבד במזבלה: יחד איתו "כיכבו" גם ראש ממשלת חמאס, איסמאעיל הנייה, וראש ארגון אל-קאעידה, אוסאמה בן לאדן.

 

כשמפנים אשפה, זורקים תמונות של נסראללה 

לתופעה זו ישנם שני הסברים: האחד הוא המאמץ הגדול שעושים שלטונות מצרים לשקם את הרובע, שהחל כבנייה בלתי חוקית ומאכלס כיום כשלושה מיליון בני אדם, והשני הוא השתלחותו של נסראללה בשלטונו של מובארק. יש לציין כי המודל של רובע שכזה, המכונה במצרים "מקום אקראי", על שום הבנייה האקראית והבלתי מתוכננת שבו, הולך ומתפשט. במצרים יש כאלף אזורים כאלה בערים הגדולות, ושהשלטונות מנסים כעת לטפל בהם מחשש לזעם ותסכול של ההמונים, שינותבו להגברת כוחן של תנועות האופוזיציה, ובראשן האחים המוסלמים, שבבחירות האחרונות זכו בהישג הגדול בתולדותיהם - כחמישית מהמושבים בפרלמנט.

 

הקשר פוליטי ברור - שנה לפני הבחירות לפרלמנט ושנתיים לפני הבחירות לנשיאות. לכן החלו הרשויות לפנות אשפה, לרצף ולסלול את הדרכים הראשיות, להקים גדרות, לשתול עצים בין הבתים ולטפל בתשתיות, ואגב כך גם לפרוש את שליטתן על המסגדים במקום, כדי לפקח על הנאמר בהם. זאת, במיוחד לאחר שבעשור האחרון החלו גורמים רדיקליים להשמיע דעות נחרצות ברובעים אלה על המצב הכלכלי-חברתי והפוליטי הקשה. במקביל, הפכו תמונותיהם של נסראללה, הנייה, בן לאדן ואפילו של נשיא עיראק שהופל, סדאם חוסיין, לסחורה מבוקשת בכל סלון.

 

"אשתי תלתה את תמונתו של נסראללה בסלון, בניגוד לרצוני, אחרי מלחמת 2006 בלבנון. כמוה עשו רבים מפשוטי העם בדאר א-סלאם", סיפר לעיתון אחמד, תושב הרובע, "אולם היא נפטרה מהתמונה כאשר הוא תקף את מצרים. היא הרגישה שאחיה, שנפל במלחמת 1973, הושפל". לדבריו, עוד רבים בחרו לפעול כמו אשתו.

 

עד מהרה דיווחו עובדי הניקיון באזור כי ערימות של תמונות המנהיגים הללו החלו להיערם בחודשים האחרונים באשפה. חלק מהתמונות היו אפילו בשחור-לבן שהודפסו מהאינטרנט ומוסגרו במסגרת עץ כדי לפאר את הבית. "האנשים החלו בתקופה האחרונה להתלכד סביב עבודות הפיתוח כאן", מספרת נעימה ראדי, עובדת המחוז העובדת ברובע. "הם מרגישים שהצבעתם למועמד מטעם האחים המוסלמים לא שיפרה במאום את רשת הביוב וזרם המים החלש ברובע. אני מרגישה שבן לאדן הוא פיקציה ושנסראללה הוא רק דיבורים ולא יותר".

 

במצרים מציינים בסיפוק כי בתקופה האחרונה כבר אין משמיעים ברמקולים את הרטוריקה מבית מדרשם של נסראללה, בן לאדן והאחרים. האם זה יסייע למעמדו של המשטר? ייתכן. האם זה יפגע במעמדו של נסראללה? במצרים מקווים מאד שכן.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כבר לא סלב במצרים
צילום: AFP
ההקשר הפוליטי ברור. מובארק
צילום: AFP
ומי ידאג לילדי עזה?
צילום: AP
מומלצים