שתף קטע נבחר

היום ייפתח משפט פריצל וצינוק האימה

כמעט שנה אחרי חשיפת פרשת ההתעללות המזוויעה של האב האוסטרי בבתו ובשלושה מילדיהם המשותפים, ייפתח תחת אבטחה כבדה משפטו, בבית המעצר בעיירה סנקט פולטן. יוזף פריצל צפוי להודות ברוב האישומים, אך לא ברצח או שיעבוד

תחת אבטחה גדולה והתעניינות תקשורתית גדולה עוד יותר ייפתח היום (ב') באוסטריה משפטו של אב הנאשם בכליאת בתו בצינוק מאולתר במרתף ביתו במשך 24 שנים, בהפיכתה לשפחת מין, והכנסתה להריון לפחות שש פעמים. לרגל המאורע תיאסר התנועה האווירית מעל בית המשפט, תוגבל גישתם של עיתונאים והקורבנות יזכו בשמירה הדוקה.

 

לפי הרשויות, יוזף פריצל הודה כי כלא ונהג לאנוס את בתו אליזבת במשך כמעט רבע מאה בתוך צינוק צפוף ונטול חלונות שבנה מתחת לבית משפחתו בעיירה אמשטטן. חשיפת הפרשה, באפריל אשתקד, זיעזעה את העולם כולו. מאז זכתה הפרשה לשלל כינויים, כגון "בית האימה" ו"צינוק האימה" ויוזף פריצל כונה, בין היתר, "אב הצינוק".

 

פריצל הואשם ברצח באמצעות הזנחה של תינוק שילדה לו בתו, אחד משני תאומים, זמן קצר לאחר שנולד ב-1996. זאת משום שלטענת תובעים, הוא היה יכול להציל את חייו, לו היה מזעיק רופא לטפל בו. הוא נאשם גם באונס, גילוי עריות, כפייה, כליאת שווא ושיעבוד. עורך דינו של פריצל, רודולף מאייר, אמר כי המהנדס בן ה-73 צפוי להודות ברוב העבירות שמיוחסות לו, אך לא ברצח ושיעבוד. פסק הדין צפוי כבר ביום שישי.


בית המעצר בסנקט פולטן, שבו מוחזק יוזף פריצל (צילום: AP)

 

באוסטריה לא נהוג לגזור עונשי מוות, והעונש המקסימלי על רצח הוא מאסר עולם. אם יורשע בשיעבוד, עבירה שאיש לא הורשע בה מעולם במדינה, פריצל צפוי לעונש של עד 20 שנות מאסר. אם יורשע באונס, עונשו יהיה 15 שנות מאסר לכל היותר. לפי החוק האוסטרי, אין ענישה מצטברת על עבירות שונות, ולכן העבירה החמורה ביותר שבה יורשע היא שתקבע את משך מאסרו.

 

"רוצים להבטיח ששום דבר לא יקרה"

פחות ממאה עיתונאים יורשו להיכנס לאולם בית המשפט בסנקט פולטן, הבניין שבו עצור יוזף פריצל מאז אפריל. כמאה נוספים צפויים להתכנס מחוץ לבניין. כדי למנוע את שיבוש הסדר בעיירה השלווה בדרך כלל, ננקטו כמה צעדים חריגים בעיירה בת כ-51 אלף התושבים, השוכנת במרחק של 65 קילומטרים מערבית לווינה. המשטרה אסרה לטוס מעל בית המשפט כדי למנוע מעיתונאים לשכור מסוקים לצילומים אוויריים, וכן כדי למנוע בריחות מבית המעצר.

 

"אנו פשוט רוצים להבטיח ששום דבר לא יקרה", אמר יוהן גץ, ממשטרת סנקט פולטן. הוא ציין כי האזור מסביב לבית המשפט ייסגר לתנועה, ורק עיתונאים בעלי אישורים מיוחדים יורשו להיכנס. עורך הדין מאייר בירך על הצעדים, ואמר כי גם הוא וגם פריצל קיבלו איומים על חייהם בשנה האחרונה. "יש אפשרות שמשהו יקרה, אך בשך צעדי האבטחה שננקטו, אני לא צופה שייעשו ניסיונות שכאלה", אמר מאייר.

 

האבטחה תוגברה גם בעיירה שבה שוכן "בית האימה" של משפחת פריצל, אמשטטן. כבר ביום שישי נראו שוטרים נכנסים לבית ומאבטחים את הכניסה אליו. המשטרה המקומית סירבה למסור פרטים בנושא "מסיבות טקטיות". שלושה מילדיו-נכדיו של פריצל גדלו במרתף ביחד עם אמם ולא ראו אור יום עד ששוחררו באפריל. שלושת אחרים הועלו לקומות העליונות וגדלו בחיק פריצל ורעייתו, רוזמרי, שכפי הנראה האמינה לבעלה וסברה שהילדים ננטשו על-ידי אמם. פריצל סיפר לרוזמרי כי אליזבת ברחה והצטרפה לכת, והכריח את הבת לכתוב מכתבים שבהם ביקשה שלא יחפשו אותה.

 

"הפרשה הנוראה בתולדות הפשע האוסטרי"

עם חשיפת הפרשה הועברו הילדים ואליזבת למרפאה פסיכיאטרית, ולאחר מכן למקום סודי, שם הם השתקמו בעזרת מומחים. אף אחד מהם לא צפוי לבוא להעיד בבית המשפט. במקום זאת צפויים שמונה חברי המושבעים לצפות בעדות שצולמה מבעוד מועד של אליזבת ואחד מאחיה, הרלד. פרטים על עדותה של אליזבת פריצל נחשפו לאחרונה בכלי התקשורת, ועקב כך אמר עורך דינו של אביה שייתכן שהמושבעים הושפעו יתר על המידה מהסיקור כדי להכריע באופן אובייקטיבי.


שלט בכניסה לאמשטטן. "נמאס לאנשים כאן לשמוע על זה" (צילום: רויטרס)

 

"אני יכול רק לקוות שהמושבעים לא יניחו באופן אוטומטי שמרשי הוא מפלצת, כפי שתואר בכלי התקשורת, אלא יקשיבו לו כבן אדם, ישפטו את אישיותו ויבססו את הכרעתם רק לפי מה שיוצג במהלך המשפט", אמר עורך הדין מאייר. הוא הוסיף כי פריצל הצטער על מעשיו ונרגש מאוד לקראת המשפט, אך מתכוון לתאר בבית המשפט "את הכל, כפי שהיה".

 

משפט פריצל נפתח שנתיים בלבד אחרי פרשת חטיפה אחרת באוסטריה שהסעירה את העולם. אז הייתה זו הנערה נטשה קמפוש

שנמלטה ממרתף שבו הוחזקה במשך שמונה שנים. הקנצלר דאז, אלפרד גוזנבאואר, דחה את הרעיון שארצו היא שאחראית לפשעיו של פריצל, ואמר כי אוסטריה כולה לא יכולה להיות "בת ערובה בידי גבר אחד".

 

המשטרה אמרה כי הרשויות עשו את עבדותן כהלכה, ולא כשלו בכך שלא איתרו את ההתעללות המתמשכת. המושל המחוזי, הנס-היינץ לנץ, סבור כי "זו הפרשה הנוראה בתולדות הפשע האוסטרי, אך אנשים כאן רוצים לשכוח את זה עכשיו. נמאס להם לשמוע על כך. באמשטטן, 'העסקים כרגיל'".


פורסם לראשונה 15/03/2009 23:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פריצל. יודה כמעט בכל העבירות
צילום: רויטרס
השירותים בצינוק המאולתר
צילום: רויטרס
הכניסה למרתף הסגור
צילום: רויטרס
המעבר הצר בצינוק
צילום: רויטרס
מומלצים