שתף קטע נבחר

האם אפשר לעשות הכל באינטרנט?

האם בשנת 2009 ניתן לנהל חיים שלמים באמצעות האינטרנט בלבד, ללא יציאה מהבית וללא טלפון? היינו בטוחים שכן, עד שהתפוצץ לנו צינור בשירותים. בדיקה עדכנית

המכורים הכבדים לרשת גורסים שלא ניתן לחיות היום בלי חיבור לאינטרנט. אך האם המשפט הזה נכון כשהוא הפוך? האם ניתן להסתדר באינטרנט בלי חיבור לחיים? או, אם נרצה להבהיר את השאלה: האם ניתן לדאוג לכל צרכינו הבסיסיים באמצעות הרשת בלבד?

 

כדי לבדוק, החלטנו לסגור למספר שעות את הטלפון הסלולרי, לנעול את דלת הבית מבפנים ולהחביא את המפתח, וליתר בטחון גם לסגור עם כל החלונות. ניגשנו לאינטרנט, והתחלנו לחשוב על צרכים שונים שיצוצו במהלך מספר ימים. במהרה גילינו שאת רוב החיים אכן אפשר להעביר עם חיבור אינטרנט בלבד - לפחות עד שהצינור בשירותים מתפוצץ.

 

צרכים בסיסיים - יש

המצרך הבסיסי שאדם צריך בשביל לשרוד הוא אוכל - ואכן, האינטרנט הוא גן עדן לגרגרנים שביננו. את זה גילינו כשהגיע הערב בזמן הניסוי הקטן שלנו, והבטן התחילה לקרקר. מכיוון שלא היינו סגורים על מה בדיוק בא לנו להכניס לבטן, בדקנו את האפשרויות העומדות בפנינו.

 

בהתחלה ניגשנו לאתרים משלוחה ו-10bis, שמספקים שירותי משלוחים מרשימה מרשימה של מסעדות ברחבי הארץ. תושבי תל-אביב אומנם זוכים כאן למבחר הגדול ביותר, אך הצלחנו למצוא מסעדות לא מעטות שיביאו אוכל גם לתושבי יקנעם, כפר מלל, נצרת והיד עוד נטויה.

 

אבל מה קורה כשאין מצב רוח לאוכל מוכן, ורוצים לבשל לבד? גם כאן יש הכל, בעזרת אתרים של רשתות שיווק ומרכולים, כמו זה של שופרסל ישיר. נשאר רק לבחור את המצרכים המבוקשים, לשלם באשראי, להוציא את מפתח הבית מהמחבוא ולחכות לשליח. בתאבון.

 

לפני שאתם מסתערים על הרשת עם סכין ומזלג, כדאי לציין שההזמנה מהרשת כרוכה במחיר, ומשלוח דרך אתרי אינטרנט יהיה, כמעט בכל המקרים, יקר יותר מקנייה בחנויות הפיזיות - בין אם בכלל עמלות מוזרות לאתרי משלוחים שונים, ובין אם בגלל שבעולם האמיתי תוכלו, ברוב המקרים, למצוא מבצעים על מצרכי מזון שלאו דווקא יהיו זמינים ברשת.


 

שני הצרכים הבסיסיים של האנושות הם שינה והתרבות. לגבי שינה - כאן לרשת אין מה להציע. ריהוט (שכולל גם מיטה) ניתן לרכוש כמעט בכל אתר מכירות ברשת, אך בהיעדר מיטה תמיד אפשר לישון גם על הריצפה, או להניח את הראש על המקלדת ולתפוס תנומה קלה מול המחשב.

 

ומה לגבי התרבות? גם כאן הרשת מציעה את כל מה שאתם יכולים רק לחפש - החל מחיפוש (ולעיתים אף מציאת) קשר רציני להקמת משפחה באתרי היכרות (כמו Jdate הפופולארי, שינסה לשדך בן/בת זוג יהודי כשר), ועד לצרכים נוספים, שעדיף שלא נספק להם לינקים כדי לשמור על מוסר נקי.

 

בידור להמונים

אוכל יש לנו, שינה יש לנו, וגם, עם קצת מזל, בן או בת זוג. מה עושים עכשיו? מחפשים איך להעביר את הזמן, כמובן. ולמרבה השמחה, "להעביר את הזמן" הוא בדיוק מה שהאינטרנט כל כך טובה בו, לפעמים עד לרמות שמדירות שינה מעיננו למשך לילות רבים.

 

מה אפשר למצוא ברשת כדי להעביר את הזמן? הכל. אך מכיוון שכבר הסכמנו עם כך שאנחנו אנשים עם מוסר נקי, ואנחנו מתכוונים להדבק לאמצעי בידור רשתיים חוקיים בלבד, נגלה שהמבחר שעומד בפנינו טיפה מצומצם - במיוחד אם אנחנו גולשים בישראל, אך עדיין מספק ולחלוטין מאפשר חיים שלמים ומלאי בידור ותרבות - בלי שום מכשיר אחר בבית.

 

אם נתחיל בטלוויזיה, נגלה שהרשת תספק את הצרכים של רוב מי שחובב טלוויזיה ישראלית אך לא מחבב את התשלומים החודשיים לכבלים או ללווין. את רוב תכני המקור שמשודרים בערוץ 2 ובערוץ 10 תוכלו למצוא באתרים הרשמיים של הזכיינים, קשת, רשת ונענע-10. השידורים אומנם לא באיכות גבוהה במיוחד, וכוללים גם פרסומות שיזנקו עליכם מכל עבר - אבל זה בחינם, וזה בהחלט עובד.

 

מי שחפץ בהפקות מקור מתוצרת "yes" ו-Hot" יוכל למצוא בעיקר זרזיפים: פרקים בודדים פה ושם, אבל לא סדרות מלאות (אלא אם כן מדובר בעונות ישנות של סדרות חוזרות). המטרה העסקית ברורה - תראו חמישה פרקים ראשונים של "חשופים" או "דני הוליווד" ותרוצו לרכוש מנוי כדי לראות את המשך הסדרה. התוצאה: קצת באסה לגולשים. חבל.

 

ומה עם סדרות זרות? וסרטים? כאן אין יותר מדי מבחר, וגם מה שיש בדרך כלל בתשלום.

 

בניגוד לארה"ב, שם התושבים יכולים להנות מתוכן רב וחינמי באתרים כמו Hulu או החנות הווירטואלית iTunes, לנו יש פחות אלטרנטיבות: האתר Orange Time של החברה הסלולרית הוא היחיד כיום שמציע מבחר נאה של תכנים לצפיה (רובם בתשלום), הכוללים סרטים חדשים וסדרות לועזיות, אך גם סדרות ישנות מהארץ. חברת בלוקבאסטר מפעילה בניסוי שירות VOD משלה, אך הוא טרם נפתח לציבור.


 

שעת חירום

עד כאן - הכל טוב ויפה, אך מה קורה כאשר השגרה נשברת, ואנחנו צריכים שירותים מאוד ספציפיים ומאוד מהירים מהרשת? האם, למשל, כאשר אנחנו מגלים נזילה בצינור השירותים, ואנחנו חייבים אינסטלטור לפני שנמצא את עצמו שקועים עמוק בבוץ (במקרה הטוב), האינטרנט תוכל לעזור לנו?

 

התשובה לשאלה זאת: תלוי מה חומרת הנזילה. בחיפוש אחר "אינסטלטור" או "שרברב" בגוגל, לקח לנו זמן רב למצוא אתר אחד שמקבל פניות גם בדואר האלקטרוני. יכול להיות שקיימים נוספים, אך הם קבורים עמוק עמוק במעמקי גוגל, ולכן, במקרה שלנו, לא ממש רלוונטים. כתבנו לערן, אליו מקשר האתר, שיש לנו חשד שהתפוצץ לנו צינור, מכיוון שהריצוף בביתנו התחילו להצהיב, וציינו שאין לנו קו טלפון מחובר ולכן התקשורת יכולה להעשות רק בדואר האלקטרוני.

 

ערן ענה לנו תוך כ-30 שעות, והציע להגיע למחרת - דהיינו, יומיים אחרי הפנייה המקורית. לא זמן ארוך במיוחד אם מדובר בתקלה לא חמורה, אבל כאשר הצינור דולף והמים זורמים - יש להניח שעד שהשרברב שהזמנתם מהאינטרנט יגיע כבר תטבעו, ולכן במקרה זה (כומ במקרה של שריפה) אין מנוס אלא מלהשתמש בטלפון של ממש (או, אם ממש לא רוצים - תוכנה סקייפ).

 

אבל גם אם כבר טבעתם - לא הכל שחור! בכל הקשור להזמנת רופאים הביתה, האינטרנט דווקא מספקת פתרון, ויש סיכוי סביר שתספיקו לזמן רופא שיבצע בכם החייאה, זאת בחסות האתר של ביקורופא, שמאפשר "הזמנת רופא בקליק".

 

היתרון: כדי להזמין רופא, כל מה שצריך לעשות זה למלא טופס פשוט. החסרון: התיאום הסופי יעשה בטלפון, ולא ניתן לשלוח את הטופס ללא מילוי מספר טלפון קווי או סלולרי - מה שאומר שגם כאן תאלצו למצוא קו טלפון מחובר ותקין. מצד שני - כאשר מדובר בעניין של חיים ומוות, כנראה שזו תהיה בעיה האחרונה שלכם.


 

אתרים חיוניים נוספים

האתרים הממשלתיים יאפשרו לכם לבצע פעולות רבות שהיו מצריכות מכם בעבר לגשת ולעמוד בתור. בין השאר, תוכלו לעדכן פרטים בתעודת הזהות או להאריך את תוקף הדרכון שלכם באתר משרד הפנים, למלא טפסים חשובים באתר של רשות המיסים ועוד.

 

גם מיסים שונים וארנונה ניתן לשלם באינטרנט, כמעט בכל רשות מקומית, באמצעות האתר של רשות הדואר (התומך במעט רשויות) או באתר CityPay, שגם מאפשר לרשום ילדים לבתי ספר ולפתוח תיק עובד.

 

אנחנו, מצידינו, נחזיר את הטלפון לקו, נפתח את כל החלונות ונלך לחפש שוב את המפתח.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ומה עושים כשמתפוצץ צינור?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים