שתף קטע נבחר

צילום: יעל אילן, לע"מ

פריחה עירונית ברחובות

הפרחים נמצאים לעיתים גם בתוך העיר, ממש מתחת לאף. שרה גולד לוקחת אותנו לנקודות הפריחה בעיר רחובות, שבסוף השבוע מזמינה את הציבור לבקר בבתי אומנים, לסייר בתערוכות ובגלריות, ולגלות את האטרקציות שלה

הגשמים האחרונים השיבו לחורף את כבודו האבוד, הם אוששו והאריכו את הפריחה. עכשיו ובשבועיים הבאים מתרחשת שיא הפריחה ברחבי הארץ. צאו ובקרו בכל שדה בור ותגלו שם פריחות מדהימות, צבעים, פרפרים במעוף עליז, חרקים מאביקים וריחות.

 

הפעם נצא למסלול קצר ומלהיב, שיתגמל כל מי שיטרח לבקר בו. נספר היכן פורחים עכשיו אירוס הגלבוע ואירוס נצרתי, (לא בגלבוע), והפעם אף מילה על רקפות.


פריחה עירונית. רחובות (צילום: שרה גולד)

 

פריחה עירונית: סובב העיר רחובות

בעיר רחובות שוכנים מכונים רבי חשיבות: מכון ויצמן, הפקולטה לחקלאות ובשנים האחרונות גם קריית המדע, הגובלת בנס-ציונה.

 

אנו נצא מקריית המדע בדרך עוקפת רחובות לכיוון מזרח. מימין ישנה טיילת שבה נוהגים לצעוד בני העיר, משמאל שפע של שדות בור פורחים. זקני העיר לא זוכרים פריחה שופעת שכזו של חרציות ופרגים –אולי כפיצוי לכלניות שנעדרו.

 

תוך כדי נסיעה הבחנתי בחטף בשני גברים, שפתחו שולחן בחיק הטבע על הרמפה משמאל, שתו בירה בכיף וצחקו על הנוסעים הבהולים שבכביש. לאורך צדי הכביש פרוסים מרבדים של חרציות זהובות, קחוון מצוי, גדילנים ופרגים שמנקדים את האזור באדום בוהק.


גדילן מצוי (צילום: שרה גולד)

 

מומלץ לעצור ברחוב גורודסקי, לחנות ולשפר את הכושר בגינה הפעילה שבפינה. אפשר לחצות את הכביש (השילוט לכיוון בית הקברות), לשוטט, ולערוך היכרות עם מגוון הפרחים. לצורך תירוץ צרפו את ילדים.

 

משם ממשיכים לכיוון רחוב ירושלים, בפניה ימינה. חונים במרכז המסחרי, עוברים את הכביש בזהירות ברמזור ופונים לכיוון צפון מזרח. (אפשר להגיע לכאן מהכביש החדש 431). שטח בר זה טומן בחובו אוצרות רבים.

 

בטרמינולוגית חלוקת הארץ לאזורים בוטניים, נחשבת רחובות לאזור "פלשת", שבו לרוב אדמת חמרה ו/או חול. באזור זה ישנה פריחה ייחודית ומעניינת. בשטח פזורים מבנים, שרידים מימים עברו בהם הייתה כאן פעילות חקלאית. כשיוצאים לשטח כדאי להצטייד במצלמה ומגדיר. אפשר גם לחפש את שמות הצמחים על-ידי הטלפונים הסלולריים

 

מי שיצפין יזהה בתוך שדה חיטה מבנה מעניין ומיוחד (בצילום למטה), שתמיד מעורר את סקרנותי, ואשר איני יודעת מה טיבו. כל היודע פרטים אודותיו מוזמן לספר לנו.


מגדל בשדה חיטה (צילום: שרה גולד)

 

באזור פורחים ציפורנית מגוונת וציפורנית ארצישראלית, שתיהן בוורוד. תורמוס שעיר ותורמוס ארצישראלי, קוץ גבוה וסגלגל העונה לשם גדילן מצוי, חלמית מצויה שעליה והפרי נאכלים (חוביזה) וזכורה לטוב מימי המצור על ירושלים, מרבדים של קחוונית מצויה (זו לא טעות הצמח דומה לקחוון המצוי) שכל "פרח" הוא קרקפת נושאת פרחים לשוניים לבנים (עם מעט צהוב) בהיקפה ופרחים צינוריים צהובים במרכזה. כאן המקום והזמן לערוך היכרות עם משפחת המורכבים, עליה נמנית גם החמנייה התרבותית.

 

אם תשפילו עיניכם תבחינו בצמח שרוע ונמוך הפורח עתה בפרחים שקופים, הלוא הם פרחי צמח אלמוות הכסף, שיש לו שימושים רפואיים שונים. את הריח מספקים צמחי החרדל הלבן שהפרי שלהם מזכיר חרב שלופה. בשעות הבוקר פורחים מיני מקור חסידה, הללו משירים את עליהם לפני הצהריים ביום שמשי, או לאחר שהופרו. ולא נוכל להתעלם מהעכנאי השרוע, שאינו דווקא שרוע וששמו נגזר מלשונו הדומה ללשונו של נחש.

 

מכאן נוסעים לתחנה הבאה והאחרונה. מתניעים ונוסעים ברחוב ירושלים עד סופו, חולפים על פני עצי בוהיניה ורודים בשיא הפריחה (לא עצי בר) ופונים שמאלה לרחוב זכריה מדר. הרחוב מסתיים בפינת שדרות הקיבוצים. מימין ישנו שדה בור ובו פורחים אלפי צמחי תורמוס ארצישראלי במרבד ענק לצד מרבדי חרציות ושאר פרחים. לא תוכלו לפספס, תפרחות התורמוסים בוהקות בשמש למרחוק. חונים בסביבה וחוצים את המדרכה בקלילות לעבר השדה.


תורמוס ארצישראלי (צילום: יניב טילינגר)

 

לפרחי התורמוס הארצישראלי צבעים לא מוגדרים: ורדרד עתיק, לבנבן וכחלחל. התורמוסים שייכים למשפחת הפרפרניים להם משתייכים גם כל הקטניות. שאנו אוכלים. לאחר שהפרח מזדקן, או מופרה, משתנה צבעו והוא נצבע בפסים סגולים כהים.

 

מי שטרם התעייף, מוזמן לבקר בגן החדש לצמחי התנ"ך והמושבה רחובות ע"ש רנה סמילנסקי ברחוב יעקב 39. הגן משתרע על שטח של כ-1,700 מ"ר ובו כ-150 מיני צמחים הכוללים צמחי בר וצמחי תרבות.

 

סיורים ברחובות

בסוף השבוע הקרוב אמנים ויוצרים מקומיים יפתחו את בתיהם לציבור הרחב ויציגו את יצירותיהם. בשבת ייערכו סיורים בעיר וביקורים בתערוכות ללא תשלום, המאורגנים על ידי מחלקת התרבות של עיריית רחובות.

 

אתר הפרדסנות: סיור לתקופת פאר ההדרים בארץ ישראל, ענף הפרדסנות מימי העלייה הראשונה והשנייה ועד ימינו, הכולל סיפורי פועלים, כניסה לבית האריזה, ביקור בבאר והפעלת המנוע הישן. לסיום יתקיים ביקור באורווה כולל תצפית בחיזיון אור-קולי על ענף הפרדסנות מתחילת המאה ועד ימינו. נקודת מפגש: באתר הפרדסנות על שם מינקוב בשעה 10:00. טלפון: 08-9494721.

 

מן היקב אל הגן: סיור מן היקב הישן לפרדס שוורץ בשכונת אחוזת הנשיא. יציאה מרחוב הנשיא הראשון 36, בשעה 11:00.

 

אל הגנים הקסומים: סיור בין הגנים ושכיות החמדה הנסתרים מהעין.יציאה מרחבת בית העם (בימת הנוער) רחוב יעקב 48, בשעה 11:00. הסיור מתאים לכל המשפחה.

 

סיור, סיפור ושיר בעקבות חיים נחמן ביאליק: סיור בשדרות ח"ן המחודשות בהשראת שיריו של ביאליק. יציאה ממפגש הרחובות הרצל ושדרות ח"ן, בשעה 11:00. הסיור מתאים לכל המשפחה.

 

  • לפרטים ולמידע על סיורים נוספים: 08-9494721


מרבדים של חרציות זהובות (צילום: שרה גולד)

 

מה עוד פורח השבוע ברחבי הארץ:

איריס נצרתי בשיא הפריחה: פריחה מדהימה בהר יונה, בתוך שפע פרחי העונה האחרים. פסגת הר יונה - עולים מהשכונה החדשה של נצרת במדרגות לפרק (למגדל המים) והולכים בשביל צפונה.

 

איריס נצרתי פורח גם בהרי נפתלי ובעמק החולה: בשמורת עין אווזים (הגישה היא דרך יער ברקנים וסרפדים), בשמורת נחל משגב, בתוך המושבה מטולה וכשני ק"מ מדרום לה - בתל אבל בית מעכה, בין מטעי זיתים למטעי ורדניים נשירים. איך מוצאים אותם? במדרון המערבי של החלק בצפוני ביותר של התל.

 

פריחה בבקעה: לאורך כביש הבקעה (90), בין הק"מ ה-351 לבין הק"מ ה-354 נמצאיים מרבדים אדומים ולבנים של נוריות אסיה, קחוונים, עכנאים והרבה מינים אחרים.

 

אירוס הגלבוע, תורמוס ההרים, עכובית הגלגל ופרחים נוספים פורחים בתוך יישוב חמדת. תושבי הבקעה ישמחו למבקרים ביישוב גם בשבת. יש לתאם מראש (לפני שבת) עם יעלי קורץ: 052-6230438.

 

שמורת בני ציון: חגיגה ססגונית - פריחת בן חצב סיתווני מדהימה, ארבעה מיני תורמוסים בפריחה, צבעוני ההרים, דבורניות, חרציות ופרגים.

 

  • להיכרות נוספת עם צמחי הבר של ישראל, ולעידכון בפריחות שנצפו, היכנסו לאתר צמח השדה  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שרה גולד
קחוונית מצויה
צילום: שרה גולד
תורמוס ארצישראלי
צילום: יניב טילינגר
ציפורנית ארצישראלית
צילום: שרה גולד
מומלצים