שתף קטע נבחר

עלייה במספר המתקשים לשלם המשכנתא

בתוך שנה עלה ב-8.6 אחוז מספר הפונים למשרד השיכון לקבלת סיוע בתשלום משכנתא או שכר דירה. בד בבד, מגבירים הבנקים את הלחץ על החייבים. בעמותות הצטברו דיווחים על אנשים שעברו להוריהם, לאחר שנקלעו לחובות

המשבר הכלכלי ממשיך לתת את אותותיו בתחום הדיור: יותר ויותר אנשים מתקשים לעמוד בתשלומי המשכנתא ושכר הדירה - כך עולה מנתונים שנמסרו לבקשת ynet ממשרד השיכון. בשל המצב הכלכלי, מגבירים הבנקים למשכנתאות את לחצם על החייבים, ויותר בעלי דירות שאינם מצליחים לעמוד בהתחיבויותיהם עומדים בפני פינוי.

 

לפי נתוני משרד השיכון, חל בשנה האחרונה גידול של כ-8.6 אחוז במספר האנשים המבקשים סיוע ממחלקת פניות הציבור של המשרד: מ-9,432 פניות בין 1 במרס 2007 ל-1 במרס 2008, ל-10,251 פניות בין 1 במרס 2008 ל-1 במרס 2009.

 

בסך הכל, מסייע משרד השיכון בתשלומי שכר דירה או המשכנתא ל-135 אלף אזרחים משכבות חלשות, 40% מהם קשישים. אולם כפי הנראה, מספר הנזקקים

לסיוע אף גדול יותר: סמנכ"ל איכלוס במשרד, ישראל שוורץ, הודה בשיחה עם ynet כי הסיוע, העומד על כמה מאות שקלים בחודש ואינו עולה על 1,200 שקל, אינו מספיק עבור רבים והם מעדיפים בסופו של דבר לחפש פתרונות אחרים, כמו למשל לחזור ולהתגורר בבית הוריהם.

 

"רמות הסיוע שלנו בדרך כלל נעות בין 650 ל-700 שקלים. מי שמצבו קשה, זה לא מספיק לו לשכר דירה", אמר שוורץ. "אז אנשים מתקשרים ומתעניינים, אבל בסופו של דבר לא פותחים תיקי פנייה, כי הם מבינים שהסכום אינו מספיק. זה מוליד תופעה שיותר ויותר משפחות הולכות לגור עם ההורים. הרי גם קצבאות של ביטוח לאומי משולמות לאזרחים, ומניחים שיש להם כסף לשכר דירה".

 

שוורץ ציין כי עם העמקת המשבר יותר ויותר אנשים יזדקקו לסיוע, אך לצערו, משרד השיכון לא יוכל לסייע כראוי. לשוורץ אין ספק כי יש צורך בדיור ציבורי, אך לדעתו הדבר אינו ניתן ליישום, ולכן יש צורך להגדיל את הסיוע בשכר דירה. "הבעיה תחריף, וליותר ויותר אנשים יהיה קשה לעמוד בתשלומי משכנתא ושכר דירה. הפתרון הוא הגדלת הסיוע לטווח ארוך, לעומת דיור ציבורי שהוא דבר הכרחי - אך מצריך יותר כסף. הסיוע בשכר דירה יכול בהחלט לעזור".

 

"מספר הנזקקים יגדל אחרי פסח"

פעילים בעמותת "ידיד" אומרים כי לנוכח המשבר הכלכלי, הבנקים מפעילים בימים אלה לחץ מוגבר על חייבים שאינם מצליחים לעמוד בתשלום המשכנתא, והליכים שבעבר היו יכולים לארוך שנים, עלולים כיום להסתיים בתוך זמן קצר בהשלכת הדייר לרחוב.

 

על פי נתונים שמסרה העמותה, בחודשים ינואר ופברואר 2009 היא טיפלה ב-320 מקרים של פינויים וחובות בתחום המשכנתאות והדיור הציבורי מדי חודש.

לאחר שפנו לעמותה, הצליחה המחלקה המשפטית להכיר לאזרחים את זכויותיהם ולמנוע את פינוים מבתיהם.

 

אנשי העמותה מציגים מגוון דוגמאות לקשיים. כך למשל, אם חד-הורית עם שלושה ילדים קטינים, שבעלה אינו משלם מזונות בשל מצבו הכלכלי ומובטל מספר חודשים, פנתה לעמותה לאחר שהגיעה לתנאי חיים מחפירים. בגלל פיטוריו של האב לא שולמו תשלומי המשכנתא באופן סדיר, האם צברה חוב פיגורים גדול ולבסוף קיבלה צו פינוי.

 

במקרה אחר - גרוש גר עם אמו במשך 20 שנה בדירה של הדיור הציבורי, אך לאחר מות אמו נקבע שאינו זכאי עוד לגור שם, משום שלא גר שם שלוש שנים לפני

פטירתה, כנדרש על פי חוק. ללא ייצוג משפטי של העמותה, היה נזרק לרחוב משום שאין לו הכנסות מלבד תשלום הבטחת הכנסה.

 

צו פינוי אחר, שהיה אמור לצאת לפועל מחר ונמנע, הוצא נגד גבר בשנות ה-50 לחייו, שהתגרש לפני כשנה ומשלם מזונות לשלושת ילדיו. הוא התקשה לעמוד בתשלומי המשכנתא ומזונות יחד, ולכן עבר להתגורר עם אמו הקשישה ואחותו הגדולה הנכה. בשל החוב, גם הוא וגם אמו ואחותו היו אמורים להיות מפונים מהבית.

 

בעמותת ידיד מזהירים: "אם הממשלה לא תסייע בהגדלת סכומי הסיוע לשכר דירה ובהקלות לבעלי משכנתאות שנקלעו למצוקות, מספר האנשים שלא יצליחו לעמוד בתשלומי המשכנתא יגדל פי כמה מיד לאחר חג הפסח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארכיון: מאהל מחוסרי דיור בירושלים
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים